Darko Milanič je prevzel klub, ki je bil na začetku tega tisočletja v polfinalu Lige prvakov. Foto: Aleš Fevžer
Darko Milanič je prevzel klub, ki je bil na začetku tega tisočletja v polfinalu Lige prvakov. Foto: Aleš Fevžer

Prve vtise po prihodu v Anglijo je zbral Boštjan Janežič. Milaniča po odhodu iz avstrijskega Sturma čaka težko delo, saj je italijanski lastnik Massimo Cellino izjemno ambiciozen in hoče vrniti slavni klub v prvo ligo angleškega nogometa. Tam je Leeds nazadnje igral v sezoni 2003/04.
Leeds je sezono na klopi začel z Davom Hockadayem, ki pa ga je Cellini po slabem začetku hitro odpustil. Začasno je krmilo prevzel vodja mladinskega pogona Neil Redfearn, ki je nanizal nekaj dobrih rezultatov in je postal med navijači zelo priljubljen. Tudi zato bo začetek Darka Milaniča, ki je za navijače Leedsa popolna neznanka, izjemno pomemben.

Kakšne cilje so vam postavili?
Cilji so jasni. Lastnik kluba Cellino želi dvigniti kakovost ekipe na višjo raven. V bližnji prihodnosti je cilj naskok na Premier ligo. Želi si priti v Premier ligo in tam tudi ostati, kar pomeni, da v letošnji sezoni napredovanje v višji rang še ni primaren cilj.

Menite, da bo vraževerni mož, ki se boji vijolične barve, številke 17 in trenerje menja kar po tekočem traku, dovolj potrpežljiv?
Človek rad zmaguje. Tako on kot jaz in tudi navijači. Moštvo je kakovostno, a ima seveda še možnosti za napredek v vseh segmentih. Glede potrpežljivosti pa ... Jaz sem ta izziv sprejel in bom delal po svojih najboljših močeh. Res se bom potrudil, da bom tu naredil dobro delo.

V prvih dnevih, tednih bo šlo predvsem za spoznavanje ...
Na začetku bo potrebna pomoč vseh, nekakšna splošna mobilizacija. Sam se bom moral čim prej navaditi na novo okolje, na drugi način dela in razmišljanja. To je le Otok, in vemo, da delujejo nekoliko drugače kot preostali del nogometne Evrope. Moral se bom hitro privaditi in začeti zmagovati. To je moj moto.

Pričakujete kakšne težave ob aklimatizaciji? Imate dobre svetovalce? Kot Primorec boste imeli najbrž s tem veliko manj težav.
Vodstvo kluba je italijansko, športni direktor je Italijan, nekaj igralcev je Italijanov. Strokovno vodstvo, v katerem je tudi Novica Nikčević, je kakovostno. To pomeni, da pričakujem dobro sodelovanje in da bo tu šlo hitro na boljše.

Prva tekma je v soboto v Brentfordu. Boste sami vodili tekmo ali se boste še naslonili na druge?
Moštvo je po slabem začetku v zadnjih štirih krogih osvojilo velikih deset točk. To pomeni, da po nekaterih bistvenih spremembah ne bom posegal. V enem tednu nas čakajo tri tekme. Začetek bo zame osebno in tudi za ekipo zelo pomemben. Pomoč oziroma informacije že dobivam. Sodelovanje je zelo korektno. Začasni trener je vodja mladinske akademije in on mi bo tudi pomagal v teh dneh.

Vaše odlično začeto delo v Mariboru se v tej sezoni obrestuje v Ligi prvakov. Ste na tekočem z uspehi, ste ponosni?
Zagotovo. Ves čas sem na tekočem, kaj se tam dogaja. Jasno je, da je to zelo velik uspeh in kazalnik, kako pomembno je delati v nekem daljšem ciklusu.

Slovenija bo v kvalifikacijah igrala z Anglijo, Maribor se bo pomeril s Chelseajem. Zdaj bodo imeli naši na Otoku novega pomočnika.
To je lepa slučajnost, ki prija. Zdaj bom lahko od blizu navijal za naše.

Kako kot nekdanji kapetan komentirate uvodni poraz Slovenije v Estoniji?
Noben poraz ni prijeten, vendar je tekem še veliko, tako da imamo še nekaj popravnih izpitov. V nogometu je vse zelo nepredvidljivo, razlike so bistveno manjše, kot so bile nekoč, tako da je na vsaki tekmi vse mogoče.