Nogometaši Chelseaja so osmič v zgodovini osvojili FA-pokal. Foto: Reuters
Nogometaši Chelseaja so osmič v zgodovini osvojili FA-pokal. Foto: Reuters
Takole je Eden Hazard odločil finale na Wembleyju. Foto: Reuters
Izenačujoči zadetek Alexisa Sancheza zaradi prepovedanega položaja ni obveljal. Foto: Reuters
Menedžer Manchester Uniteda Jose Mourinho se je večkrat razjezil na glavnega sodnika Michaela Oliverja in njegove pomočnike. Foto: Reuters
Navijači Manchester Uniteda niso mogli skriti razočaranja po zadnjem sodnikovem žvižgu. Foto: Reuters

Omenjena kluba sta se že 15-krat pomerila v različnih fazah tega tekmovanja, prvič sta se med seboj udarila davnega leta 1908, ko so rdeči vragi slavili z 1:0. Z 1:0 se je končal tudi današnji finale, le da so se po zadnjem sodnikovem žvižgu zmage veselili Londončani.

Chelsea je na poti do letošnjega finala ugnal Norwich City, Newcastle United, Hull City, Leicester City in Southampton. Manchester United je premagal Derby County, Yeovil Town, Huddersfield Town, Brighton & Hove Albion in Tottenham.

Hazard zadel za vodstvo modrih
Chelsea je bil v uvodnih minutah tekme boljši nasprotnik, dejavnejši je bil v napadu, že ob izteku 13. minute je zadišalo po najstrožji kazni ali pa vsaj prostem strelu na robu kazenskega prostora rdečih vragov, ko je Tiemoue Bakayoko padel pod pritiskom Nemanje Matića, a je glavni sodnik Michael Oliver le zamahnil z roko. Na belo točko je vendarle pokazal v 21. minuti, ko je Phil Jones na nedovoljen način v lastnem kazenskem prostoru zaustavil prodor Edena Hazarda in si prislužil tudi rumeni karton. Belgijec je priložnost izkoristil, Londončane je zanesljivo popeljal v vodstvo z 1:0. Do konca polčasa so bili boljši varovanci Joseja Mourinha, a izida jim ni uspelo izenačiti.

Sanchezu razveljavili zadetek
V nadaljevanju se je pritisk rdečih vragov na vrata Thibauta Courtoisa nadaljeval. Ekipa iz Manchestra je dobila boj na sredini igrišča, v napadu so bili odločnejši, po dobri uri igre je Alexisu Sanchezu vendarle uspelo zatresti mrežo, a je stranski sodnik zadetek razveljavil zaradi domnevnega prepovedanega položaja, v katerem se je znašel Paul Pogba po Jonesovem strelu. V 72. minuti se je Marcus Rashford po lepi globinski podaji znašel iz oči v oči s Courtoisem, a je ta dobil dvoboj. Mourinho je stavil na vse ali nič, hip zatem je v igro poslal dva napadalca – Romelu Lukaku in Anthony Martial sta zamenjala Rashforda in Jesseja Lingarda.

Chelsea odbil vse napade
V 82. minuti je Pogba z glavo meril nenatančno po predložku iz kota. Chelsea se je v končnici obračuna bolj ali manj le branil, nekajkrat je sicer zdrvel v protinapad, a brez vidnejšega uspeha. Menedžer Antonio Conte je v zaključku na zelenico poslal še Alvara Morato in Williana, oba sta na Unitedovi polovici uspešno držala posest žoge, rdečim vragom je za izenačenje zmanjkalo časa.

FA-pokal, finale
CHELSEA
- Manchester United 1:0 (1:0)
87.647; Hazard 22./11-m

Chelsea: Courtois, Azpilicueta, Cahill, Rüdiger, Moses, Fabregas, Kante, Bakayoko, Alonso, Hazard (90./Willian), Giroud (89./Morata).

Man Utd: De Gea, Valencia, Smalling, Jones (87./Mata), Young, Herrera, Matić, Pogba, Lingard (73./Martial), Rashford (73./Lukaku), Sanchez.

Sodnik: Michael Oliver