Srečko Katanec je na 75 tekmi v vlogi selektorja začel tekmo s kar tremi novinci, še dvema je ponudil priložnost za reprezentančni krst v zaključnih minutah. Foto: www.alesfevzer.com
Srečko Katanec je na 75 tekmi v vlogi selektorja začel tekmo s kar tremi novinci, še dvema je ponudil priložnost za reprezentančni krst v zaključnih minutah. Foto: www.alesfevzer.com

Jan Oblak je številka ena. Pri vratarjih sem takšen, da pri meni sploh ni nobene debate.

Edini z zagotovljenim mestom v prvi enajsterici.
Josip Iličić (Slovenija)
Dokler po Katančevi oceni Josip Iličić in Valter Birsa ne bosta pripravljena, da v treh dneh odigrata vseh 180 minut, si bosta morala deliti minutažo med seboj ali z drugimi. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Zajc (Slovenija)
Na tribuni je veliko hvale požel Miha Zajc, a je selektor ob njegovi oceni opozoril na izgubljeno žogo na 20 metrih, a hkrati potrdil, da je bil z debijem 21-letnega vezista Olimpije zadovoljen. Foto: www.alesfevzer.com

Koliko si vsak upa, je pa drugo vprašanje. Sam nobenemu ne branim, da potisne žogo med nogami, odigra s petko, predribla, vse lahko delajo.

O igralski svobodi.
Slovenska reprezentanca
Na prijateljskih tekmah Slovenija ni zadela kar 548 minut, v tem času pa z Alžirijo, Urugvajem in Argentino izgubila z 0:2, s Kolumbijo in Katarjem pa 0:1. Slovenska izbrana vrsta je na Bonifiki pred Makedonijo igrala štirikrat in trikrat izgubila (z Urugvajem in dvakrat z Gruzijo), s Škotsko pa remizirala. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Milivoje Novaković (Slovenija)
Z vstopom na tekmi v sredo je Milivoje Novaković postal najstarejši reprezentant v zgodovini Slovenije s 36 leti, 10 meseci in 6 dnevi starosti. Pred njim je 11. oktobra 2006 proti Belorusiji branil Borut Mavrič, ki je bil takrat star 36 let, 6 mesecev in 15 dni. Foto: www.alesfevzer.com

To so mene ... Ajde, pa bom omenil: Ivica Osim. Ko smo igrali za jugoslovansko reprezentanco in smo dvakrat zapored podali v širino, je bil že problem, zakaj podajamo v širino.

Igralski spomin, če niso upoštevali selektorja.
Kapetana Goran Pandev (Makedonija) in Boštjan Cesar (Slovenija)
Slovencem se na tekmi v sredo ne more odrekati želje in borbenosti, nad čimer so se Makedonci odkrito pritožili. Na tekmi je bilo razmerje prekrškov kar 27:7 za grobe gostitelje, medtem ko so gostje tekmo končali s kar tremi poškodovanimi igralci, med katerim jo je pred domačo torkovo tekmo z Bolgarijo skupil tudi kapetan in povratnik Goran Pandev. Foto: www.alesfevzer.com
Katanec zadovoljen po zmagi nad Makedonci
Slovenija v Kopru prvič ugnala Makedonijo
Zadetek Bezjaka po Verbičevi podaji
Analiza po koncu tekme Slovenija - Makedonija

V četrtem poskusu je Slovenija na Bonifiki le okusila slast zmage. Še pomembneje je, da je po petih porazih prekinila črni niz na prijateljskih tekmah. Vse to je omogočil gol celjske naveze Benjamin Verbič-Roman Bezjak, ki sta v 58. minuti tekme z Makedonijo (1:0) končala strelski post, dolg kar 548 minut.

Štirje streli v okvir, štirje mimo
Da, toliko časa nogometna reprezentanca Slovenije ni dosegla gola na prijateljskih obračunih, nazadnje je prijateljsko zadel Valter Birsa v Celju in poskrbel za minimalno zmago nad Kanado (1:0) že kar oddaljenega 19. novembra 2013. Končni izkupiček slovenske napadalnosti na tekmi v sredo? Štirje streli v okvir makedonskih vrat in štirje poskusi mimo, povsem enako statistiko so zmogli tudi Makedonci.

'Premalo? Dovolj? Ali je bila Slovenija dovolj ustvarjalna in nevarna v napadu?' se je glasilo MMC-jevo vprašanje, ob katerem se je selektor Katanec razgovoril in zatrdil, da bo njegova izbrana vrsta boljša v tem ključnem elementu nogometne igre.

"Moramo napredovati, ne pa vrteti žoge"
"Imeli smo tri stoodstotne priložnosti v prvem polčasu, v drugem polčasu mogoče ni bilo dovolj strelov, a smo igrali proti ekipi, ki je čvrsta in se zna zapreti, v ne ravno idealnih pogojih. Sam sem zadovoljen s tekmo. Bi si vi želeli več strelov? Jaz tudi, se strinjam. Imamo prostora za napredek, ne prostora, moramo napredovati. Osebno mi ni všeč, da vrtimo žogo in jo odlagamo nazaj. Fantje pridejo s svojimi navadami ...

To so mene ... Ajde, pa bom omenil: Ivica Osim. Ko smo igrali za jugoslovansko reprezentanco in smo dvakrat zapored podali v širino, je bil že problem, zakaj podajamo v širino. V redu, zdaj so drugi časi, igra se drugačen nogomet, predvsem na posest, a vseeno. Če igralec nima nobenega za sabo, naj se obrne in naj gre naravnost naprej proti golu, naj gre žoga v vertikalo. Seveda to ni vedno mogoče. Sam bom vedno delal, da ta del nogometne igre izboljšamo, ker ga moramo."

Če ne bo dobljenih dvobojev, bodo problemi
V povezavi z napadalno ustvarjalnostjo je Katanec izpostavil željo po posesti žoge, težnji, ki ji mora slediti tudi Slovenija. Vendar na dvoboju z Makedonci so gostje imeli komaj malo manj žoge kot Slovenci (54 - 46 odstotkov), za kar obstaja jasen vzrok - izgubljanje dvobojev in žog na sredini igrišča.

"Tudi v prejšnjih kvalifikacijah smo mi na sredini dobili zelo majhen delež dvobojev. Preveč izgubljenih dvobojev, zlasti v vezni liniji. To morajo fantje popravljati in popravljati, če ne bomo prišli čez 50 odstotkov dobljenih dvobojev, bo vsaka tekma problem. Miha Zajc je eden od teh, ki zna igrati, a mogoče slovenska liga ni takšna, da se je treba potruditi na sredini za prav vsako žogo, da si jo moraš izboriti, osvojiti, s čimer ekipa pridobiva ritem," se potrebe po ključni izboljšavi v igri zaveda selektor.

4-3-3 predvideni sistem za naprej
Katanec je proti Makedoniji tudi preizkusil sistem 4-3-3, prevladujočo taktično zamisel v sodobnem nogometu, in nakazal, da bo Slovenija poskušala tako igrati tudi v prihajajočih jesenskih kvalifikacijah za SP 2018. V vezni liniji je Rene Krhin igral vlogo varovalke, medtem ko sta si Miha Zajc in Jasmin Kurtić delila naloge povezovanja z napadom, kjer je Benjamin Verbič igral na levem krilu, Josip Iličić oz. Valter Birsa na desnem, v špici napada pa mož odločitve Roman Bezjak.

"Proti Ukrajini smo igrali na isti sistem, mogoče so bili samo trije spredaj postavljeni nekoliko drugače. Valter Birsa je bil na sredini. To so mehanizmi. Sestavljam na podlagi tega, kar imamo. Generalno bi rad videl, da fantje pridejo iz klubov z minutažo, kar prinaša samozavest in vero v sebe. Če pride igralec v vezno linijo, potem ko v klubu ni resno igral dva meseca, in nocoj odigra odlično tekmo. Sam nato gledam naprej in se vprašam, kaj bi šele bilo, če bi dva meseca redno igral v klubu. Govorim o Reneju Krhinu, ki je odigral odlično tekmo."

Iličić in Birsa vedela vnaprej
Ob taktični postavitvi je ob številnih novincih izstopala odločitev, da od dvojice Iličić-Birsa, ki imata za seboj sezono kariere v Serii A, hkrati zaigra samo eden. Ali bo to praksa za naprej ali samo poskus? "Josip Iličić je že pred tekmo vedel, da bo igral 45 minut in 45 minut Valter Birsa. Do septembra je še daleč." Prevelika podobnost oz. zavzemanje istega ofenzivnega prostora že dolgo ustvarja dilemo, kar je bilo najbolj vidno ob dodatnih kvalifikacijah proti Ukrajini - ali sploh igrati hkrati z obema napadalnima vezistoma?

Tudi s petimi napadalnimi igralci, če jih bo videl
"Filozofija je takšna: če bomo imeli igralce, bom dal maksimalno ofenzivno usmerjene. Kar sem tudi že pokazal - vam novinarjem se je po Švici čudno zdelo, kako bomo igrali hkrati z Birso in Iličićem. Pa sem tako naredil in smo kljub porazu odigrali odlično tekmo. Samo to moram videti: če vidim pogumne igralce, ki si upajo iti ena na eno, preigrati ... Jih bom dal tudi pet za naprej. A je tudi nasprotna smer, morajo biti sposobni se braniti, odvisno od položaja. Če bosta Jojo in Valter fizično dovolj pripravljena, da v treh dneh odigrata dvakrat po 90 minut, bi sam bil najbolj vesel in še kdo drug. Tukaj si bomo morali minutažo deliti, s čimer pa res nimamo problemov,"
je Katanec prepričeval sedmo silo in javnost, da bo iskal in težil za napadalnim nogometom, ki ga navijači slovenske nogometne reprezentance tudi zahtevajo.

V Belfastu sparing partner potnikom za Euro
Če Makedonija, 138. reprezentanca Fifine lestvice, vseeno ni ravno ustrezno merilo za zmožnosti osvežene Slovenije, bo popolnoma drugače na velikonočni ponedeljek v Belfastu. Severna Irska, 28. na svetu, se namreč vneto pripravlja na Euro 2016, ki ga bodo Slovenci spremljali le v vlogi gledalcev, tudi zaradi premalo udarnosti v napadu.

Preostale odgovore selektorja Srečka Katanca na novinarski konferenci si preberite spodaj.


Ocena tekme Slovenija - Makedonija.
Čestitke fantom za zmago. Zmagati je vedno lepo. Čeprav se bom ponovil: na prijateljskih tekmah mi zmaga res ni primarna stvar. Z uvodnimi 15, 20 minutami nisem bil zadovoljen, nismo bili igrivi. Potem je bilo malo bolje, kljub temu smo si priigrali tri priložnosti, skorajda 100-odstotne, ki bi jih morali zabiti. V drugem polčasu smo igrali bolje, fantje so se sprostili, bili igrivi, tako da smo zasluženo zmagali. Pogoji za igro niso bili ravno idealni. A pristop fantov in odnos sta bila prava. Moramo pa, seveda, še delati, delati, delati, ker iz enega treninga in pol še ni mehanizmov v igri, pet igralcev je bilo novih. Potrebni so še čas, čas in delo.

Kako je bil igrati s toliko debitanti?
V kontekstu debija so bili nekateri malce impresionirani. Nekaterih napak si na tej ravni ne smeš privoščiti, da na primer izgubiš žogo na 20 metrih, ko imaš čisto žogo. To je stvar, zaradi katere boš proti boljši reprezentanci in boljšim igralcem na koncu "fasal". Generalno res čestitke fantom, pristop, tek, odnos. Vse je "klapalo".

Benjamin Verbič in njegova igra?
Zelo dobro.

Miha Zajc?
No, Miha je bil v uvodnem delu mogoče še najbolj impresioniran od vseh. Nato se je sprostil, v določenih delih je bilo v redu. Drugače pa Zajc pozitivno.

Makedonski selektor Angelovski je potožil, da je Slovenija igrala nerazumljivo grobo za prijateljsko tekmo. Ste zadovoljni z agresivnostjo?
Mogoče je bilo v 1. polčasu res nekaj takšnih, recimo neumnih položajev. A nihče ni šel v dvoboje z namenom, da koga poškoduje. Tekme so tekme, prijateljske so tudi tekme in kot na vsaki mora biti tekmovalnost na najvišji ravni. Tudi oni so naredili nekaj prekrškov. Nisem videl, da bi bilo preostro.

V ponedeljek popolnoma drugačna tekma v Belfastu. Kje si vi želite poudarek proti Severni Irski?
Igramo na določen način, da imamo vseeno posest, da si več upamo, da je žoga hitrejša, potem je odvisno vedno tudi od nasprotnika, njegova moč. Mi se ne želimo braniti! Tudi v gosteh se nočem braniti, a če je nasprotnik močnejši, se moraš.

Osrednji branilci?
Aljaž Struna je odigral solidno, korektno. Ima določene kakovosti. En trening in 45 minut je premalo, zagotovo pa je zanimiv igralec.

Desni bok, kjer imamo daleč največ izbire za reprezentanco?
Naslednjo tekmo igramo samo z desnimi boki, če jih je res toliko (smeh). Skubic. Zelo v redu, Lahko ponavlja svoje, tehnično dovolj dovršen. Koliko pa si vsak upa, je pa drugo vprašanje. Sam nobenemu ne branim, da potisne žogo med nogami, odigra s petko, preigra, vse lahko delajo.

Kdo je zdaj prvi napadalec Slovenije: Bezjak ali Novaković?
Po vaše kdo bi bil? Novaković je že kar v lepih letih. Milivoje bo dobil svojo minutažo, seveda pa upam, da bodo vsi drugi poškodovanci Kampl, Berić in Šporar prišli naslednjič zdravi in bomo zares začeli graditi in oblikovati novo reprezentanco. Nova je tukaj in vsa čast drugim (veteranom), da so tukaj zraven, pridejo in se z lahkoto usedejo na klop, kar jim ni problem in s svojimi izkušnjami pomagajo mlajšim.

Ali je Jan Oblak številka ena?
Kakšno vprašanje? Seveda! Jan Oblak je številka ena. Pri vratarjih sem tak, da pri meni sploh ni nobene debate.

Igrali ste z Makedonijo in jo prvič premagali, ki je bila nekoč tudi vaša reprezentanca.
Ne, od takrat je samo še Goran Pandev. Z Makedonijo sem igral staromodno s sistemom 3-5-2, ne veste, koliko so mi morili s tem, zakaj igram s tremi branilci in tako zastarelo ... Makedonija je v mojem srcu. Imel sem se lepo, so dobri ljudje, reprezentanco sem imel veliko močnejšo kot je zdaj, pošteno povedano. Odigrali smo nekaj fantastičnih tekem. Pa boste spet rekli: najboljši dve tekmi, ki smo jih odigrali, smo izgubili. Z Anglijo 0:1, a smo jih ubili. Podobno z Nizozemsko, a ni šlo. Da, spominjam se dobrih tekem, ki smo jih izgubili, in ne zmag z Makedonijo.

Jan Oblak je številka ena. Pri vratarjih sem takšen, da pri meni sploh ni nobene debate.

Edini z zagotovljenim mestom v prvi enajsterici.

Koliko si vsak upa, je pa drugo vprašanje. Sam nobenemu ne branim, da potisne žogo med nogami, odigra s petko, predribla, vse lahko delajo.

O igralski svobodi.

To so mene ... Ajde, pa bom omenil: Ivica Osim. Ko smo igrali za jugoslovansko reprezentanco in smo dvakrat zapored podali v širino, je bil že problem, zakaj podajamo v širino.

Igralski spomin, če niso upoštevali selektorja.
Katanec zadovoljen po zmagi nad Makedonci
Slovenija v Kopru prvič ugnala Makedonijo
Zadetek Bezjaka po Verbičevi podaji
Analiza po koncu tekme Slovenija - Makedonija