Selektor Slaviša Stojanović je dobil ravno to, česar si ni želel - tekmi s prvima favoritoma skupine že na začetku kvalifikacij. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Selektor Slaviša Stojanović je dobil ravno to, česar si ni želel - tekmi s prvima favoritoma skupine že na začetku kvalifikacij. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenska nogometna reprezentanca
Za NZS nuja, za novega selektorja veliki cilj - uvrstitev na mundial v Braziliji. A do prve kvalifikacijske tekme je še dolgih 10 mesecev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mile Ačimovič in Sebastijan Cimerotič
Slovenija ima zelo slabe izkušne z Norveško: štirje porazi v kvalifikacijah in remi na EP-ju 2000. Malce boljši je izkupiček s Švico: trije porazi na prijateljskih, zato pa en remi in zmaga v kvalifikacijah, za kar je v Baslu poskrbel Sebastijan Cimerotič. Foto: EPA
Norvežana Christian Grindheim (v dresu Islandije) in Mohammed Abdellaoue
Norveška, Ciper in Islandija so skupaj igrali že v zadnjih kvalifikacijah za Euro 2012. Norvežani so dobili vse medsebojne tekme, Islandija pa je doma premagala Ciper, ki je osvojil le točko za remi proti Islandcem v Nikoziji. Foto: EPA

za SP 2014 tako čaka peklenski uvod in zaključek boja za Brazilijo.

Ob julijskem žrebu evropskih kvalifikacijskih skupin v Riu de Janeiru je marsikdo pomislil, kakšno srečo je imela Slovenija, tokrat pa je sreča v Zürichu zapustila Slovence. Ker se predstavniki reprezentanc iz skupine E nikakor niso mogli dogovoriti o razporedu tekem, je to določil žreb.

Težak začetek in zaključek
Slovenci bodo Švicarje gostili v petek, 7. septembra 2012, pet dni kasneje pa bo že na vrsti gostovanje pri Norvežanih. Oktobra prihodnje leto četo Slaviša Stojanovića čaka domači obračun s Ciprom in nato gostovanje v Albaniji.

Spomladi leta 2013 pride na vrsto tekma z Islandijo doma, nato pa se začnejo povratne tekme v obratnem vrstnem redu: Islandija, Albanija in Ciper. Oktobra leta 2013 pride na vrsto peklenski zaključek kvalifikacij: zadnja domača tekma bo z "vikingi", nato pa se bo bo potrebno odpraviti v osrčje Alp.

Uresničena napačna selektorjeva želja
Želja novega selektorja Slaviše Stojanovića je bila jasna - prvo tekmo si je želel odigrati doma, kar se je uresničilo, a za visoko ceno. "Slave" se je v uvodnih dveh krogih želel izogniti srečanju s Švico in Norveško, ki naj bi skupaj s Slovenijo krojile razplet v skupini, a je žreb določil, da se bo zgodilo ravno to.

Obeta se troboj Švica, Norveška, Slovenija
V Zürichu se je delegacija NZS-ja pogajala s tekmeci Slovenije v boju za mundia, ki ga bo gostila Brazilija, kamor vodi zmaga v skupini, medtem ko drugouvrščeno reprezentanco čakajo dodatne kvalifikacije. Slovensko delegacijo so sestavljali predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin, generalni sekretar Aleš Zavrl, selektor Slaviša Stojanovič in presenetljivo Branko Oblak, ki je predstavljen kot strokovni sodelavec NZS-ja.

Uradni prvi favorit skupine so Norvežani, ki so bili najnižje rangirani in tudi najmanj zveneči med evropskimi velesilami iz 1. bobna. "Vikingi" so v preteklih kvalifikacijah za Euro 2012 v skupini H osvojili 3. mesto, z enakim številom točko kot Portugalska in s tremi manj kot Danska. Norveška je bila nazadnje na svetovnem prvenstvu v Franciji leta 1998.

Švicarji v zadnjih letih najuspešnejši
Na papirju za prvega favorita skupine veljajo Švicarji, ki v zadnjem desetletju dosegajo izredne uspehe v mladinskih reprezentancah. Letos je reprezentanca do 21 let izgubila v finalu evropskega prvenstva proti Španiji, reprezentanca do 17 let pa je leta 2009 postala svetovni prvak. V boju za Ukrajino in Poljsko je Švica v skupini G zasedla 3. mesto, s točko zaostanka za Črno goro in sedmimi za Anglijo. Švica je sodelovala na zadnjih dveh SP-jih, v Nemčiji je izpadla v osmini finala, v Južni Afriki pa v skupinskem delu.

Čeferin: Veselimo se začetka, cilj ostaja nespremenjen
"Pri pogajanjih med predstavniki reprezentanc skupine E kvalifikacij za SP 2014 so pogajanja trajala vse do popoldanskih ur. Slovenska delegacija je bila pripravljena sprejeti kompromis, vendar ne v škodo naše reprezentance. Ker nekatere delegacije niso v ničemer popustile, je prišlo do žreba. Veselimo se začetka kvalifikacij in naš cilj ostaja nespremenjen," je po žrebu povedal predsednik NZS Čeferin.

Stojanović: Ni pomembno s kom, kdaj in kje igramo
Selektor Stojanović, ki ga tako že na začetku kvalifikacij čakata obračuna z dvema izmed favoritov skupine, pa je povedal: "Pravzaprav niti ni tako pomembno s kom igramo, kdaj in kje. Vse tekme bo potrebno odigrati na vso moč, če želimo izpolniti naš cilj. Začenjamo doma z močno Švico in takoj imamo gostovanje na Norveškem, kvalifikacije pa zaključujemo pri Švici v gosteh. Verjamem v maksimalno motivacijo vseh nas in predvsem v motivacijo in znanje igralcev. Veselimo se začetka kvalifikacij."

Kvalifikacije za SP 2014, skupina E, spored:

Petek, 7. septembra 2012:
SLOVENIJA - ŠVICA

Torek, 11. septembra 2012:
NORVEŠKA - SLOVENIJA

Petek, 12. oktobra 2012:
SLOVENIJA - CIPER

Torek, 16. oktobra 2012:
ALBANIJA - SLOVENIJA

Petek, 22. marca 2013:
SLOVENIJA - ISLANDIJA

Petek, 7. junija 2013:
ISLANDIJA - SLOVENIJA

Petek, 6. septembra 2013:
SLOVENIJA - ALBANIJA

Torek, 10. septembra 2013:
CIPER - SLOVENIJA

Petek, 11. oktobra 2013:
SLOVENIJA - NORVEŠKA

Torek, 15. oktobra 2013:
ŠVICA - SLOVENIJA