Leta 2009 se je na odločilni tekmi za preboj na SP 2010 med Francijo in Irsko na stadionu Stade de France zgodil eden najspornejših trenutkov v zgodovini nogometa: Henry je z roko zaustavil žogo in jo nato z nogo serviral na glavo Williamu Gallasu. Francija se je s tem golom prebila na SP v Južni Afriki. Foto: EPA
Leta 2009 se je na odločilni tekmi za preboj na SP 2010 med Francijo in Irsko na stadionu Stade de France zgodil eden najspornejših trenutkov v zgodovini nogometa: Henry je z roko zaustavil žogo in jo nato z nogo serviral na glavo Williamu Gallasu. Francija se je s tem golom prebila na SP v Južni Afriki. Foto: EPA
Jerome Boateng
Jerome Boateng in Mats Hummels sta zaslužna, da Nemčija v predtekmovanju ni dobila zadetka. Foto: Reuters
Madžari, avtsajder letošnjega EP-ja, so presenetljivo osvojili prvo mesto v svoji skupini. V osmini finala jih čaka Belgija. Foto: Reuters

Francija bo ob 15. uri v Lyonu gostila Irsko, navijači "Les Blues" pa seveda verjamejo, da bodo irski nogometaši na igrišču manj opazni kot njihovi glasni navijači na tribunah. Selektor Didier Deschamps bo v napad postavil Antoina Griezmanna in Paula Pogbaja, od prve minute naj bi igral tudi Dimitri Payet. Branilec Adil Rami je imel manjše težave s poškodbo, vendar njegov nastop ni vprašljiv. Na tekmah v skupinskem delu Francija ni blestela. Obramba sicer še ni bila na pravi preizkušnji. Hugo Lloris je dobil le en zadetek, z enajstmetrovke na uvodni tekmi proti Romuniji.

Spomin na "rokomet" Thierryja Henryja
Irska si je mesto v izločilnih bojih priborila kot tretjeuvrščena ekipa v skupini, potem ko je v zadnjem krogu v finišu ugnala Italijo. Selektor Martin O’Neill bo na igrišče verjetno poslal isto enajsterico, kot jo je na tekmi z Italijo. Spomini na dodatni kvalifikacijski tekmi za SP 2010, ko je pred sedmimi leti Francija na stadionu Stade de France s pomočjo roke Thierryja Henryja in nato zadetka Williana Gallasa izločila Irsko, so še živi. Bi lahko Irce to še dodatno motiviralo? "Seveda, ampak mi smo že tako motivirani. Imamo igralce, ki dihajo z reprezentanco, in to je zelo pomembno," je povedal O'Neill.

Boateng dan pred tekmo vendarle treniral
Nemčijo, ki je bila v predtekmovanju poleg Poljske edina, ki ni prejela zadetka, ob 18. uri čaka Slovaška, ki je maja elf na prijateljski tekmi v Augsburgu (v nemogočih razmerah) premagala z 1:3. Jerome Boateng je zaradi poškodbe petkov trening izpustil, v soboto dopoldne pa je vendarle treniral. Ali ga bo selektor Joachim Löw uvrstil v osrčje nemške obrambe, še ni znano. Morda Löw ne bo želel tvegati, saj je Nemčija z mislimi malce že pri morebitnem četrtfinalu, kjer bo tekmec Španija ali Italija. Poleg tega ima Boateng (mečno mišico si je poškodoval na dvoboju proti Severni Irski) že en rumeni karton, ob drugem pa bi moral naslednjo tekmo izpustiti.

Elf mora pravočasno ustaviti Hamšika
Morda bo priložnost od prve minute dobil Bastian Schweinsteiger. V napadu bosta Mario Gomez in Thomas Müller, ki na letošnjem prvenstvu še ni našel poti do gola. Vse akcije bodo šle seveda prek Mesuta Özila, ki je imel v skupinskem delu kar 99-odstotno uspešnost podaj. Nemci se zavedajo, da bo največjo nevarnost pomenil Marek Hamšik. "Dovolj je, da si na YouTubu pogledaš njegove zadetke. Naši zvezni igralci ga bodo morali zgodaj ustaviti, da ne dobi priložnosti za strel." Da je Hamšik v Francijo pripotoval v dobri formi, je dokazal zlasti na tekmi proti Rusiji, ko je dosegel tudi izjemen zadetek. A Nemci mu najbrž ne bodo puščali toliko prostora, kot so mu v Augsburgu, ko je Hamšik zadel za 1:1.

So Madžari pripravljeni na novo presenečenje?
Na večerni tekmi bo Belgija igrala s presenečenjem EP-ja, Madžarsko. Pogled na tabelo je za belgijske navijače razveseljiv, saj vse do morebitnega finala tekmec ne more biti eden izmed treh največjih favoritov: Francija, Nemčija, Španija. A takšno razmišljanje je lahko hitro varljivo. Madžari so že nagnali strah v kosti Portugalcem (3:3), je pa tista tekma pokazala težave madžarske obrambe. Kakovost Edena Hazarda in kolegov se ne more meri s kakovostjo Madžarov, a Belgija, ki bo verjetno spet igrala v postavitvi 4-2-3-1, bo morala bolje delovati kot moštvo, če želi priti daleč.

Osmina finala, Lyon, nedelja ob 15.00:
FRANCIJA - IRSKA

Verjetni postavi:
Francija: Lloris, Sagna, Rami, Koscielny, Evra, Pogba, Kante, Matuidi, Griezmann, Giroud, Payet.

Irska: Randolph, Coleman, Keogh, Duffy, Brady, McClean, J. McCarthy, Hendrick, Hoolahan, Long, Murphy.
Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)


Lille, nedelja ob 18.00:
NEMČIJA - SLOVAŠKA

Verjetni postavi
Nemčija: Neuer, Kimmich, J. Boateng, Hummels, Hector, Khedira, Kroos, Müller, Özil, Götze, Gomez.

Slovaška:
Kozačik, Pekarik, Škrtel, Durica, Hubočan, Pečovsky, Kučka, Hamšik, Mak, Weiss, Duda.

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)


Toulouse, nedelja ob 21.00:
MADŽARSKA - BELGIJA

Verjetni postavi
Madžarska: Kiraly, Lang, Juhasz, Guzmics, Kadar, Gera, Nagy, Dzsudzsak, Kleinheisler, Stieber, Szalai.
Belgija: Courtois, Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen, Dembele, Witsel, Ferreira Carrasco, De Bruyne, Hazard, Lukaku.
Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)