Jupp Heynckes je maja 2013 osvojil trojno krono z Bayernom. Štiri leta in pol je užival v zasluženem pokoju, v zadnjih dveh mesecih pa je preporodil Bavarce. Foto: Reuters
Jupp Heynckes je maja 2013 osvojil trojno krono z Bayernom. Štiri leta in pol je užival v zasluženem pokoju, v zadnjih dveh mesecih pa je preporodil Bavarce. Foto: Reuters
Bayern ima ogromno prednost po polovici prvenstva, v pokalu je v četrtfinalu, v Ligi prvakov pa se bo v osmini finala srečal z Bešiktašem. Foto: Reuters
Peter Stöger je imel zares pestro leto 2017. Foto: Reuters
Franck Ribery je prejel stoječe ovacije, ko je zapustil zelenico po uri igre. Foto: Reuters

V sredo zvečer smo se z nemškimi novinarji pogovarjali o razlogih za tak preobrat pod vodstvom 72-letnega strokovnjaka. Vsi so si bili enotni, da je zavzetost na treningih popolnoma drugačna. Vsi v klubu so zavihali rokave. Od italijanske ležernosti Ancelottija do trde roke "Dona Juppa". Arturo Vidal je kondicijo nabiral v prestižnih lokalih v nočnih urah in polnil rumene časopise, na igrišču pa je bil med slabšimi. V zadnjih dveh mesecih je trdo garal in je med najzaslužnejšimi za izjemne izide Bavarcev. To so bile nekatere izmed zanimivejših ugotovitev nemških kolegov.

Bayern je v sredo izločil branilce pokalnega naslova z 2:1 pred 75.000 gledalci. "V prvem polčasu nismo bili učinkoviti. Priigrali smo si izjemne priložnosti, zadeli pa smo le dvakrat. Ob odmoru bi morali voditi vsaj s 4:0, ves čas smo narekovali ritem. Borussia je igrala s petimi nogometaši v obrambi in brez klasičnega napadalca. Zelo težko je razviti igro proti tako obrambno naravnani ekipi. Če 70 minut narekuješ ritem in ne unovčiš priložnosti, se to na koncu lahko maščuje. Borussia je znižala na 2:1 in znašli smo se pod pritiskom v zadnje četrt ure. Vsekakor je bila zmaga zaslužena," je bil zadovoljen Heynckes.

Navijači so si enotni - Jupp naj podaljša
Njegov dolgoletni prijatelj Uli Hoeness ga skuša na vse načine prepričati, da bi podaljšal pogodbo. V soboto je bil predsednik kluba na obisku pri enemu izmed navijaških klubov na novoletni zabavi. Naredil je anketo o tem, koga si navijači najbolj želijo za trenerja v prihodnji sezoni. Prav vseh 300 privržencev kluba je glasovalo za Heynckesa.

"V klub sem se vrnil 7. oktobra. Trenerska ekipa je zelo veliko spremenila. Močno smo povečali število treningov, zmanjšali število prostih dni, predvsem pa so bili treningi zelo intenzivni. Moštvo se je odlično odzvalo. V Bundesligi smo osvojili 27 od 30 možnih točk, v Ligi prvakov smo dobili vse štiri tekme, v pokalu pa dve zelo težki v Leipzigu in proti Borussii iz Dortmunda. V prvenstvu smo si priigrali že veliko prednost, čeprav po polovici še nič ni odločeno. Prepričan sem, da lahko sezono končamo z več kot eno lovoriko," je bil zelo dobro razpoložen "Don Jupp", ki se zaveda, da imajo Dortmundčani močno zasedbo. "V Dortmundu imajo širok igralski kader. V jesenskem delu so se zelo poznale poškodbe. S prihodom Petra Stögerja se je ekipa stabilizirala. Že v Kölnu se je izkazal. Borussia bo zelo verjetno tudi prihodnjo sezono igrala v Ligi prvakov."

Niti enega prostega dne si ni vzel
Edini trener, ki je v 117-letni zgodovini kluba prinesel trojno krono, je pošteno zavihal rokave. "Od 7. oktobra sem se vsak dan ukvarjal samo z nogometom. Niti enega prostega dne si nisem vzel. Vsak dan sem pripravljal analize tekmecev. Zdaj se bom nekaj dni posvetil družini in še kakšni stvari, ki ni povezana z nogometom," je še dodal Heynckes, ki je prepričan, da imajo še vedno velike rezerve za spomladanski del.

Od 2. do 8. januarja se bodo Bavarci pripravljali v Dohi, že 12. januarja pa začenjajo spomladanski del v Leverkusnu. Danes je vodstvo kluba sporočilo, da je pogodbo do julija 2020 podpisal napadalec Sandro Wagner, do leta 2023 pa je podaljšal Kingsley Coman. "V našem klubu ni nikoli dolgčas. V spomladanskem delu imamo zares visoke cilje. Imamo dobro izhodišče. Lani se nam ni izšlo, morda pa nam v tej sezoni uspe," je poudaril Thomas Müller, ki je v 40. minuti z lobom povišal na 2:0.

Stöger: Če pogledam vseh 95 minut, si napredovanja nismo zaslužili
Borussia je po sijajnem začetku sezone popolnoma popustila. Peter Stöger je na klopi zamenjal Petra Bosza in dobil prvi dve tekmi v Bundesligi, v pokalu pa mu ni uspelo pripraviti velikega presenečenja na Allianz Areni.

"Zmaga Bayerna je popolnoma zaslužena. V prvem polčasu smo popolnoma odpovedali. Vse dvoboje na sredini igrišča smo izgubili, nismo ujeli ritma, podaje so bile nenatančne. Prav nič pogumni nismo bili. V drugem polčasu smo se precej izboljšali. Bayern je imel priložnosti za 3:0, mi pa smo zadeli za 2:1 in z nekaj sreče bi se rešili tudi v podaljšek. Na koncu sem imel občutek, da bi imeli lepe možnosti v podaljšku. Zavedam se, da bi potrebovali veliko sreče. Če pogledam vseh 95 minut, pa si napredovanja nismo zaslužili," je povedal 51-letni Avstrijec, ki se veseli izzivov v novem letu. "Borussia ima zunajserijske nogometaše, ki lahko še veliko napredujejo. V desetih dneh nisem imel veliko priložnosti, da se dobro spoznam z igralci. Zagovarjal bom napadalni nogomet. Kratke priprave na začetku januarja bodo prišle zelo prav."

Stöger je bil 3. decembra odpuščen v Kölnu, potem ko je v 14 krogih zbral le tri točke. Kozlički so na zadnjem mestu Bundeslige. Le šest dni zatem ga je klical direktor dortmundske Borussie Hans-Joachim Watzke.

Odpuščen v Kölnu, dobrodošel v Dortmundu
"Leto 2017 je bilo zame neverjetno. Kar težko si razlagam vse skupaj. Spomladi sem popeljal Köln v Evropo prvič po letu 1992. Jeseni nismo dobili niti ene tekme v prvenstvu, premagali pa smo Arsenal v Evropski ligi. Ko sem bil odpuščen v Kölnu, sem dobil telefonski klic iz Dortmunda. Verjetno bi večina rekla, da pripovedujem pravljice za otroke," je svojo zgodbo razložil Stöger.
Iz Münchna