Vincent Aboubakar je v 88. minuti zadel za veliko zmago Kameruna nad Egiptom. Foto: Reuters
Vincent Aboubakar je v 88. minuti zadel za veliko zmago Kameruna nad Egiptom. Foto: Reuters
Mohamed Elneny
Mohamed Elneny je v 22. minuti Egipt popeljal v vodstvo. Egipčanom so po dobrem prvem polčasu v nadaljevanju pošle moči. Foto: Reuters
Veličasten sprejem za nogometaše Kameruna

Za veliko slavje so morali Kamerunci uprizoriti preobrat. Namreč, v 22. minuti so se znašli v zaostanku, potem ko se je med strelce vpisal Arsenalov vezist Mohamed Elneny. Ta je po natančni podaji Mohameda Salaha z desne strani presenetil vratarja Fabrica Ondoo in zadel s strelom ob bližnji vratnici.

Šele po slabi uri igre so Kamerunci izid izenačili, v 59. minuti je mrežo zatresel Nicolas N'Koulou. 26-letni branilec je po predložku Benjamina Moukandja vratarja Essama El Hadaryja premagal z glavo. Ko je že kazalo, da se bo še en finale afriškega prvenstva prevesil v podaljšek, je o zmagovalcu odločil rezervist Vincent Aboubakar.

25-letni napadalec, ki si kruh služi v Turčiji pri Bešiktašu - tam igra kot posojen nogometaš Porta -, se je v 88. minuti po napaki v obrambi nekako le dokopal do globinske diagonalne podaje, sprožil je 'iz prve' in zadel za veliko zmago svoje reprezentance.

To je za Kamerun peti naslov afriškega prvaka in prvi po letu 2002, ko so levi v finalu po izvajanju 11-metrovk premagali Senegalce (2:3). Egiptu so se maščevali za poraz v finalu afriškega prvenstva leta 2008 (0:1) in prekinili niz 24 zaporednih zmag.

Afriški Pokal narodov, finale:
Egipt - KAMERUN 1:2 (1:0)
Elneny 22.; N'koulou 59., Aboubakar 88.

Egipt: El Hadary, Gabr, El Mohamady, Hegazy, Fathi, Hamed, Salah, Elneny, Said, Trezeguet (66./Sobhi), Warda.

Kamerun: Ondoa, Teikeu (31./N'Koulou), Ngadeu-Ngadjui, Oyongo Bitolo, Moukandjo, Zoua Daogari (94./Mandjeck), Bassogog, Siani, Sutchuin Djoum, Tambe (46./Aboubakar), Fai.

Sodnik: Janny Sikazwe (Zambija)

Veličasten sprejem za nogometaše Kameruna