Thomas Hitzlsperger je za nemško reprezentanco zbral 52 nastopov. Foto: EPA
Thomas Hitzlsperger je za nemško reprezentanco zbral 52 nastopov. Foto: EPA
S Stuttgartom je osvojil naslov nemškega prvaka. Foto: EPA

31-letni športnik je četrti nogometaš, ki je javno spregovoril o svoji istospolni usmerjenosti. "S tem razkritjem želim razpravo o homoseksualnosti med poklicnimi športniki premakniti naprej," je v intervjuju za nemški Die Zeit povedal nekdanji vezist Aston Ville, West Hama in Evertona, ki se je zaradi poškodb upokojil na začetku letošnje sezone.

Hitzlsperger je povedal, da je šlo za dolg in težak proces, da je spoznal, da je gej. Šele v zadnji letih je prišel tudi do spoznanja, da si želi živeti z drugim moškim. Dejal je, da je homoseksualnost v slačilnici še vedno tabu in da ni bilo lahko poslušati nekaterih komentarjev, ki so se tega dotikale.

"Nikoli me ni bilo sram glede sebe, toda ni bilo vedno lahko sedeti z 20 mladimi moškimi in poslušati šale o gejih. Seveda jih dopuščaš, če so vsaj malo smešne in ne žalijo," je povedal Hitzlsperger, ki je za nemško reprezentanco zbral 52 nastopov ter za elf igral na evropskem in svetovnem prvenstvu.

"V Angliji, Italiji in Nemčiji biti homoseksualec ni tako velika stvar, vsaj v slačilnici ne. Toda tema homoseksualnosti je v nogometu ignorirana, ni resna tema v slačilnici. Borbeni duh in zmagovalna miselnost se ne ujemata s klišejem 'Geji so mehki', je še povedal Hitzlsperger, ki je s Stuttgartom osvojil naslov nemškega prvaka. Igral je tudi za Wolfsburg, v Italiji pa za Lazio.