Barcelona se je drugič v treh letih uvrstila v finale Lige prvakov. Leta 2009 je v Rimu premagala Manchster United z 2:0. Uvrstitev v londonski finale so igralci Barce proslavili z metanjem Abidala v zrak. Foto: Reuters
Barcelona se je drugič v treh letih uvrstila v finale Lige prvakov. Leta 2009 je v Rimu premagala Manchster United z 2:0. Uvrstitev v londonski finale so igralci Barce proslavili z metanjem Abidala v zrak. Foto: Reuters
Pedro Rodriguez, Iker Casillas
Pedro je popeljal Barcelono v vodstvo. Foto: Reuters
Marcelo, Emmanuel Adebayor, Lassana Diarra
Zadetek Marcela je vlil nekaj upanja Realu. Foto: Reuters
Xabi Alonso, Andres Iniesta
Povratnik po poškodbi Iniesta se je izkazal z izjemnno podajo. Foto: Reuters
Kaka, Lionel Messi
Messi je dosegel oba zadetka v Madridu, nevaren je bil tudi na Camp Nouu, predvsem v prvem polčasu. Foto: Reuters
Navijači
Navijači Blaugrane slavijo uvrstitev v finale Lige prvakov. Foto: Reuters

Katalonci so večji del naloge opravili že v Madridu pred šestimi dnevi, ko so si z dvema zadetkoma Lionela Messija priigrali lepo prednost. Na povratni tekmi sta se med strelce vpisala Pedro in Marcelo.

Barcelona bo v sredo dobila tekmeca v finalu 28. maja na stadionu Wembley v Londonu, ko se bosta na povratni tekmi srečala Manchester United in Schalke. "Rdečim vragom" kaže veliko bolje, v Gelsenkirchnu so slavili z 0:2.

Zaradi rdečega kartona na povratni tekmi ni igral Pepe, v Madridu izključeni trener Jose Mourinho pa tokrat niti ni prišel na stadion, ostal je v hotelski sobi. V obrambi "belega baleta" je zaradi rumenih kartonov manjkal tudi Sergio Ramos. V prvi postavi je prednost pred Mesutom Özilom dobil Kaka, ki pa je bil precej neviden.

Trener Barcelone Pep Guardiola je lahko znova računal na Andresa Iniesto, ki je začel v prvi postavi, in Erica Abidala, ki je vstopil v sodnikovem podaljšku.

Madrid začel podjetno
Real je na razmočeni travi Camp Noua začel odločno. Ronaldo je potegnil po sredini in podal do Marcela, ki se je na robu kazenskega prostora zapletel. Na drugi strani je prvi strel proti vratom Ikerja Casillasa sprožil Andres Iniesta, ki se je vrnil po poškodbi. Katalonci so igrali previdneje, a počasi prišli do svoje igre in držali žogo v svoji posesti.

Messi preizkušal Casillasa
Pred Gonzalom Higuainom je po lepo akciji Reala posredoval Victor Valdes, ki je stekel iz gola. Argentinec je bil sicer v prepovedanem položaju. Razigral se je Messi, pred katerim je v kazenskem prostoru najprej žogo izbil Ricardo Carvalho, nekaj pozneje pa pred njim žogo zunaj igrišča poslal Marcelo.

Sergio Busquets je po strelu Xavija iz kota z glavo neoviran streljal natančno v roke Casillasa. Po pol ure igre je imel kapetan Reala kar nekaj težav pri strelu Messija z roba kazenskega prostora. Messi je znova sprožil nekaj minut pozneje, v naslednji akciji pa našel Davida Villo, ki je streljal mimo vrat.

Prevlada Barcelone
Ofenziva Barcelone se je nadaljevala. Znova je podal Messi, strel Pedra pa je Casillas odbil z levico, znova pa se je izkazal ob še enem poskusu najboljšega nogometaša lanskega leta po izboru Fife. Real je zapretil iz protinapada po kotu Barcelone. Ronaldo je podal v sredino proti Angelu Di Marii, a je žogo ujel Valdes.

Real v prvih 45 minutah niti enkrat ni streljal v okvir vrat, Barcelona sedemkrat. Posest žoge je bila 69:31, število podaj pa 410 (89-odstotna uspešnost) proti 117 (66-odstotna uspešnost), oboje v korist Barce.

Pedro zadel v polno ...
Ob polčasu se trenerja (namesto Mourinha je bil ob igrišču njegov pomočnik Aitor Karanka) nista odločila za nobeno menjavo. Higuain je premagal Valdesa, a je sodnik že pred tem piskal prekršek Ronalda v napadu. Za navdušenje domačih gledalcev je v 53. minuti poskrbel Pedro, ki je z levico poslal žogo mimo Casillasa po fantastični podaji Inieste med obrambo Reala.

... Marcelo izenačil
Kljub velikemu zaostanku v skupnem seštevku se Real ni predal. Za izenačenje je poskrbel Marcelo. Di Maria je nastreljal vratnico, žoga se je odbila na nogo Argentincu, ki pa pametno ni sam poskušal streljati, temveč podal do Marcela, ki je ušel obrambi Barcelone in streljal v desni zgornji kot. V prvi minuti sodnikovega podaljška je ob velikem navdušenju gledalcev na Camp Nouu namesto kapetana Carlesa Puyola vstopil Abidal, ki je pred nekaj meseci objavil, da se bori z rakom, in marca prestal operacijo tumorja na ledvicah.

Premoč Barcelone kaže tudi statistika; streli 11:3, streli v okvir vrat 6:1, posest žoge 64:36 odstotkov, podaje 631 (85-odstotna uspešnost) proti 261 (69-odstotna uspešnost), prekrški 10:31, rumeni kartoni 1:5.

Iniesta je predvidel, da bo v Kataloniji velika zabava ob uvrstitvi v finale. "Slavje bo moralo biti veliko, saj smo se uvrstili v finale Lige prvakov. Nocoj smo naredili pomemben korak, a še vedno moramo igrati v finalu in upam, da se bodo stvari dobro obrnile za nas in bomo dvignili pokal," je po zmagi nad velikim tekmecem povedal podajalec ob zadetku Pedra.

Real Busquetsa obtožil rasizma
Za španska velikana je bil tokratni dvoboj že četrti od 16. aprila, ko sta se pomerila v La Ligi in se razšla z neodločenim izidom 1:1. V finalu španskega pokala 20. aprila je zadetek za zmago (1:0) v podaljšku dosegel Ronaldo. Nekaj ur pred "el clasicom" na Camp Nouu se je nad Barcelono razbesnela huda nevihta. Za stopnjevanje že tako velike napetosti pred tekmo so poskrbele obtožbe Reala o rasizmu na račun Sergia Busquetsa. Real je objavil videoposnetek, na katerem naj bi Busquets na prvi tekmi Marcelu domnevno rekel "opica".

BARCELONA - Real Madrid 1:1 (0:0) 2:0
95.701; Pedro 53.; Marcelo 64.

V krepkem tisku je izid prve tekme.

Postavi:
Barcelona: Valdes; Alves, Mascherano, Pique, Puyol ( 90./Abidal); Iniesta, Busquets, Xavi; Pedro ( 92./Affelay), Messi, Villa ( 74./Keita).

Real Madrid: Casillas; Arbeloa, Carvalho , Albiol, Marcelo ; Diarra , Xabi Alonso, Ronaldo , Kaka ( 60./Özil), Di Maria; Higuain ( 55./Adebayor ).

Sodnik: Frank de Bleeckere (Belgija)