Declan Hil  je o svojih neverjetnih izkušnjah napisal knjigo z naslovom The Fix. Foto: Reuters
Declan Hil je o svojih neverjetnih izkušnjah napisal knjigo z naslovom The Fix. Foto: Reuters
Drago Kos
Drago Kos je zelo zaskrbljen, saj do prirejanja izidov tekem ne prihaja le v Aziji, ampak tudi v prvi slovenski ligi. Foto: MMC RTV SLO
Stave
Nezakonite stave so najbolj razširjene v Aziji. Foto: MMC RTV SLO
Aleksander Kranjc in Mitja Jager
Višja kriminalistična inšpektorja pri upravi kriminalistične policije Aleksander Kranjc (levo) in Mitja Jager poznata problematiko stav v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Poznamo stavniško in nestavniško prirejanje izidov. Pri nestavniškem je korist nematerialna: napredovanje tekmeca v nadaljnje tekmovanje, rešitev pred izpadom v nižji rang tekmovanja, in podobno. Pri stavniškem je korist izrazito denarna. Zaradi privlačnosti cekinov zato športu predstavlja veliko nevarnost, po vse bolj razširjenem mnenju celo večjo od dopinga.

Prirejanje izidov ima veliko obrazov, ki jih je težko orisati brez ustreznih primerov. Veliko jih premore Drago Kos, ki se s tovrstno tematiko z različnih vidikov srečuje praktično že vse življenje.

"Kot sodnik sem imel srečo in nikoli nihče ni skušal vplivati name. To pa se je zgodilo slovenskemu mednarodnemu sodniku, ki še vedno sodi. Pred 15 leti bi moral soditi tekmo Pokala Intertoto, dobil je klic in zahtevo, da sodi tako, da bodo gostje zmagali z 1:2. Obrnil se je name, saj je vedel, da se ukvarjam s takimi primeri. Poklicala sva Uefo, ki ni bila zainteresirana. Tudi slovenska policija je dejala, da ni nobenih dokazov. Srečanje je nato sodil in vse izpeljal normalno," je pojasnil Kos.

Hill: Prirejene stotine tekem v ducatih držav
Še več anekdot ima Declan Hill. Kanadski raziskovalni novinar je na univerzi v Oxfordu doktoriral iz tematike prirejanja športnih izidov, v času svetovnega nogometnega prvenstva v Nemčiji se je vtihotapil v organizirano kriminalno združbo. O svojih neverjetnih izkušnjah je napisal knjigo z naslovom The Fix.

"Povedali so mi, da letno prirejajo izide na stotinah tekem v ducatih držav. Povedali so mi, da plačujejo športnike, sodnike in lastnike klubov. Verjel sem jim, a nisem mogel verjeti celoti tega, kar so mi pravili. V moji knjigi bralec lahko sliši noto moje skepse: okej, že prav, izide je mogoče prirejati, a ne na najvišjem nivoju. Ni mogoče prirejati izidov tekem na svetovnem prvenstvu, ne moreš prirediti tolikšnega števila tekem. Žal smo v zadnjih letih ugotovili, da so mi govorili resnico. Policijske preiskave se odvijajo v 60 različnih državah, ti ljudje pa so prisotni na vseh največjih tekmovanjih. Od tega se mi zvrti!" je dejal Hill.

Študentje v vlogi reprezentantov
S preiskovanjem tovrstnih kaznivih dejanj se v pri nas ukvarja višji kriminalistični inšpektor Mitja Jager. "Bila je odigrana nogometna tekma, ki je bila ponujena tudi na stavnicah in objavljen je bil tudi končni izid. Najeli so študente, ki so tekali v reprezentančnih dresih. Problem je bil, ker niso imeli dovolj kondicije in so v drugem polčasu zelo počasi tekli. Šlo je bolj za podajanje žoge, kot pa za resen nogomet," je povedal Jager.

Primož Pöschl je izvršni direktor za področje iger pri Športni Loteriji Slovenije. "Imeli smo primer, ko se je igralec zmenil z nekom, da bo zelo hitro naredil prekršek za rumeni karton. Tisti možakar je vložil ogromno vsoto denarja na to stavo. Že takoj po začetnem sodnikovem žvižgu se je igralec zapodil v nasprotnika, a mu sodnik ni dal rumenega kartona, ker se mu je vse skupaj zdelo čudno. Zgodba je kmalu prišla ven, saj je tisti možakar izgubil ogromno denarja," je poudaril Pöschl.

Glavna motiva sta pomanjkanje in pohlep
Šport ponuja navdih, združuje in privablja. Tudi temnejše plati človeške družbe in narave. Z globalizacijo panoge, katere velikost se šteje v stotinah milijard evrov, in neenakostjo delitve prihodkov motiv za tem, da športnik zavrže osnovne ideale, ni ravno skrivnosten.

"Prvi motiv je pomanjkanje, saj nekateri igralci nimajo sredstev za preživljanje. Drugi motiv je vsekakor pohlep. Igralci pri tem ne razmišljajo, kaj s tem delajo sebi, svojim ekipam, gledalcem in športu," je dodal Kos.

Prirejanje izidov je preprosto
Nekoliko drugače je pri motivu organiziranih kriminalnih združb. Na prvi pogled je najočitnejši služenje na legalnih stavnicah. Hill pozna ozadja: "Prirejanje izidov je preprosto! Redkokdaj koga pri tem dobijo, lahko zaslužiš ogromne vsote denarja, če to storiš pravilno. Če na primer prirediš prvi del na en način, in nato drugega popolnoma drugače, lahko zaslužiš 20- ali 30-krat več denarja, kot si ga vložil. Zakaj tega ne bi počeli? Ni nasilno, večina igralcev z veseljem sodeluje, saj niso dovolj plačani. Zakaj hudiča nebi?"

Sliši se preprosto, a legalne stavnice ravno zaradi tega uporabljajo mnoge mehanizme kontrole in preprečevanja tovrstnih dejanj. Eden najpomembnejših je sistem za izmenjavo podatkov. Pöschl o kazalnikih nepravilnosti: "Tu je bistveno število vplačil in vrednost vplačil, ki odstopa od normalnih. Imamo sistem Betradar, ki omogoča hitro širjenje informacij. Na urejenem trgu zelo redko prihaja do tega."

Splača se prirejati izide slovenske nogometne lige
Žal pa so informacijske tehnologije prinesle s seboj tudi neurejeni trg. "Korupcija je v športu prisotna že iz časov antične Grčije, a v zadnjih desetih letih je globalizacija korupcije v športni industriji prilila svežega olja na ogenj. Pred desetimi leti se nikomur ni zdelo vredno prirejati izidov tekem v Sloveniji. Morda tu in tam, a nihče ni videl smisla v vmešavanje v tekmo deževnega sredinega večera v Ljubljani. Zdaj pa se zaradi te čudne globalizacije splača prirejati izide slovenske nogometne lige ne glede na letni čas," je razmišljal Hill.

Velika težava je v samem pristopu držav do vprašanja, kdo in pod kakšnimi pogoji lahko organizira stavnico. "V anglosaksonskem svetu je trg prost, večje spletne stavnice so registrirane v tem okolju. Večina spornih zadev se dogaja v eksotičnih trgih. Nekatere stavnice na spletu so večino časa bile korektne, potem pa trikrat niso bile in so hitro prinesli notri vse skupaj. Vedno nekdo stoji za tem," je razmišljal Pöschl.

Kriminalne združbe prek stav legalizirajo gotovino neznanega izvora
Na prvi pogled se zdi paradoksalno tudi, da bi posamezniki, ki nimajo kriminalnega motiva, sploh želeli sodelovati na neurejenih stavnicah, če bi vedeli za škodo, ki jo takšne stavnice povzročajo športu.

"Stavijo ljudje, ki imajo poštene namene, želijo si imeti večji dobiček, a nimajo kriminalnega namena. V zadnjih letih se je razmahnilo tudi delovanje organiziranih kriminalnih združb, ki razpolagajo z večjo vsoto gotovine. Stavijo na tekme, kjer so kvote na zmago gostitelja, remi ali zmago gosta približno enake. Izkupiček je vedno približno enak vloženi vsoti, s tem legalizirajo gotovino, ki je bila pridobljena na nelegalen način. Vse skupaj prikažejo kot sredstva, pridobljena iz iger na srečo. Po navadi gre za kriminalne združbe, ki se ukvarjajo z drogami in belim blagom. To je eden izmed lažjih načinov, kako legalizirati gotovino neznanega izvora," je pojasnil Jager.

Prirejanje izidov uničilo azijski šport
Katera regija pri tem prednjači in zakaj pa njegov sodelavec, višji kriminalistični inšpektor Aleksander Kranjc: "Z razmahom medmrežja so vodilno vlogo na svetovni ravni prevzele azijske stavnice. Državni nadzor nad njihovim delovanjem ni tako strog, kot je v Evropi. Ponujajo stave v živo, t. i. "handicap" stave in razpršene stave (under/over)."

Boljši produkti stavniških hiš niso edini razlog za vodilno vlogo azijskih kriminalnih združb pri prirejanju izidov v Evropi. "Večino azijskega športa je uničilo prirejanje izidov. Obstaja nekaj izjem, a pomislite, koliko je Azijcev in kako slabi so v športu glede na to, koliko jih je in kako bogati postajajo. Odgovor sta korupcija in prirejanje izidov. Zelo malo azijskih športnih navdušencev sploh spremlja azijske lige. Zelo podrobno spremljajo evropske lige in velike športe. Seveda obstajajo izjeme, a večinoma je tako. Zato se bojim, da bo slovenski šport postal kot malezijski ali singapurski, za katerega se ljudje sploh več ne zanimajo in zato raje gledajo Bundesligo ali Premier ligo, ker mislijo, da tam ni korupcije," je poudaril Hill.

Skrb Declana Hilla za slovenski šport odzvanja tudi v besedah Kosa, ki dodaja: "Na Balkanu, kjer se vsi med seboj poznajo, je idealna priložnost za take stvari. Tu res ni problem v dnevu ali dveh priti do igralca, trenerja ali sodnika in jih stestirati."

Zanimiva anekdota tudi iz slovenske lige
Če smo začeli, še končajmo z anekdoto, ki predstavlja odličen odsev zla, ki ga povzroča sistematično prirejanje izidov v športu. "V komisiji za preprečevanje korupcije sem se posvečal primeru, kjer je igralec prišel prijavit, da so ga soigralci skušali nagovoriti k prirejanju tekme v prvi slovenski nogometni ligi. S tem se ni strinjal, šel je do trenerja in predsednika kluba, a ga nista želela poslušati. Tekma se je končala z zmago gostov, torej točno tako, kot so se igralci zmenili. Ko je vodstvo kluba ugotovilo, da se je igralec obrnil na nas in na policijo, so mu takoj prekinili pogodbo. Moral je končati kariero, saj ga nato noben klub v Sloveniji ni več želel," je razložil Kos.

"Prirejanje ubija šport, ubija ljubezen gledalcev ter strast in profesionalizem športnikov. To ni kot doping, pranje denarja ali celo utaja davkov. Vse to bo ubilo šport, popolnoma ga bo uničilo," je še končal Hill.

Da se to ne bi zgodilo, pa se vendarle trudi vse več ljudi.
Simon Tecco, Val 202