Krunoslav Jurčić je bil zelo jezen na sodnike. Hrvaški strateg je vseskozi tekmo spremljal tik ob igrišču, krilil je z rokami in na nek način igral svojo tekmo ob stranski črti. Foto: www.alesfevzer.com
Krunoslav Jurčić je bil zelo jezen na sodnike. Hrvaški strateg je vseskozi tekmo spremljal tik ob igrišču, krilil je z rokami in na nek način igral svojo tekmo ob stranski črti. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor
Mariborčani so sanjsko začeli derbi, že po 21 minutah so vodili z 2:0. Foto: www.alesfevzer.com
Petar Stojanović
Petar Stojanović je po sporni izključitvi izgubil živce. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Šuler
Marko Šuler je optimističen, da bodo Mariborčani stopili prednost Olimpije do zimskega premora. Foto: www.alesfevzer.com
Viole
Viole so zmetale ogromno bakel na zelenico in tekma je bila večkrat prekinjena. Maribor bo znova prejel visoko kazen. Foto: EPA
Reportaža z derbija: Ubi žabara! Umrl je Maribor!
Odličen derbi, jezni Mariborčani in zadovoljni Ljubljančani
Šporar v 92. minuti Olimpiji priboril remi

Športni direktor Zlatko Zahovič se je izognil izjavam po srečanju v Stožicah, saj so bile glave pri gostih še vroče. Mariborčani so bili izjemno blizu trem točkam, na koncu so osvojili le eno, po golu najboljšega strelca Prve lige Andraža Šporarja v 92. minuti (2:2). Razočaranje pri slovenskih prvakih je bilo prisotno, saj razlika na lestvici zdaj ostaja sedem točk.
V vsakem polčasu ena sporna odločitev
Dva sporna trenutka sta zelo razjezila Štajerce. V 35. minuti je sam pred Aleksandra Šeligo prišel Dare Vršič, ki je padel pri strelu na vrata, a se glavni sodnik Davor Drečnik ni odločil za najstrožjo kazen. V 65. minuti je moral zaradi drugega rumenega kartona z igrišča Petar Stojanović, čeprav je zadel žogo in ni naredil prekrška nad Ezekielom Hentyjem.

Sodnik ni videl ničesar, a je vseeno izključil Stojanovića
"Zadovoljen sem s tekmo, ki je ponudila vse. Hrabra, resna prvenstvena tekma, pravi derbi. Čestitke tudi Olimpiji, ima nekaj posameznikov, ki delajo razliko. Mislim pa, da je tekmo odločila sodniška odločitev, ko so izključili Petra Stojanovića. Mislim, da bi morali govoriti o Gregorju Bajdetu, Jean-Philippu Mendyju, Andražu Šporarju, ne pa o sodnikih na taki tekmi. Preveč govorim o sodnikih, tega si ne zaslužijo," je bil razburjen trener Jurčić, ki je pričakoval, da bo derbi vodilnih ekip na lestvici sodil Damir Skomina. Koprčan ima bogate izkušnje z mednarodnih tekem.

"Moram se opravičiti zaradi svojega obnašanja, saj ne želim, da me imajo ljudje za neartikuliranega Hrvata. V Sloveniji imate najboljšega sodnika v Evropi in res ne vem, zakaj ni sodil slovenskega derbija. Prisoten sem bil pri sporni izključitvi. Glavni sodnik je poklical petega sodnika in mu rekel, da ni videl dogodka. Tudi peti sodnik je rekel, da ni ničesar videl. Oba nista nič videla, Stojanović pa je prejel rdeči karton. Za čisti start, saj je zadel žogo. To je derbi slovenskega prvenstva, veliko smo vložili v to tekmo. To so resne odločitve. Mislim, da smo si zaslužili zmago," je razlagal hrvaški strokovnjak, ki je poudaril, da bi morala Stojanović in Šporar igrati za slovensko reprezenatnco.

Jurčić zanikal pljuvanje proti sodniku
Nekateri novinarski kolegi so opazili, da naj bi Jurčić celo pljunil proti četrtemu sodniku. "Jaz naj bi pljunil sodnika? To bi bilo pa res dno dna. Ste res to videli? Za koga me pa imate? Res mislite, da sem na tej ravni? Od kje vam pravica, da si izmišljujete take stvari? O čem sploh razmišljate, lepo vas prosim. Ne bomo se spuščali na tako raven. Morate imeti malce spoštovanja. To je bila prekrasna tekma," se nikakor ni mogel pomiriti Jurčić, ki je še dodal: "Vse je potekalo normalno do rdečega kartona. Sodnik je že v prvem polčasu spregledal enajstmetrovko po prekršku nad Vršičem."

Mariborčani imajo težave pri prekinitvah
Maribor je srečanje začel sanjsko, do prvega gola Olimpije je imel vse pod nadzorom. Slovenski prvaki so spomnili na odlične predstave iz pretekle sezone, ko so igrali v Ligi prvakov. Po prvem golu Šporaraja so gostje izgubili zalet.

"Nikoli ni lepo zapraviti takega zaostanka, še posebej na derbiju. Povedli smo v pravem času, igrali smo zelo dober nogomet. Prvi zadetek smo prejeli po prekinitvi, kjer imamo težave. Zelo poceni smo dobili gol in Olimpija se je vrnila med žive. Drugi gol je bil posledica izključitve. To je bil res pravi derbi, poln dobrih potez, a tudi polno napak, veliko je bil kartonov. Vsi, ki sodelujejo v slovenskem nogometu, so lahko ponosni na ta derbi. Lahko se primerja z močnimi evropskimi ligami, seveda pa ne z najboljšimi petimi ligami v Evropi. V primerjavi z derbijem med zagrebškim Dinamom in splitskim Hajdukom se igra več nogometa, hrvaški derbi je res veliko rivalstvo in igra se grobo," je poudaril 45-letni Hrvat, ki je že trikrat sedel na klopi Dinama.

Trener ostaja velik optimist v boju za naslov
Boj za naslov še vedno ostaja odprt. Polovica prvenstva bo mimo šele v sredo, ko bosta na sporedu še preloženi tekmi 18. kroga. "Še vedno smo sedem točk za Olimpijo, a ostajam velik optimist. Še posebej po tej tekmi. Iz tekme v tekmo se dvigujemo, prikazali smo zelo dobro igro. Boj za naslov bo ogorčen do konca," je še dodal Jurčić, ki je pohvalil tudi pogoje za igro.

Zimski prestopni rok se bliža, trener Maribora ima že v mislih okrepitve: "Vseskozi se pogovarjamo in delamo načrte. Dobro vemo, katere položaje moramo zapolniti. Zavedamo se, da imamo težave v skoku v obrambi, preveč golov smo prejeli po prekinitvah. Poškodba Rajčevića je bila zelo resna, ne moremo računati, da bo že spomladi lahko pomagal."
Šuler prepričan, da bodo zadržali prednost
Izkušeni branilec Marko Šuler je imel veliko dela predvsem v drugem polčasu, ko je Olimpija močno pritisnila. "Mislim, da je lahko Olimpija precej bolj zadovoljna, saj je izenačila v zadnji minuti. Na žalost smo prejeli zadetek, čeprav sem bil prepričan, da bomo zdržali do konca. Poskušali so z dolgimi žogami, a na to smo bili pripravljeni. Andraž Šporar je trenutno res v izjemni formi. Točka je za njih zelo srečna. Prvi prejeti gol nas bolj boli, saj smo se ves teden pripravljali na prekinitve. To je precej spremenilo potek igre. Če bi sodnik imel enaka merila, sem bil prepričan, da bomo zdržali ali celo dosegli še en gol," je povedal nekdanji slovenski reprezentant.

Pet sodnikov ni videlo prekrška nad Vršičem
"Sodnik ni piskal očitne enajstmetrovke nad Vršičem. V 15-letni karieri česa takega še nisem doživel, to bi moral biti tudi rdeči karton. To je bila res velika napaka. Pet sodnikov na tekmi tega ni videlo. Take stvari se na tako pomembni tekmi ne smejo dogajati. Veliko stvari lahko obžalujemo, Olimpija je zdaj zadržala prednost in igra na visoki ravni, ni bilo lahko z igralcem manj. Veliko je bilo prekinitev in zbijanja ritma. Ne smemo biti razočarani. V Stožice smo prišli po tri točke, izgubili smo dve, a gremo naprej. Pet tekem je še do konca jesenskega dela. Olimpija je letos močna, to je dobro za slovenski nogomet, Vsi se zavedamo, kakšen je naš cilj," je dodal 32-letni branilec iz Slovenj Gradca.

Takega derbija v Sloveniji še ni bilo
Derbi je navdušil 13.500 gledalcev. Že dolgo nobena tekma v Prvi ligi ni bila tako težko pričakovana.
"Ne moremo pričakovati, da bodo samo nogometaši naredili vse skupaj. Vsi vemo, kakšen posel je nogomet v Evropi. To je bil prvi res odmeven derbi, mediji so ga "napumpali". Vsi so ga težko pričakovali. Če ne bi bilo snega, bi bile Stožice verjetno nabito polne. Treba je dvigovati temperaturo, mediji so tu glavni. Slovenski nogomet ni tako slab, kot se ga želi prikazati. Zdaj se je vse skupaj dvignilo na višjo raven. Takega derbija v Sloveniji še ni bilo, marsikdo je danes prvič igral tako tekmo," je poudaril Šuler.
Šokterapija v Mariboru je delovala
Zelo je poudaril tudi pomembno vlogo trenerja Jurčića, ki je rešil Maribor iz velike krize. 16. avgusta je Olimpija v Ljudskem vrtu slavila s kar 3:0, tri mesece zatem pa je bila slika na zelenici popolnoma drugačna. "Vsak trener ima nove ideje, prinesel je neke novosti, novo energijo. Šokterapija je delovala. Zdaj igramo drugačen nogomet. Mislim, da bo do konca jesenskega dela lestvica drugačna," je sklenil Šuler, ki je priznal, da je vreme zelo vplivalo na igro: "Občutek je bil podoben, kot bi iz tropskih krajev prileteli v zimo. To se je poznalo za obe ekipi."

Naslednji derbi 5. marca v Ljudskem vrtu
Obe vodilni moštvi na lestvici imata še nekaj težkih preizkušenj do konca jesenskega dela. Na voljo je še 15 točk, Mariborčani pa se želijo pred dolgim odmorom približati. Vsekakor bodo navijači kmalu začeli razmišljati že o naslednjem derbiju, na sporedu bo 5. marca v Ljudskem vrtu.

Reportaža z derbija: Ubi žabara! Umrl je Maribor!
Odličen derbi, jezni Mariborčani in zadovoljni Ljubljančani
Šporar v 92. minuti Olimpiji priboril remi