Lionel Messi je bil dobro razpoložen na treningu. Foto: Reuters
Lionel Messi je bil dobro razpoložen na treningu. Foto: Reuters
Nogometaši Barcelone so opravili zadnji trening na Allianz Areni. Foto: Reuters
Javi Martinez
Javi Martinez je zelo motiviran proti svojim rojakom. Foto: EPA
Mario Gomez in Claudio Pizarro
Mario Gomez bo začel v napadu Bayerna, Claudio Pizzaro pa računa, da bo vstopil v zadnje pol ure. Foto: EPA
Jupp Heynckes in Manuel Neuer
Jupp Heynckes upa, da Manuel Neuer ne bo ponovil sobotne napake, ko je slabo izbil žogo v Hannovru in omogočil gostiteljem častni zadetek. Foto: EPA

Argentinski virtuoz je z ekipo pripotoval na Bavarsko in opravil poln trening. Proti Parižanom v četrtfinalu in tudi v španskem prvenstvu se je pokazalo, da je Barca brez Messija precej slabša. Pri Barceloni bodo manjkali poškodovana Carles Puyol in Javier Mascherano ter kaznovani Adriano.

"Če je Messi na igrišču, imajo tekmeci veliko večje spoštovanje do naše ekipe. V psihološkem smislu je ključen za nas. Pomembno bo, da kmalu dobimo nadzor nad igro, imamo veliko posest. Igrati moramo v svojem slogu, zelo smo motivirani in lačni uspeha," je dejal Xavi Hernandez, ki je pohvalil igro Bayerna: "Imajo zelo močno ekipo, ki dosega zelo veliko golov. Njihova forma je v tem trenutku verjetno najboljša v Evropi."

Športni direktor Andoni Zubizarreta je optimističen: "Na igrišču bomo imel najboljšo postavo, ki je mogoča v tem trenutku. Messi je pripravljen za igro, o minutaži pa se bo odločil trener."

Ob prihodu klubskega avtobusa pred hotel je v Münchnu vladala prava norišnica, velika množica navijačev je mahala zvezdnikom in fotografirala igralce iz vseh mogočih kotov.

Gomez po poteh legendarnega Gerda Müllerja
Bayern, ki podira vse rekorde v Bundesligi, bo pogrešal kaznovanega napadalca Maria Mandžukića, prav tako ne bo poškodovanih Tonija Kroosa in Holgerja Badstuberja. Jupp Heynckes bo v napadu začel z Mariem Gomezom, ki je prejšnji teden dosegel tri zadetke v šestih minutah na polfinalni tekmi pokala proti Wolfsburgu (6:1), v soboto v Hannovru pa je zadel dvakrat (1:6). "Mario postaja tak golgeter, kot je bil Gerd Müller," je bil slikovit 67-letni strokovnjak.

Heynckes odlično pozna španske klube
"Barcelona ni samo Messi, že leta so v evropskem vrhu, trije naslovi v šestih letih so lep dokaz. Igralci so že več let skupaj. Imam jasno izdelan načrt, kako bomo igrali. Odlično sem informiran, Barcelono poznam tako kot svojo ekipo. Upam na glasno podporo s tribun, igralci morajo zavohati to posebno atmosfero velike tekme," je pojasnil Heynckes, ki je tekoče odgovarjal v španščini, saj je dolga leta treniral ekipe iz Primere division, pred 15 leti je z madridskim Realom zmagal v Ligi prvakov z zadetkom Predraga Mijatovića proti Juventusu.

Javi Martinez še posebej motiviran
Pred ogromnim številom novinarjem sta spregovorila tudi kapetan Philipp Lahm in Javi Martinez, ki je doživel kar nekaj grenkih porazov proti Barceloni. Maja lani je z Athleticom iz Bilbaa izgubil finale španskega kraljevega pokala z 0:3. "Skrajni čas je, da enkrat okusim slast zmage nad Barco," je dejal Martinez, ki si je pred žrebom v polfinalu želel prav Barcelono.

Oboji imajo lepe spomine na sodnika Kassaija
Sodnik na Allianz Areni bo Viktor Kassai. Madžar je lani sodil povratno tekmo polfinala Lige prvakov med Realom in Bayernom, ki so jo Bavarci dobili po streljanju enajstmetrovk. Tudi na lanski tekmi proti Manchester Cityju v Münchnu je pravico delil 37-letni trgovski potnik. Barca ga ima še v lepšem spominu. Kassai je bil sodnik na finalu Lige prvakov maja 2011 proti Manchester Unitedu na Wembleyju (3:1) in tudi 12. marca letos ob gala predstavi proti Milanu (4:0) na Camp Nouu.

Predsednik Hoeness domnevno utajil davke
V Nemčiji odmeva nogometno-finančna zgodba predsednika Bayerna Ulija Hoenessa. Potem ko so nemške davčne oblasti sporočile, da po njegovi samoprijavi preiskujejo domnevno utajevanje davkov, se je prvi mož bavarskega velikana zavil v molk.

Za zdaj je znano le, da Hoeness ne namerava odstopiti s svoje funkcije, na kateri je od leta 2009. Na novinarski konferenci je tiskovni predstavnik Markus Hörwick sporočil, da trener in igralci ne bodo odgovarjali na morebitna vprašanja o davčni aferi, ampak samo na tista, povezana s tekmo.

Tožilstvo v Münchnu je potrdilo preiskavo zoper Hoenessa in njegove domnevne račune v Švici, a niso izdali podatkov o tem, za kakšne vsote naj bi šlo, prav tako pa ne vedo, kdaj bo preiskava končana. Hoeness je prek svojega davčnega svetovalca že januarja na pristojne organe vložil samoprijavo, na domnevno zgodbo davčnega utajevanja pa je konec tedna prvi opozoril časnik Focus.

Na davčno afero predsednika Bayerna se je odzval tudi nemški politični vrh. Kanclerka Angela Merkel je tako že izrazila razočaranje nad dejanjem Hoenessa, gospodarski minister Philipp Roesler pa je opozoril, da je treba najprej počakati na izsledke preiskave, preden sodijo o njegovih dejanjih. Hoeness je v pogovoru za časnik Münchner Merkur dejal, da se bo proti nekaterim medijskim navedbam bojeval s pravnimi sredstvi.

Polfinale, prva tekma, torek ob 20.45:
BAYERN - BARCELONA

Verjetni postavi:
Bayern: Neuer, Lahm, van Buyten, Dante, Alaba, Javi Martinez, Schweinsteiger, Robben, Müller, Ribery, Gomez.

Barcelona: Valdes, Dani Alves, Pique, Bartra, Jordi Alba, Busquets, Xavi, Iniesta, Messi, Pedro, Villa.

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska)

Povratna tekma bo 1. maja.




Sreda ob 20.45:
BORUSSIA DORTMUND - REAL MADRID

Verjetni postavi:
Borussia Dortmund: Weidenfeller, Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer, Bender, Gündogan, Blaszczykowski, Götze, Reus, Lewandowski.

Real Madrid: Diego Lopez, Ramos, Varane, Pepe, Fabio Coentrao, Khedira, Xabi Alonso, di Maria, Özil, Ronaldo, Higuain.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)

Povratna tekma bo 30. aprila.

Finale bo 25. maja v Londonu (Wembley).