Kjer je dim, je tudi ogenj ... V Italiji iz tedna v teden pišejo o večjem številu angleških snubcev za Josipa Iličića. Sočasno trenerja Paula Sousu povezujejo z Zenitom, kar bi lahko vodilo k obsežnim spremembam v Firencah. Foto: EPA
Kjer je dim, je tudi ogenj ... V Italiji iz tedna v teden pišejo o večjem številu angleških snubcev za Josipa Iličića. Sočasno trenerja Paula Sousu povezujejo z Zenitom, kar bi lahko vodilo k obsežnim spremembam v Firencah. Foto: EPA
Boštjan Cesar (Chievo)
Predstava tedna pripada reprezentančnemu kapetanu Boštjanu Cesarju, ki si je po WhoScored prislužil oceno 8,0. "Gremo tekmo za tekmo. Do konca je še šest tekem, tako da lahko prehitimo Lazio." Oslički so se utrdili na 9. mestu Serie A in zdaj lovijo Lazio, Sassuolo, Milana ... Foto: EPA

Lisice iz Leicestra pišejo nogometno zgodovino in so tik pred tem, da postanejo prvaki Anglije, v nedeljo so si tako že uradno zagotovili prvi nastop v elitni Ligi prvakov. A kljub pravljični zgodbi ne počivajo in že kujejo načrte in okrepitve za prihodnost. Športni direktor Jon Rudkin in pomočnik trenerja Steve Walsh sta se v nedeljo tako mudila v Italiji na toskanskem derbiju Empoli - Fiorentina (2:0) z nalogo, da v živo ocenita Josipa Iličića.

Iskal gol in soigralce, a tokrat ni šlo
V prvem polčasu je bil najdejavnejši igralec gostov, tudi dosegel izjemen zavit gol, a iz več kot očitnega prepovedanega položaja. Takoj po vodilnem zadetku Empolija je "Jojo" udaril z razdalje, a mu je vratar Alberto Pelagotti z izvrstno parado preprečil izenačenje. V nadaljevanju Kranjčanu in Violi ni več šlo, kar je prineslo poraz na derbiju in vnovično oddaljitev od mest za Ligo prvakov.

16 strelov na zadnjih štirih tekmah
Kaj sta videla oglednika iz Leicester Cityja, je vprašanje, a dejstvo ostaja, da je Iličić letos prvi adut Fiorentine z 12 goli in s 6 podajami v Serii A. V zadnjih štirih krogih, ko so Firenčani osvojili samo dve točki, je slovenski reprezentant prispeval oba gola in skupno sprožil kar 16 strelov. Skratka: petouvrščeni Fiorentini v boju za Ligo prvakov slabo kaže (tretja Roma beži za 7 točk), in če trener Paulo Sousa res ne bi ostal v renesančnem mestu, bo ravno Iličić prvi prodajni adut kluba.

Liverpoolova menjava: Iličić za Balotellija?
Po vrhunski predstavi proti Sampdorii (gol, prečka in skupno 6 strelov) je v Italiji že odjeknila bombica. Liverpool pod Jürgenom Kloppom gradi moštvo za naskok na naslov prvaka, ob tem pa mora počistiti moštvo, hkrati pa naj bi si Nemec zaželel Slovenca, ki zna tako navdušiti kot frustrirati s svojimi idejami in potezami na igrišču. Po poročanju Il Giornala naj bi tako Fiorentino skušali prepričati o menjavi Maria Balotellija za Josipa Iličića. Balotelli je trenutno posojeni igralec pri Milanu.

Ko je spodnji angleški dom prebogat za Italijane
Zanimanje z Otoka ni več samo novinarska raca, kar potrjujejo besede športnega direktorja Watforda Nicole Salerna o Iličiću: "Poleti bo imel veliko snubcev." Na omenjeni tekmi prejšnjo nedeljo so Iličića tako spremljali ravno skavti Liverpoola in Watforda. Veliki adut angleških klubov je izjemna finančna moč po podpisu bajne televizijske pogodbe, po kateri že klubi z dna Premier lige z razpoložljivim denarjem za odškodnine in plače krepko presegajo sposobnosti srednje velikih klubov, kot je Fiorentina.

Iličićev gol daleč iz ofsajda

Papa Diop matiral Jana Oblaka



Atletico Madrid
je v preteklem tednu dvakrat igral v Barceloni. Najprej pri evropskem prvaku FC Barceloni, kjer je Jana Oblaka dvakrat matiral Luis Suarez, povratna tekma četrtfinala Lige prvakov pa bo na sporedu v Madridu že v sredo, ko bo moral nadgraditi svojo predstavo tudi 23-letni Škofjeločan. V soboto so atleti nato gostovali še pri Espanyolu in slavili s 3:1. Oblak je dobro opravljal svoje delo, a ob prekinitvi in podaji s kota, ko je z glavo ustrelil Papa Diop, je bil prvi vratar Slovenije nemočen.

Oblak je ostaja pri 19-krat zaklenjenih vratih v La Ligi, če bi želel preseči absolutni španski vratarski rekord Francisca Liana iz vrst Deportiva 1993/94, pa lahko v preostalih šestih krogih lahko prejme samo še en gol, z dvema prejetima pa bi izenačil rekordni dosežek 0,47 prejetega gola na tekmo.

Belec na soočenju s Chievom prejel gol med nogama

Vid Belec je s Carpijem pri razigranemu Chievu držal točko vse do 83. minute, ko ga je matiral iznajdljivi Sergio Pellesier. Odlično je v obrambi Chieva odigral Boštjan Cesar, ki je vnovič nosil kapetanski trak, medtem ko je Valter Birsa streljal in razigraval, a ne tako uspešno kot pred tednom dni.

Bezjak z golom in dvema podajam prvo ime Rijeke

Po bolečem porazu v sredo proti Slavenu in izpadu v polfinalu hrvaškega pokala se je Rijeka hitro pobrala. V soboto je s 3:0 odpravila Zagreb, v prav vse tri gole pa je bil vpleten slovenski reprezentančni napadalec Roman Bezjak. Podal je za prvi in tretji gol, v 21. minuti pa je sam dosegel že 13 zadetek prvenstva, s čimer zaseda drugo mesto na lestvici strelcev 1. HNL.

Matavž v vratnico, soigralec v polno za zmago Genoe

Pri Genoi je Tim Matavž četrtič začel v prvi postavi in spet veliko skakal ter streljal, ravno njegov strel v 42. minuti pa je vodil k odločilnemu golu na gostovanju Genoe pri Sassuolu. Matavž je z zavitim strelom z 20 metrov že ukanil vratarja, a mu je vratnica preprečila sploh prvi gol v sezoni 2015/16. Odbitek je prišel do Blerima Dzemailija, ki mu ni bilo težko zadeti za zmago, s katero se je Genoa povzpela na 10. mesto Serie A. Za Matavža gol tako ostaja res zaklet: v dresu Augsburga in Genoe je v sezoni zaigral na 23 tekmah in odigral 1.237 minut, pohvali pa se le z eno podajo iz nemškega pokala.

Pečnik s prvencem odločil pokalno tekmo

Za Omijo Ardidžo je zadel že četrti Slovenec v klubski zgodovini - Nejc Pečnik. V japonskem prvenstvu je izgubil mesto v začetni enajsterici, zato pa je v sredo imel ključno besedo ob pokalnem gostovanju pri Šonan Bellmare. V 64. minuti je Korošec dosegel edini gol na tekmi, prvega v dresu veveric, ki po treh krogih ligaškega pokala vodijo v 7-članski skupini A.

Že sedmi dvojček Velikonje v sezoni

Lierse-Tubeke: 2-1

De highlights van Proximus TV van de tweede helft van #lietub

Posted by K. Lierse S.K. on Friday, April 8, 2016


Etien Velikonja ohranja izjemni strelski ritem in je z dvema novima goloma poskrbel za zmagoviti preobrat Liersa proti Tubizeju (2:1) v drugi belgijski ligi. Najprej je Velikonja v 61. minuti spretno izenačil, v 75. minuti pa je izkoristil najstrožjo kazen, šesto v sezoni. Z 22. in 23. golom je še utrdil vodstvo na lestvici strelcev, predvsem pa je poskrbel za četrto zaporedno zmago Liersa, ki se pospešeno utrjuje v vodilni osmerici, kar po poletni reformi belgijskega piramidnega sistema prinaša obstanek v novi 2. ligi.

Hat-trick Volaša v Maleziji, odločil v 92. minuti



V 7. krogu malezijskega prvenstva je Dalibor Volaš dosegel kar tri gole in ob tem v 92. minuti odločil razburljiv dvoboj Perak - Pahang. Derbi dna superlige se je končal s 4:3 za goste, ki so po zaslugi Generala končno prišli do prve zmage sezone.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za marčni tekmi (23)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCarpi (ITA)Chievo - Carpi 1:0vso tekmo (7,2)
2 obrambi, 3 pobrane žoge, podaje 5/21 (24 %)
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Barca - Atletico 2:1 (LP)
Espanyol - Atletico 1:3

vso tekmo (6,3)
vso tekmo (7,2)

2. najnižja ocena, 3 obrambe, 3 pobrane žoge, podaje 14/36 (39 %); 2 obrambi, 2 pobrani žogi
Nejc VidmarOlimpija

Gorica - Olimpija 1:1
Olimpija - Zavrč 1:1

/;
/

zbolel in v bolnišnici

BRANILCI (8)
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Carpi 1:0vso tekmo (8,0)

2. ocena tekme, strel, 3 skoki, podaje 51/65 (78 %)

Bojan JokićNottingham Forest (ANG II)

Reading - Forest 2:1
Forest - Brighton 1:2

vso tekmo (6,1)
vso tekmo (6,4)

3 posredovanja, skok, podaje 29/45 (64 %); v 54' = 3. karton, 3 skoki, preigravanje, podaje 30/42 (71%)

Luka KrajncCagliari (ITA II)

Ascoli - Cagliari 2:1

vso tekmov 54' = 4. karton
Miral SamardžićRijeka (HRV)

Slaven - Rijeka 3:0 (P)
Rijeka - Zagreb 3:0

vso tekmo
vso tekmo
v 53', izpad v polfinalu; /
Nejc SkubicKonyaspor (TUR)Konya. - Fenerbahče 2:1vso tekmo (7,3)v 90' = 3. karton, 3 preigravanje, 2 skoka, 2 posredovanji, podaje 19/31 (61 %)
Petar StojanovićDinamo Zagreb (HRV)Dinamo - Hajduk 4:0 (P)
Inter - Dinamo 0:1
/
vso tekmo
na klopi;
/
Aljaž StrunaPalermo (ITA)Palermo - Lazio 0:3/na klopi
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)PAS - Platanias 2:0vso tekmona desni strani v vezni liniji sistema 3-5-2
VEZISTI (9)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Carpi 1:0

79' (7,0)

2 strela, 3 preigravanja, 5 kotov, podaje 25/34 (74 %)

Matic ČrnicDomžaleDomžale - Koper 1:1
Maribor - Domžale 2:1
vso tekmo;
71' (2:0)
/;
/
Josip IličićFiorentina (ITA)Empoli - Fiorentina 2:082' (1:0) (6,6)4 streli, 2 preigravanji, podaje 39/48 (81 %)
Andraž KirmOmonia (CIP)AEK - Omonia - AEK 0:0 (P)
Apolon - Omonia 1:2
75' (0:0)
86' (1:1)
prva tekma polfinala pokala; /
Rene KrhinGranada (ŠPA)Granada - Malaga 0:0/na klopi
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Torino - Atalanta 2:169' (2:0) (6,0)3 streli, 4 skoki, 2 izgubljeni žogi, podaje 22/26 (85 %)
Benjamin VerbičFC Köbenhavn (DAN)FCK - Brondby 1:1 (P)
Randers - FCK 1:1
/
vso tekmo
na klopi; v 28' = 2. karton
Blaž VrhovecCeljeCelje - Krško 0:1
Krka - Celje 1:1
/
/
karton ()
Miha ZajcOlimpijaGorica - Olimpija 1:1
Olimpija - Zavrč 1:1
vso tekmo
vso tekmo
podaja v 59' za 0:2 = 9. podaja (1. v PLTS); /
NAPADALCI (3)
Roman BezjakRijeka (HRV)Slaven - Rijeka 3:0 (P)
Rijeka - Zagreb 3:0
55' (2:0)
vso tekmo

izpad v polfinalu; v 21' = 13. gol, v 19' podal za 1:0, v 51' podal za 3:0 = 4. in 5. podaja

Enej JeleničLivorno (ITA II)Livorno - Bari 1:2/

poškodovan

Milivoje NovakovićMariborZavrč - Maribor 0:0
Maribor - Domžale 2:1
vso tekmo
vso tekmo
/; v 22' = 1. gol za Maribor in prvenec v PLTS
"Ladje na obzorju" - občasni reprezentanti in legionarji iz močnejših lig
VRATAR
Sašo FornezziAntalyaspor (TUR)Kayseris. - Antalya. 0:0vso tekmo (7,1)2 obrambi = 4. nepremagan, vrnitev po poškodbi
Denis PetrićAngers (FRA)Angers - Ajaccio 0:0/na klopi
Ažbe JugSporting (POR)Sporting - Maritimo 3:1/na klopi
BRANILCI
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Lazio 0:3vso tekmo (6,5)skok, posredovanje, podaje 17/20 (85 %)
Dominic MarohKöln (NEM)Köln - Leverkusen 0:2vso tekmo (7,4)2. ocena Kölna, 4 streli, 5 skokov, 2 posredovanji, podaje 64/69 (93 %)
Aleš MejačRijeka (HRV)Slaven - Rijeka 3:0 (P)
Rijeka - Zagreb 3:0
/;
/
zunaj postave;
zunaj postave
Martin MilecRoda (NIZ)Zwolle - Roda 3:1/zunaj postave

VEZISTI

Armin BačinovićLanciano (ITA II)

Lanciano - Entella 1:2

77' (1:2)
v 77' = 3. izključitev
Domen ČrnigojLugano (ŠVI)Young Boys - Lugano 7:0 63' (5:0)prva menjava
* Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Köln - Leverkusen 0:2

/

poškodovan - konec sezone

Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Kayseris. - Antalya. 0:0

/

poškodovan
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)

Heidenheim - Eintracht 2:2

66' (1:2)/
Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)

Trabzons. - Istanbul 1:1

/

izven moštva
Dalibor StevanovićMordovia Saransk (RUS)CSKA - Mordovia 7:1vso tekmo (5,4)v 58' = 6. karton, strel, 3 posredovanja, skok, podaje 22/28 (79 %)
NAPADALCI
* Robert BerićSt. Etienne (FRA)ASSE - Troyes 1:0-

po hudi poškodbi se je vrnil na trening

Džengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)Vaduz - St. Gallen 3:0 62' (2:0)/
Etien VelikonjaLierse (BEL II)Lierse - Tubize 2:1vso tekmo v 61' za 1:1, v 75' z 11-m za 2:1 = 22. in 23. gol!
Tim MatavžGenoa (ITA)

Sassuolo - Genoa 0:1

71' (0:1) (6,5)vratnica pred golom, 2 strela, 2 skoka, podaje 6/14 (43 %)
Andraž ŠporarBasel (ŠVI)Basel - Zürich 2:2-poškodba - konec sezone
Luka ZahovićHeerenveen (NIZ)Heerenveen - Alkmaar 4:2/na klopi
"Upokojene ladje" - nogometaši, ki so se poslovili od reprezentance, v kateri so počutili pečat
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Frosinone - Inter 0:1vso tekmo (7,2)2 obrambi = 14. nepremagan v Serie A, 2 pobrani žogi
Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)Nürnberg - Duisburg 1:2vso tekmo/
Zlatko DedićFSV Frankfurt (NEM II)Bochum - FSV 4:1 80' (3:1)/
Branko IlićUrava Red (JAP)Urava - Gvangžu 1:0 (LP)
Jokohama - Urava 0:0
/
/
zunaj postave
Robert Korenbrez kluba--prekinil pogodbo z Melbourne Cityjem
Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

Urava - Gvangžu 1:0 (LP)
Jokohama - Urava 0:0

68' (1:0);
?
zmaga nad azijskim prvakom;
zunaj postave
Nejc PečnikOmija Ardidža (JAP)

Šonan - Omija 0:1 (P)
Nagoja - Omija 1:2

vso tekmo
/

v 64' za 0:1 = prvenec za Omijo; ma klopi

Marko ŠulerMariborZavrč - Maribor 0:0
Maribor - Domžale 2:1
/
/
poškodovan


V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.

* - poškodovana reprezentanta