Zadnjo (Fifino) zlato žogo je prejel Lionel Messi. Foto: Reuters
Zadnjo (Fifino) zlato žogo je prejel Lionel Messi. Foto: Reuters
Wesley Sneijder
Wesley Sneijder je leta 2010 z Interjem osvojil Ligo prvakov, z Nizozemsko pa je igral v finalu svetovnega prvenstva. Novinarji so ga tako postavili na prvo mesto, a zlato žogo je takrat dobil Lionel Messi. Foto: EPA
Kaka
Kaka je dobil zlato žogo z letnico 2007. Od takrat so šle vse nagrade v roku le Lionelu Messiju in Cristianu Ronaldu. Foto: EPA
Oblak v elitni družbi nagrajencev La Lige

Ob seznamu nominirancev za letošnjo zlato žogo smo na portalu Športni SOS dobili zanimivi vprašanji, ki se dotikata načina podeljevanja (Fifine) zlate žoge in hipotetičnega seznama prejemnikov, če se pravila izbiranja ne bi spremenila.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


853. Od leta 2010 pa do letošnjega leta sta Fifa in revija France Football skupaj podelili nagrado zlata žoga. Od skupnega sodelovanja naprej poleg novinarskih štejejo tudi glasovi selektorjev in kapetanov reprezentanc. Zanima me, ali bi bil dobitnik zlate žoge v posameznem letu drugačen, če bi šteli le novinarski glasovi, kot je bilo pred sodelovanjem Fife?

Krištof Kovačič

V šestih letih podeljevanja sta na račun razširjene konkurence glasovalcev po eno dodatno zlato žogo dobila Lionel Messi in Cristiano Ronaldo, brez nje pa sta ostala Wesley Sneijder in Franck Ribery. Podrobnosti so v tabeli.

letozlata žoganovinarji
2010Lionel MessiWesley Sneijder
2011Lionel MessiLionel Messi
2012Lionel MessiLionel Messi
2013Cristiano RonaldoFranck Ribery
2014Cristiano RonaldoCristiano Ronaldo
2015Lionel MessiLionel Messi

Opomba: V stolpcu zlata žoga je naveden nogometaš, ki je v resnici prejel nagrado, v stolpcu novinarji pa igralec, ki so ga na prvo mesto postavili predstavniki sedme sile. Novinarji so leta 2010 Lionela Messija postavili šele na četrto mesto. Pred njim so bili Sneijder, Andres Iniesta in Xavi. Leta 2013 pa so novinarji za najboljšega izbrali Riberyja, Ronalda pa postavili na drugo mesto. V obeh primerih so nogometaši in trenerji prepričljivo na prvo mesto postavili končnega dobitnika priznanja (Messija in Ronalda).

854. Do leta 1995 je bila nagrada zlata žoga namenjena le evropskim nogometašem. Kdo namesto koga bi bil od leta 1995 naprej prejemnik nagrade ob upoštevanju dejstva, da bi nagrado namesto neevropskega nogometaša prejel najvišje uvrščeni evropski nogometaš?
Krištof Kovačič

V obdobju med letoma 1995 in 2009 je šla zlata žoga sedemkrat v neevropske roke. Če bi vselej veljala omejitev na evropske nogometaše, bi nagrada romala šestim Evropejcem, edini igralec, ki bi prejel dve zlati žogo več, je Cristiano Ronaldo. Podrobnosti so v tabeli.

letozlata žogaEvropejec
1995George WeahJürgen Klinsmann
1996Matthias Sammer/
1997RonaldoPredrag Mijatović
1998Zinedine Zidane/
1999RivaldoDavid Beckham
2000Luis Figo/
2001Michael Owen/
2002RonaldoOliver Kahn
2003Pavel Nedved/
2004Andrej Ševčenko/
2005RonaldinhoFrank Lampard
2006Fabio Cannavaro/
2007KakaCristiano Ronaldo
2008Cristiano Ronaldo/
2009Lionel MessiCristiano Ronaldo

Opomba: V drugem stolpcu je igralec, ki je prejel zlato žogo, v zadnjem pa najboljši evropski nogometaš v letih, ko nagrada ni ostala na stari celini.

Oblak v elitni družbi nagrajencev La Lige