22-letni Benjamin Verbič (številka 21) se s soigralci veseli odločilnega zadetka Slovencev in svojega prvega v članski reprezentanci. Foto: Reuters
22-letni Benjamin Verbič (številka 21) se s soigralci veseli odločilnega zadetka Slovencev in svojega prvega v članski reprezentanci. Foto: Reuters
Slovenija
Postava Slovenije, ki je začela tekmo proti Malti. Verbič prvi z leve v spodnji vrsti. Foto: Reuters
Verbič zagotovil Sloveniji zmago na Malti

Slovenci so ves čas dvoboja na nacionalnem stadionu v Ta'Qali pričakovano prevladovali, borbene domačine pa zlomili z golom Benjamina Verbiča v 47. minuti.

Verbič je mojstrsko zadel s peto po podaji Jasmina Kurtića z desne strani. To je bil prvi zadetek 22-letnega Celjana za člansko reprezentanco. Slovenija je nato brez težav nadzirala položaj na zelenici. Končna statistika: posest žoge 63:37 in streli v okvir vrat 8:1 - oboje za Slovenijo, ki se je tako zavihtela na drugo mesto v skupini F.

Visoki zmagi Anglije in Slovaške
Na prvem ostaja Anglija, ki je v otoškem derbiju s 3:0 razbila Škote. Vse tri zadetke so Angleži (Daniel Sturridge, Adam Lallana in Gary Cahill) dosegli z glavo. Še huje pa se je Slovaška znesla nad Litvo (4:0).

Iličić ni izkoristil "darila" Camillerija
Slovenci so že od uvodnega sodniškega žvižga naprej prevzeli pobudo in v 9. minuti prišli do prve priložnosti. Ryan Camilleri je v svojem kazenskem prostoru "panično" podal naravnost do Josipa Iličića, ki je nato z desne strani streljal kakšen meter mimo vrat Andrewa Hogga.

Hogg zapored ustavil Birso, Novakovića in Verbiča
Malteški vratar Hogg se je izjemno izkazal v 13. minuti, ko je v enem napadu zapored ubranil strele Valterja Birse, Milivoja Novakovića in Verbiča. Slovenci so pritiskali in vodilni zadetek je visel v zraku. A Malta se je začetnega pritiska ubranila in v 23. minuti izpeljala hiter protinapad, v katerem je Luke Gambin po podaji Andreja Schembrija z desne strani prišel do strela s približno šestih metrov, a je na srečo žogo slabo zadel, tako da je strel zletel mimo vrat Jana Obaka.

Schembri zapravil lepo priložnost
Maltežani so znova zapretili v 30. minuti, ko je v protinapadu najprej Oblaka s strelom z okoli 20 metrov namučil Gambin, odbita žoga je prišla do Schembrija, ki pa je nato zapravil lepo priložnost. Oblak je bil namreč že na tleh, a je Schembri, ki je prehitel slovenske branilce, z nekaj metrov meril čez vrata.

Jalova premoč Slovenije
Slovenija je imela tudi v nadaljevanju pobudo, obetavne akcije so se vrstile, a manjkal je zaključek - žoga v mreži domačih. Statistika ob polčasu: posest žoge 72:28 in streli v okvir vrat 4:1 - oboje v korist Slovenije.

Podaja Kurtića in mojstrovina Verbiča za 1:0
Začetek drugega dela pa je vendarle prinesel vodstvo Slovencev. Akcijo je v 47. minuti začel Nejc Skubic, ki je podal do Josipa Iličića, ta je atraktivno na desni strani v ogenj poslal Jasmina Kurtića, čigar predložek v sredino je Benjamin Verbič - mojstrsko - s peto poslal za hrbet Hogga. To je bil prvi zadetek Verbiča v članski reprezentanci.

Slovenija nadzirala položaj; debi Šporarja
Slovencem je lahko odleglo. V nadaljevanju so rutinirano nadzorovali dogajanje na igrišču in čakali na še eno priložnost, iz katere bi dokončno zapečatili usodo domačih. Na drugi strani so Maltežani poskušali z napadi, a je Slovenija brez težav odbila vse poskuse. Po Bobanu Joviću in Niku Omladiču je vstopil še debitant Andraž Šporar, ki je zamenjal Novakovića. Šporar je v 89. minuti sprožil precej z desne strani, a je bil Hogg na mestu. V 63. minuti je moral zaradi poškodbe ključnice z igrišča Dejan Trajkovski.

Slovenci v ponedeljek s Poljaki
Slovenija bo po tekmi na Malti odpotovala na Poljsko, kjer bo v ponedeljek (20.45) v Vroclavu odigrala tekmo z domačo reprezentanco. Kvalifikacije pa bo nadaljevala 26. marca z gostovanjem na Škotskem.


Srečko Katanec, selektor Slovenije: "Čestitam fantom. Vedeli smo, da bo takšna tekma. Redko kdo jim je dal tri, štiri ali pet golov. Tudi veliko boljše reprezentance na papirju so tukaj zmagale minimalno. Ni nam bilo lahko. Dva bočna sta manjkala, Cesar prva tekma, Rene prva tekma. Preživeli smo, to je važno. Škoda za zapravljene priložnosti, lahko bi se zgodilo marsikaj, a na srečo se ni. Kakorkoli, najpomembnejše so tri točke. Gremo iz tekme v tekmo. Poskušamo narediti najboljše delo. Od štirih tekem imamo osem točk, to je lep izkupiček. Imamo kvaliteto, v igri bomo najverjetneje do konca teh kvalifikacij in to je to."

Benjamin Verbič: "Mi smo se med polčasom dogovorili, da je treba iti na vse ali nič, da moramo doseči ta gol čimprej. Stekli smo v drugi polčas motivirano in to se je obrestovalo že v prvi akciji. Zadel sem jaz, ampak to je bil plod akcije vse ekipe. Jaz sem vesel za prvenec. Kot pravim, Jasmin me je lepo videl, jaz sem s petko lepo zadel mrežo, žoga je bila v mreži za 1:0 in to kar smo iskali, smo dobili, tri točke. Veseli smo, da smo po štirih tekmah brez poraza. Dokazali smo, da smo prava ekipa, da se borimo za Slovenijo. Zdaj smo motivirani za naslednje leto.

Pietro Ghedin, selektor Malte: "Bila je dobra tekma. Zelo sem zadoovljen s predstavo svojih igralcev, ampak Slovenija je močna ekipa s poklicnimi igralci. Izgubili smo z 0:1, toda to je življenje. Imeli smo, dve tri, priložnosti, ampak te moraš izkoristiti, če ne, greš domov praznih rok."


KVALIFIKACIJE ZA SP 2018

SKUPINA F, 4. krog

MALTA - SLOVENIJA 0:1 (0:0)
5.000; Verbič 47.

Malta: Hogg, Magri, Camilleri (68./Borg), Agius , Z. Muscat , Zerafa , R. Muscat , Sciberras , Schembri, Gambin, M. Mifsud (78./Farrugia).

Slovenija: Oblak, Trajkovski (63./Jović), Samardžić, Cesar, Skubic, Krhin, Verbič, Kurtić, Birsa (72./Omladič), Iličić, Novaković (83./Šporar).

Sodnik: Pawel Raczkowski (Poljska)


SLOVAŠKA - LITVA 4:0 (3:0)
Nemec 12., Kucka 15., Škrtel 36., Hamšik 86.
ANGLIJA - ŠKOTSKA 3:0 (1:0)
Sturridge 24., Lallana 50., Cahill 61.

Lestvica:                           
ANGLIJA             4  3 1 0  6:0 10
SLOVENIJA           4  2 2 0  4:2  8
SLOVAŠKA            4  2 0 2  7:2  6
LITVA               4  1 2 1  5:7  5
ŠKOTSKA             4  1 1 2  6:8  4
MALTA               4  0 0 4  1:10 0 

Verbič zagotovil Sloveniji zmago na Malti