Hrvaška se veseli pete uvrstitve na svetovno prvenstvo. Foto: Reuters
Hrvaška se veseli pete uvrstitve na svetovno prvenstvo. Foto: Reuters
Grčija - Hrvaška
V Pireju gledalci niso videli nogometnega presežka. Hrvati so dobro branili dober izid iz Zagreba in zaprli igro, Grki pa niso mogli napasti. Foto: Reuters
Švicarji
Švicarji se veselijo uvrstitve na svetovno prvenstvo. Foto: Reuters
Vrhunci tekme Grčija – Hrvaška
Grke rešila vratnica

Na povratnem srečanju v Pireju ni bilo golov. Hrvati so srečanje odigrali disciplinirano, osredotočili so se na obrambo, tako da jim je uspelo ohraniti odličen rezultat s prve tekme - na Maksimiru je bilo 4:1.

Na domači zelenici so si prvi priigrali priložnost Grki, Anastasios Bakasetas je skušal presenetiti Subašića s strelom od daleč, a je žogo poslal prek hrvaških vrat. Nevarnejša je bila akcija nekaj minut pozneje, ko je Sokratis meril v desni spodnji kot, toda ni bil dovolj natančen.

Hrvati so do prve resne priložnosti prišli v 28. minuti, ko je Ivan Perišić streljal z roba kazenskega prostora. Največja priložnost v sicer mirnem prvem polčasu pa je bila v 43. minuti, ko je ravno Perišić, eden najboljših posameznikov s prve tekme, v teku močno streljal z okoli 20 m, Grke je rešila vratnica.

Po vrnitvi na zelenico sta Šime Vrsaljko in Marcelo Brozović izvedla dve konkretnejši akciji, a ju nista izpeljala do konca. Grki so zapretili v 58. minuti, Konstantinos Mitroglu je streljal z obrata z okoli 20 m. Dimitrios Pelkas je hitro po vstopu v igro zadel gol, a veselje ni trajalo dolgo, saj je bil v prepovedanem položaju.

Tudi Švicarji naprej
Danes so vozovnico za SP dobili tudi Švicarji, ki so povratno tekmo s Severnimi Irci remizirali brez zadetkov (0:0) in se po minimalni zmagi s prve tekme (0:1) uvrstili na prvenstvo. Švicarji so se na domačem terenu v dežju spretno prebili v sklepni del tekmovanja. Imeli so pobudo in premoč, ki pa je niso kronali z zadetki, blizu sta bila Blerim Džemaili in Xherdan Shaquiri.

A Severni Irci bi vendarle lahko na tekmi naredili več: že globoko v sodnikovem dodatku je namreč z glavo s kakšnih sedmih metrov meril Jonny Evans, vratar Yann Sommer je poletel v prazno, žogo pa je z golove črte izbil Ricardo Rodriguez in preprečil podaljšek.

Ti tekmi sta pomenili konec polovice štirih bojev dodatnih kvalifikacij v Evropi. Povratni dvoboj med Italijo in Švedsko (prvega so z 1:0 dobili Švedi) bo v ponedeljek v Milanu, med Irsko in Dansko, prva tekma se je končala brez golov, pa v Dublinu v torek.

Dodatne kvalifikacije za SP 2018, povratne tekme:
GRČIJA - HRVAŠKA 0:0 1:4

Grčija: Kamezis, Torosidis, Papastopolos, Manolas, Retsos, Tziolis, Tahsidis, Zeca, Bakesetas (59./Gianniotas), Kristodopolos (59./Fortunis), Mitroglu (79./Pelkas).

Hrvaška: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić, Rakitić (86./Rebić), Modrić (92./Mitrović), Brozović, Mandžukić, Kalinić (78./Kramarić), Perišić.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)


ŠVICA - Severna Irska 0:0 1:0

Švica: Sommer, Lichtsteiner, Schär, Akanji, Rodriguez, Zakaria, Xhaka, Shaqiri (80./Freuler), Džemaili (61./Mehmedi), Zuber, Šeferović (86./Embolo).

Severna Irska: McGovern, Hughes, McAuley, J. Evans, Brunt, Ward (74./Jones), Davis, Norwood (75./Magennis), Saville, Dallas, Washington (82./Mcnair).

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)


Ponedeljek ob 20.45:
ITALIJA - ŠVEDSKA 0:1


Torek ob 20.45:
IRSKA - DANSKA 0:0

V krepkem tisku so izidi prvih tekem.

Vrhunci tekme Grčija – Hrvaška
Grke rešila vratnica