Kampl je priznal spor zaradi igralnega položaja s selektorjem, a hkrati dodal, da to ni krivo za košarico reprezentanci Slovenije, ki ju čakata že ključni tekmi kvalifikacij za SP 2018. Foto: www.alesfevzer.com
Kampl je priznal spor zaradi igralnega položaja s selektorjem, a hkrati dodal, da to ni krivo za košarico reprezentanci Slovenije, ki ju čakata že ključni tekmi kvalifikacij za SP 2018. Foto: www.alesfevzer.com
Kevin Kampl
Kevin Kampl ni prišel na reprezentančni zbor na Brdo, kamor ga tudi ne bo in ne bo igral proti Slovaški in Angliji. Foto: www.alesfevzer.com

Res je, po tekmi v Litvi sem bil nezadovoljen, on pa je bil nezadovoljen z mojo reakcijo. Bilo je nekaj takih besed, tudi nekaj SMS-sporočil. Toda to ni razlog za mojo tokratno odločitev.

Kevin Kampl za EkipoSN
Robert Berić
Slovenija je doživela dvojni udarec: po košarici Kevina Kampla je bilo potrjeno, da je poškodba Roberta Berića prehuda, da bi igral na sobotni in/ali vsaj torkovi tekmi v Ljubljani. Foto: EPA
Vratar Jan Oblak prišel na zbor z lepo popotnico
Kampl: Včasih moraš poslušati svoje telo
Katanec zaman čakal Kampla

V ponedeljek se je reprezentančni zbor začel brez Kevina Kampla. Na MMC-jev klic na Brdo, kjer se je ob 11. uri začel dopoldanski trening, je bil kratek odgovor: "Ni ga."

Po treningu je izjavo podal Srečko Katanec, ki je pojasnil, kaj se je zgodilo, da ključnega igralca Slovenije ni v reprezentanci.

"Kevin Kampl ne bo prišel. Včeraj ob devetih (zjutraj) mi je poslal SMS, da je utrujen in se ne more udeležiti zbora. Pisal sem mu nazaj, naj me pokliče. Še vedno čakam na klic, javil se ni nobenemu," je na Brdu povedal Katanec in dodal, da sicer razume Kampla in ve, kaj tak oster ritem pomeni za nogometaša: "Videl sem statistiko, da je v enem mesecu odigral devet tekem. Verjetno nam tak res ne bi bil v pomoč." Kampl je sicer v preteklem mesecu v razmiku 21 dni v celoti odigral sedem tekem za Leverkusen.
"Včasih ne moreš več in potrebuješ odmor"
V telefonskem pogovoru za TV Slovenija je svojo odločitev razložil takole: "Ljudje, ki ne igrajo nogometa oziroma se ne ukvarjajo s športom, mogoče tega ne morejo razumeti, a tu sem odigral vse tekme od prve do zadnje sekunde. Tudi po reprezentančni akciji imamo spet sedem tekem v kratkem času. Včasih ne moreš več in potrebuješ odmor. Če čutiš, da ti telo ne dela tako, kot bi rad, moraš včasih tudi poslušati svoje telo. Vem, da tako ne bi mogel pomagati ekipi in bi bilo škoda. Nikoli nisem niti z eno besedo omenil, da ne bom več igral za Slovenijo ali da ne bom več prišel v reprezentanco. Med nama s selektorjem je vse v redu, jaz nimam nobenih težav z njim. Če se bom dobro počutil in bom zdrav, bom seveda igral dalje za Slovenijo."

Berić izgubljen za Slovaško in Anglijo
Na Brdu so tudi potrdili, da je napadalec Robert Berić preveč poškodovan za igranje proti Slovaški in Angliji. Napadalec St. Etienna se je poškodoval pred dobrim tednom na tekmi z Lillom, ki jo je tudi odločil. Pred tednom je izpustil tekmo Evropske lige, nato pa v nedeljo odigral samo prvi polčas derbija v Lyonu.
Na ponedeljkovem zboru na začetku treninga ni poslušal Katančevega nagovora na sredini zelenice in že tedaj je bilo jasno, da bo 25-letni Krčan težko igral za reprezentanco. Drugi dan priprav je zdravniška služba potrdila, da je poškodba stegenske mišice prehuda, da bi jo pozdravili do sobotne ali vsaj do torkove tekme.


V ponedeljek brez pravega pojasnila odsotnosti

Kamplova košarica Katančevi izbrani vrsti pojasnjuje nenavadno spremembo medijskega druženja reprezentantov na začetku zbora z novinarji. Namesto opoldne pred kosilom so bili reprezentanti medijem na voljo šele po popoldanskem treningu, na katerem pa ni bilo Kevina Kampla.

Nemški Slovenec iz Solingena je sicer derbi Leverkusen - Dortmund (2:0) odigral že v soboto, kakšnega obvestila o poškodbi pa ni bilo. NZS je na povpraševanje odgovoril, da ima 25-letni Kampl še nekakšne osebne obveznosti, zaradi česar zamuja na zbor.

Še vedno želi igrati za Slovenijo, a naslednjič
Že po torkovem dopoldanskem treningu Leverkusna je Kampl spregovoril za EkipoSN in prenesel pojasnilo, zakaj ga ne bo na Brdo in ne bo igral proti Slovaški in Angliji.

"Selektorju Srečku Katancu sem sporočil, da ne bi želel sodelovati na tokratnem zboru. Sem utrujen, igral sem preveč tekem, bil bolan in imel nekaj manjših poškodb. Še vedno želim igrati za slovensko izbrano vrsto in upam, da bom tudi naslednjič dobil vabilo. Če ga ne bom, pa bom spoštoval selektorjevo odločitev."

"Upam, da mi selektor ne zameri in da to zanj ne pomeni, da ne želim več igrati za Slovenijo. Tokrat pač potrebujem počitek, govoril sem tudi s predsednikom NZS-ja in zdaj Uefe Aleksandrom Čeferinom ter mu pojasnil. Mislim, da me razume. Upam, da me tudi Katanec in da bo to lahko sprejel."

Kampl: Spor po Litvi, a to ni razlog
"Res je, po tekmi v Litvi sem bil nezadovoljen, on pa je bil nezadovoljen z mojo reakcijo. Bilo je nekaj takih besed, tudi nekaj SMS-sporočil. Toda to ni razlog za mojo tokratno odločitev. Razloge sem pojasnil," je za EkipoSN razloge pojasnil Kampl, brez katerega bo Slovenija močno oslabljena in prizadeta na dveh najbrž že ključnih kvalifikacijskih tekmah za SP 2018 v Rusiji.


Spor med selektorjem in igralcem, kje naj igra

Po tekmi je Kampl povedal, da ga je motilo, da ni vseskozi igral na položaju osrednjega vezista, kjer tudi največ igra v Leverkusnu. V Litvi (2:2) se je pokazalo, da je bil - tudi po besedah strokovnega vodstva in reprezentantov - drugi polčas z dvema zadnjima vezistoma precej boljši kot prvi polčas z enim (v rombu). Slovenija je prevzela vajeti igre v svoje noge in je izničila zaostanek z 0:2.

Kampl ima sicer pod trenerjem Rogerjem Schmidtom zelo proste roke pri gibanju, pri čemer pa nadleguje nasprotnike praviloma iz osrčja postavitve. Pri tem se je v pretekli sezoni uveljavil kot eden najboljših osrednjih vezistov v Bundesligi, s čimer je spremenil sloves napadalnega kreatorja iz Salzburga. Medtem Katanec še naprej vidi Kampla kot igralca iz Salzburga v veliko bolj napadalni vlogi in predvsem na desnem krilu postavitve.


Fotografije s torkovega dopoldanskega treninga v Leverkusnu, kjer je presenetljivo tudi Kevin Kampl, ki bi sicer moral biti na pripravah na Brdu (vir: Bild Sport).

Res je, po tekmi v Litvi sem bil nezadovoljen, on pa je bil nezadovoljen z mojo reakcijo. Bilo je nekaj takih besed, tudi nekaj SMS-sporočil. Toda to ni razlog za mojo tokratno odločitev.

Kevin Kampl za EkipoSN
Vratar Jan Oblak prišel na zbor z lepo popotnico
Kampl: Včasih moraš poslušati svoje telo
Katanec zaman čakal Kampla