Kevin Kampl (Salzburg/Avstrija) je s šestimi prvenstvenimi goli najučinkovitejši slovenski nogometaš v Evropi in lovi Milivoja Novakovića, ki je v koledarski sezoni na Japonskem dosegel osem golov. Foto: EPA
Kevin Kampl (Salzburg/Avstrija) je s šestimi prvenstvenimi goli najučinkovitejši slovenski nogometaš v Evropi in lovi Milivoja Novakovića, ki je v koledarski sezoni na Japonskem dosegel osem golov. Foto: EPA
Valter Birsa in Philippe Mexes (Milan)
Kar ni uspelo četici slovenskih mladih nogometašev Sandru Bloudku, Mitji Noviniču in Urošu Palibrku, je uspelo Valterju Birsi, ki je postal prvi Slovenec, ki je na ligaški tekmi zaigral za člansko moštvo Milana. Foto: EPA

Zakaj skepsa ob podpisu Birse za Milan? Zaradi skromne minutaže v zadnjih dveh sezonah, ki jih je preživel v Italiji. Birsa je v tem obdobju zaigral na skupno 43 klubskih in reprezentančnih tekmah, pri čemer je v celoti odigral eno samo tekmo, in še to v italijanskem pokalu.

Mario Balotelli, Cristian Zaccardo in Valter Birsa (Milan)
V sezoni 2011/12 je Birsa v dresu Genoe na 9 tekmah v Serii A odigral le 297 minut brez golov ali podaj. Lani je kot posojeni igralec v Torinu zaigral na 17 ligaških srečanjih, pri čemer je nabral 585 minut z učinkom 2 golov in 4 podaj. Foto: Reuters

debi Valterja Birse v dresu Milana.

Kampl, ki je z velemojstrskim golom odločil tekmo proti Albaniji (1:0), iz kroga v krog potrjuje, da je eden najboljših nogometašev v Avstriji. V nedeljo je tako 22-letni nemški Slovenec v uradni statistiko bundeslige.at dodal dva nova zadetka za povrhu pa še en rumeni karton. Seveda je Salzburg na gostovanju pri Riedu visoko zmagal z 0:5 in obdržal vodilno mesto na lestvici.

Najprej jezikal, nato zadeval
"Bila je vroča tekma, na koncu pa je vsaka stran dobila, kar si je zaslužila," je ob robu igrišča Kevin Kampl razkril, da kljub "petardi" tekma ni bila lahka. Potem ko bi si po hokejskem štetju zaslužil drugo podajo za 0:3, je na začetku 2. polčasa zavrelo med igralci dveh klubov iz soseščine. Tudi Kampl si je v 56. minuti zaradi ugovarjanja prislužil rumeni karton, ob izključitvi dvakratnega strelca Alana pet minut pozneje pa Štajerec znova ni šparal jezika, a na srečo je bil predrzen tudi soigralec Rodnei, ki je hitro dobil karton.

Avtogol uradno Kamplov gol
Ob igralcu manj se je jezni Kampl dodatno razigral in že v 65. minuti je prelisičil zanko ofsajda in povišal na 0:4, deset minut zatem pa je prodrl po desnem krilu in poslal predložek v kazenski prostor, a je branilec Riegler preusmeril žogo v lastno mrežo. Večina opazovalcev in statističnih strani je zadetek ocenila kot avtogol, a Bundesliga je gol pripisala Kamplu, ki tako s skupno šestimi goli na osmih tekmah deli celo drugo mesto na ligaški lestvici strelcev.

Na lestvici si 10. mesto deli Robert Berić, ki je s tretjim golom sezone potrdil zmago Sturma pri Magni v Dunajskem Novem mestu (1:3), kar je šele druga, a zato zaporedna zmaga varovancem Darka Milaniča.

Slovenec končno zaigral tudi za Milan
Odmevna novica za slovenski nogomet prihaja iz Italije, kjer je Valter Birsa po presenetljivem avgustovskem prestopu kot prvi Slovenec dočakal debi v dresu Milana. Še več, ob tem je Šempetrčan v 70. minuti tekme Torino - Milan zamenjal "izgubljenega sina rossonerov" Brazilca Kakaja. Nekaj sekund po vstopu Birse so njegovi lanski soigralci sicer povedli z 2:0, a je gostom iz Lombardije uspelo izenačenje v sklepnih minutah. Pri tem slovenski napadalni vezist sicer ni bil neposredno vpleten, a je s prikazanim v 20 minutah igre vsaj nekoliko pomiril številne skeptike med navijači in tudi novinarji.

Poškodba Kakaja odpira vrata Birsi
A glavna novica za prihodnost Birse v Milanu je prišla dan po tekmi, saj je bilo oznanjeno, da bo Kaka zaradi poškodbe manjkal vsaj mesec dni in ob številnih drugih "ranjencih" v vezni vrsti Milana se Birsi obeta priložnost, da dokaže in upraviči prihod med "rdeče-črne".

"Poletje je bilo nekaj posebnega zame, odločitve so bile narejene in upam, da bom pomagal Milanu k uspehu. Da lahko zamenjaš Kakaja, je vsekakor dobro za tvojo moralo. Tukaj je veliko prvakov, trener se bo odločal in delal v korist Milana," je po prvi uradni tekmi za Milan razmišljal Birsa, čigar prihod iz Genoe je vzbudil v Italiji številne pomisleke, a zdaj je Slovenec kar naenkrat v položaju za redno igranje, če bo ponujeno izkoristil.

Bo hkrati tudi edini igral v Ligi prvakov?
Ob tem bo Valter Birsa najverjetneje letos tudi edini Slovenec, ki bo igral v Ligi prvakov, ki se začenja ta teden. Na seznamih 25 igralcev posameznih klubov sta sicer še dva Slovenca: Jan Oblak je eden izmed treh vratarjev Benfice, Dare Vršič pa je med izbranci Austrie Dunaj, kjer pa so mu že pred časom povedali, da nanj ne računajo več.

Jokić prikrajšan za Real in Bala
Med preostalimi reprezentanti je imel Samir Handanović sorazmerno uspešni "Derby d'Italia", kjer pa je Inter doma le remiziral z Juventusom (1:1). Trije izbranci Srečka Katanca so se v klube vrnili s poškodbami, tako je Bojan Jokić le s tribune Madrigala pospremil remi Villarreala in Real Madrida, pri katerem je debitiral Gareth Bale.

Volaš Debrecen popeljal na vrh
V širšem krogu Katančevih izbrancev se je v nedeljo z golom izkazal še Nejc Pečnik, ki je na Marakani za Crveno zvezdo zadel za 2:0, kar pa vseeno ni zadostovalo za zmago čete Slaviše Stojanovića nad skromnim Donjim Sremom (2:2). Vzhodno od Slovenije vroč ostaja Dalibor Volaš, ki je že s petim prvenstvenim zadetkom odločil madžarski derbi Debrecen - Videoton (2:1), s čimer je Volašovo moštvo zavzelo 1. mesto lestvice.

Prvi gol Kampla (od 2:48) in še (avto)gol (od 3:30)

Pečnikov gol za 2:0, ki pa ni bil dovolj za zmago Crvene zvezde

Zmagoviti gol Volaša za Debrecen

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca (24)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Jasmin HandanovićMariborDomžale - Maribor 0:1vso tekmo/
Samir HandanovićInter (ITA)Inter - Juventus 1:1vso tekmo/
Jan OblakBenfica (POR)Benfica - Pacos de Ferreira 3:1/izven postave
BRANILCI (9)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA II)Palermo - Cesena 2:1

/

na klopi
Mišo BrečkoKöln (NEM II)Energie Cottbus - Köln 0:4vso tekmo/
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Lazio - Chievo 3:0

vso tekmo

/
Branko IlićHapoel Tel Aviv (IZR)* premor zaradi praznika *-Yom Kippur
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)Villarreal - Real Madrid 2:2/poškodovan
Dejan KelharGabala (AZR)AZAL - Gabala 1:2 94' (1:2)/
Dominic MarohKöln (NEM II)Energie Cottbus - Köln 0:4vso tekmo/
Martin MilecMariborDomžale - Maribor 0:1vso tekmo/
Andraž StrunaPAS Giannina (ITA II)PAS Giannina - Atromitos 1:0

/

na klopi
VEZISTI (8)

Valter Birsa

Milan (ITA)Torino - Milan 2:2 70' (1:0)debi v dresu Milana

Željko Filipović

MariborDomžale - Maribor 0:1 46' (0:1)/
Josip IličićFiorentina (ITA)Fiorentina - Cagliari 1:1/poškodovan
Kevin KamplSalzburg (AVT)Ried - Salzburg 0:5vso tekmo v 65' in v 73'- 5. in 6. gol, v 55' - 2. karton
Andraž KirmGroningen (NIZ)Heerenveen - Groningen 4:216' (0:0)menjan po izključitvi soigralca
Rene KrhinBologna (ITA)Udinese - Bologna 1:1/poškodovan
Jasmin KurtićSassuolo (ITA)

Verona - Sassuolo 2:0

vso tekmo/
Aleš MerteljMariborDomžale - Maribor 0:1vso tekmo/
NAPADALCI (4)
Roman BezjakLudogorec (BLG)Levski - Ludogorec77' (0:2) v 75' - 1. karton
Zlatan LjubijankićOmija Ardidža (JAP)Albirex Niigata - Omija 1:069' (0:0) /
Tim MatavžPSV (NIZ)Twente - PSV 2:279' (2:1)/
Milivoje NovakovićOmija Ardidža (JAP)Albirex Niigata - Omija 1:0vso tekmo

/

"Ladje na obzorju" (igralci vpoklicani pod Katancem)
Armin BačinovićPalermo (ITA II)Palermo - Cesena 2:1/na klopi
Vide BelecOlhanense (POR)Olhanense - Sporting 0:2/na klopi
Robert BerićSturm (AVT)Wiener Neustadt - Sturm 1:3vso tekmo v 63' - 3. gol, v 84' - 2. karton
Goran CvijanovićMariborDomžale - Maribor 0:189' (0:1)/
Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)Fortuna Düsseldorf - Dynamo Dresden 1:1vso tekmopodal za 1:1 - 1. podaja
Dejan LazarevićChievo (ITA)Lazio - Chievo 3:0/na klopi
Aleksandar Radosavljevićbrez kluba---
Aleksander RajčevićMariborDomžale - Maribor 0:1vso tekmo/
Nejc PečnikCrvena zvezda (SRB)Crvena Zvezda - Donji Srem 2:2vso tekmo v 54' - 3. gol, v 64' - 3. karton
Marko ŠulerLegia Varšava (POL)Korona Kielce - Legia 3:5

/

poškodovan

.

Zakaj skepsa ob podpisu Birse za Milan? Zaradi skromne minutaže v zadnjih dveh sezonah, ki jih je preživel v Italiji. Birsa je v tem obdobju zaigral na skupno 43 klubskih in reprezentančnih tekmah, pri čemer je v celoti odigral eno samo tekmo, in še to v italijanskem pokalu.