Domžalčani vodijo že od 3. kroga, a ob izteku jeseni so na zadnjih treh tekmah dvakrat izgubili in točkovna prednost 9 točk pred Mariborom se je stopila na vsega tri. Foto: www.alesfevzer.com
Domžalčani vodijo že od 3. kroga, a ob izteku jeseni so na zadnjih treh tekmah dvakrat izgubili in točkovna prednost 9 točk pred Mariborom se je stopila na vsega tri. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Maribora
Vijoličasti so nesporni favoriti za nov naslov prvaka, pri čemer pa velja poudariti, da so vse štiri poraze doživeli z glavnima tekmecema Domžalami in Celjem. Štajerski sosedje jih aprila tudi čakajo v polfinalu pokala Slovenije. Foto: EPA
Dare Vršič (Maribor)
Maribor bo vseeno začel pomlad oslabljen: Dare Vršič bi lahko zaradi artroskopije kolena izpustil tudi mesec dni, načet je še napadalec Phillipe Mendy. Foto: BoBo
Nemanja Maksimović
Največji zimski prestop so izvedle Domžale, ki so prodale Nemanjo Maksimovića, kapetana mlade reprezentance Srbije. Po besedah Domžalčanov je šlo za enega izmed petih največjih prodaj v klubski zgodovini, kar pomeni, da je kazahstanska Astana plačala od pol do enega milijona evrov odškodnine. Foto: www.alesfevzer.com
Erik Janža
Erik Janža je dvignil največ prahu - vodilne Domžale je zamenjal za branilca naslova Maribor. Kot prosti igralec bi moral 21-letni Prekmurec na prestop počakati do poletja, a sta se nato kluba pametno dogovorila za menjavo. Domžalčani so v zameno dobili Matica Črnica in Dejana Trajkovskega, ki sta bila v Mariboru na stranskem tiru. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Verbič (Celje)
Benjamin Verbič je bil jeseni najučinkovitejši igralec lige in glavni adut Celja, ki poraza ne pozna že 18 ligaških tekem. Lahko varovanci Simona Rožmana nadaljujejo svoj niz? Prvi odgovor bo dalo nedeljsko gostovanje v Kopru (prenos na TV SLO 1 in MMC-ju), kjer pa zaradi kartonov Verbič ne bo smel igrati. Foto: www.alesfevzer.com
Lorenzo Pasqualini, Nik Omladič in Amedej Vetrih
Nik Omladič je bil v prvem delu sezone z naskokom prvi igralec Olimpije, a se je pozimi preselil v drugo nemško ligo, kjer že igra vidno vlogo pri Eintracht Braunschweigu. Foto: Aleš Fevžer
Vlado Šajn, predsednik Zveze nogometnih sodnikov Slovenije
Aleksander Čeferin ostaja predsednik NZS-ja
Zamik prvoligašem nekoliko spremenil priprave
Po Turčiji Olimpija na priprave še v Istro
Koprčani spomladi napadajo s 7. mesta
V Novi Gorici so kljub težavam optimisti
Radomljani v spomladanski del z zadnjega mesta
Nogometni sodniki na testih telesnih sposobnosti
Nogometaši Krke na pripravah v Izoli
Po sledeh propadlega prestopa Stojanovića
Ihbeisheh prvi palestinski strelec
Koprčani ugnali Kekovo Rijeko
Domžalčani želijo zadržati prednost pred Mariborom
Zavrč začel priprave na spomladanski del sezone

Domžale so po 20 od 36 krogov Prve lige Telekom Slovenije odšle na 12-tedenski premor s tremi točkami prednosti pred Mariborom. A 12-kratni državni prvaki so še dolžni odigrati derbi z Olimpijo, in to še iz 3. kroga, ki je zdaj predviden za 8. april. Vendar tudi če vijoličastim prištejemo tri točke za morebitno zmago, ostajajo Domžalčani v prednosti na račun dveh medsebojnih zmag s skupnih 3:0.

A če bi zaradi udeležbe in več kot dostojnega igranja v Ligi prvakov pričakovali, da bo Maribor med zimsko tržnico ostal brez nosilcev igre, Domžale pa še dodale kakšen kamenček v mozaik, se je zgodilo ravno obratno. Takoj, ko je Maribor z domačim porazom proti Schalkeju (0:1) ostal brez novega podviga in nove pomladi v Evropski ligi, je že udaril Zlatko Zahovič.

Branilci naslova močnejši kot v Ligi prvakov
Športni direktor je v prvi izjavi naznanil tudi prvo okrepitev, novopečeni reprezentant Erik Janža, in to iz vrst vodilnih Domžal. Kluba sta se nato dogovorila za menjavo v slogu severnoameriških športov (v nasprotno smer sta odšla Dejan Trajkovski in Matic Črnic). Sledila je saga o prestopu Petra Stojanovića, najbolj vznemirljivega nogometaša v Sloveniji po Josipu Iličiću, ki se je po zdravniškem pregledu v Hannovru že šalil z novimi delodajalci, ko je dogovorjeni posel propadel tik pred formalnim podpisom in slovensko nogometno odkritje leta 2014 ostaja na desnem boku vijoličaste obrambe.

Nadaljnjih pretresov ni bilo, edino odpisanega četrtega napadalca Nusmirja Fajića so celo za odškodnino prodali v Belorusijo, njegovo mesto pa je zasedel povratnik Dalibor Volaš, ki je na pripravah že vneto tresel mrežo. Skratka: Maribor je še močnejši in peti zaporedni naslov si lahko odvzamejo predvsem sami.

Vodilni izgubili dva tuja nosilca igre
Domžale
so že v končnici prelahko zapravile visoko točkovno prednost, pozimi pa je sledila še izguba nekaterih tujih stebrov moštva. Najprej je presenetil reprezentant Antigve Josh Parker, ki je boj za naslov slovenskega prvaka zamenjal za ugledno ime Crvene zvezde, a kaj ko so "rdeče-beli" zadnja leta predvsem znani po finančni nedisciplini. Ob koncu prestopnega roka se je na jug podal še z minutažo nezadovoljni s 5 goli prvi strelec Urugvajec Sasha Aneff, ki bo raje pomagal Osijeku v boju za obstanek na Hrvaškem. Tukaj so ravbarji sicer našli zelo ustrezno menjavo - po neuspešni avanturi v Iranu pri Paykanu se vrača Hrvat Mate Eterović, lani prvi strelec Prve lige.

Glavno izgubo je Luka Elsner doživel na sredini igrišča, saj so Domžale za dobrega pol milijona evrov odškodnine prodale enega najboljših mladih tujih nogometašev, ki so kdaj igrali v Sloveniji. Srb Nemanja Maksimović svojo pot nadaljuje pri bogati Astani v Kazahstanu. 20-letnemu osrednjemu vezistu dodatnega pol leta v Sloveniji v boju z Mariborom najbrž ne bi škodilo, hkrati pa bi Domžale lahko še bolje unovčile Maksimovića, ki bo na junijskem mladinskem svetovnem prvenstvu kapetan Srbije, od katere se na Novi Zelandiji pričakuje veliko. Njegovo mesto je zavzel še en povratnik v Slovenijo, ki so mu Domžale sicer tudi dom - Brazilec Juninho bo po treh letih spet poveljeval na sredini igrišča.

Pregled pogodb v 1. SNL
Zanimiv je pogled na profesionalne pogodbe, ki jih imajo sklenjene slovenski prvoligaši - stanje na dan 27. februarja 2015.
Največ, kar 46, jih ima sklenjenih Maribor, s 36 sledijo Domžale, prava posebnost pa so Radomlje s samo dvema profesionalnima pogodbama.

Grofje zadržali prvega igralca lige
Celje je nasprotno izpolnilo težko nalogo in zadržal najučinkovitejšega igralca jesenskega dela Prve lige: Benjamin Verbič (9 golov in 6 podaj) bo še pol leta ostal glavna grožnja "grofov". Ob njem se po hudi poškodbi vrača Grega Bajde, s katerim bodo zapolnili luknjo ob izgubi izrednega podajalca Mislava Oršića (Rijeka ga je poslala v Južno Korejo). Ob koncu prestopnega roka so Celjani pokazali, da jih glede okrepitev krasi tudi večja domišljija in znajo pogledati prek soseščine: pripeljali so 22-letnega Japonca Juta Kuba in 25-letnega Španca Ramona Sorio, nekdanjega španskega reprezentanta do 17 let, ki pa je vmes pridno študiral in ima že magisterij iz športnega prava.

Ljubljančani brez motorja moštva
Olimpija
je ob koncu jeseni izgubila stik z vodilno trojko, športni direktor Milenko Ačimović je javno izražal nezadovoljstvo, a pozimi je klub s trgovanjem nakazal, da se bo težko vrnil v boj za vrh. Za drobiž, nekaj deset tisoč evrov, sta odšla dva ključna igralca zadnjih sezone: že dolgo nezadovoljni bočni branilec Boban Jović, še pred njim pa je bil prodan najučinkovitejši zmaj Nik Omladič (5 golov in 4 podaje). Novinci iz Makedonije, Hrvaške in Nigerije na drugi strani niso sprožili ravno navdušenih odzivov med ljubljanskimi navijači, ki bodo morali na prvo lovoriko nove Olimpije še počakati.

Haložani zamenjali dve tretjini ekipe
Če je bil Zavrč ob svojem meteorskem preboju v Prvo ligo simpatična zgodba iz majhnega kraja iz Haloz, je to zdaj najbolj čudna zgodba slovenskega nogometa. Čez zimo je namreč klub obdržal vsega osem igralcev, kar 16 jih je odslovil, pripeljal pa jih je 22! Na "avtobusu" novincev imajo sicer eno zelo zanimivo ime - iz Hajduka je na posodo prišel 20-letni Tomislav Kiš, ki je jeseni v 2. hrvaški ligi dosegel 11 golov. V nasprotno smer je v splitska vrata odšel Marko Ranilović, ki ga je v Zavrču nadomestil Marko Pridigar. Na tri četrt hrvaški klub bo kljub več kot solidnemu 5. mestu vodil tudi nov trener - Želja Orehovca je zamenjal še en Hrvat Ivica Solomun.

Minimalizem v Velenju, v Kopru pogledali po Balkanu
Velenje je popolnoma druga zgodba, kjer ima Jernej Javornik vse pogoje, da ponovi lanski pomladanski pohod, saj je Rudar izmed vseh desetih klubov doživel daleč najmanj sprememb. Luka Koper je po slabem letu 2014 okrepila vrste z nekaj prišleki iz vseh koncev Balkana, a več bodo morali pokazati predvsem domači fantje z Domnom Črnigojem na čelu.

Vrtiljak izposoj v mestu vrtnic
V Gorici se znova spopadajo s finančnimi težavami in iščejo novega italijanskega partnerja, ravno z Apeninskega polotoka pa je prišel nov val posojenih nogometašev, ki so nadomestili stare. Zanimiv je prihod edinega Slovenca med njimi - novi čuvaj mreže je mladi Grega Sorčan, ki je veljal za naslednjega slovenskega vratarja prihodnosti.

Na dnu prevladala skromnost
Krka
je naslednji močno hrvaško obarvani klub, kjer so opravili nekaj pomembnih zamenjav. Izstopa podatek, da so si Dolenjci pri Milanu izposodili Nigerijca Favourja Aniekana, ki pa je jeseni igral v Litvi. Zadnjeuvrščene Radomlje, ki so napol že obsojene na izpad v drugo ligo, so ostale skromne. Mlinarje so začasno okrepili štirje igralci Olimpije, ki pa zato v soboto ne smejo zaigrati na dvoboju z matičnim klubom.


ZIMSKI PRESTOPNI ROK 2015
(86 prihodov/72 odhodov)

1. NK DOMŽALE 44 točk: 9/7

Prihodi:
Andrei Blejdea prost igralec
Matic Črnic menjava
Mate Eterović prost igralec
Lucas Horvat prost igralec
Jorrin John ?
Juninho -
Dejan Trajkovski menjava
Antonin Trilles ?
Jernej Papež * konec posoje


2. NK MARIBOR 41 točk: 3/4

Prihod:
Erik JanžaNK Domžale
menjava
Dejan VokičNK Bravo Ljubljana?
Dalibor VolašDebreceni (MAD) prost igralec


Odhodi:
Matic Črnic menjava
Nusmir Fajić 200 tisoč €
Dejan Trajkovski menjava
Dudu Biton * konec posoje
Odhod:
Uros Rošer prost igralec


7. FC LUKA KOPER 25 točk: 8/2

Odhodi:
Taulant Kadrija ?
Sead Jakupović prost igralec
Juninho prost igralec
Miha Kokol prost igralec
Vasja Simčič prost igralec
Ezekiel Henty * konec posoje
Daniele Gragnoli * konec posoje
Marco Modolo * konec posoje
Janus Štrukelj * posoja
Ronaldo Vanin * konec posoje

9. NK KRKA NOVO MESTO 15 točk: 5/6

Prihodi:
Luka Bele ?
Kevin Kauber ?
Darko Marjanovič -
Enes Novinić prost igralec
Favour Aniekan * posoja
Odhodi:
Vinko Buden ?
Matic Čretnik ?
Tomislav Jurić prost igralec
Thierry M'Bognou prost igralec
Martin Šaban prost igralec
Kevin Kauber * konec posoje

10. NK RADOMLJE 8 točk: 9/8

Prihodi:
Martin Cesar prost igralec
Eito Furuyama prost igralec
Mario Jurčević prost igralec
Alen Koprivec prost igralec
Marko Perković ?
Dalibor Teinović prost igralec
Marko Zalaznik ?
Enis Đurković * posoja
Aljaz Ivačič * posoja
Odhodi:
Denis Bajalica prost igralec
Izidor Balažic prost igralec
Matej Centrih prost igralec
Filip Draković prost igralec
Jure Papež prost igralec
Matic Seferović prost igralec
Luka Gajić * konec posoje
Ziga Smrtnik * konec posoje

Prestopi povzeti po Transfermarkt.de in uradni strani Prve lige TS.
Vlado Šajn, predsednik Zveze nogometnih sodnikov Slovenije
Aleksander Čeferin ostaja predsednik NZS-ja
Zamik prvoligašem nekoliko spremenil priprave
Po Turčiji Olimpija na priprave še v Istro
Koprčani spomladi napadajo s 7. mesta
V Novi Gorici so kljub težavam optimisti
Radomljani v spomladanski del z zadnjega mesta
Nogometni sodniki na testih telesnih sposobnosti
Nogometaši Krke na pripravah v Izoli
Po sledeh propadlega prestopa Stojanovića
Ihbeisheh prvi palestinski strelec
Koprčani ugnali Kekovo Rijeko
Domžalčani želijo zadržati prednost pred Mariborom
Zavrč začel priprave na spomladanski del sezone