Srečko Katanec poudarja, da je Slovenija v procesu ustvarjanja nove reprezentance. Foto: BoBo
Srečko Katanec poudarja, da je Slovenija v procesu ustvarjanja nove reprezentance. Foto: BoBo
Srečko Katanec
Katanec v družbi sodelavcev na Brdu pri Kranju. Foto: BoBo
Srečko Katanec
Proti Slovaški bo že 80. vodil slovensko nogometno reprezentanco. Foto: BoBo
Katanec: Pozabite, da bomo igrali všečno
Celotna novinarska konferenca Katanca
Katanec: Nasprotnika sta močnejša od nas

Slovenska reprezentanca bo prihodnjo soboto v Stožicah najprej gostila Slovaško, tri dni pozneje pa na istem prizorišču še Anglijo (ki se v teh dneh ukvarja z menjavo selektorja).
Razlog za nevpoklic Stojanovića ni le poškodba
Večjih presenečenj na seznamu ni. V primerjavi s tekmo proti Litvi na njem ni Petra Stojanovića in Blaža Vrhovca. Prvi je bil poškodovan in na zadnjih tekmah Dinama ni igral, a je vpoklican v mlado reprezentanco za tekmi v Litvi in Srbiji, saj zdaj v Zagrebu že trenira. Vrhovec ima v Mariboru skromno minutažo.
Novinec v reprezentanci je Aleks Pihler, v izbrano vrsto pa so se vrnili Rok Kronaveter, Nik Omladič, Boban Jović in tretji vratar Jan Koprivec.
"Na bočnih položajih imamo določene igralce, ki so kakovostni in perspektivni, a ne vem, zakaj se pojavlja to, da v principu niso obrambni igralci, ampak napadalci. Mi ne moremo tako igrati, da "šibajo" gor, kot delajo v klubu. Ne bom govoril o imenih, vidim pa vsak teden naše mlajše bočne igralce, ki se zelo malo posvečajo obrambnim nalogam, čeprav je to njihova prva naloga," je Katanec pojasnil, da za nevpoklic Stojanovića ni izključni razlog njegova poškodba stegenske mišice.

V videonovici na desni strani si lahko ogledate celotno novinarsko konferenco!

Ne čuti pritiska
"Čakata nas dve izredno težki tekmi. Kar zadeva same igralce, upam, da pridejo vsi zdravi, da se bomo lahko uspešno pripravili. Oba tekmeca sta na papirju močnejša od nas in imata postavljeno reprezentanco, česar mi v tem trenutku nimamo, ampak v nogometu je vse mogoče. Bosta pa ti tekmi gotovo pokazatelj, kam se lahko obrnejo te kvalifikacije," je na začetku razložil Katanec.
"Smo v ustvarjanju nove reprezentance. Podcenjuje se izid iz Litve, kjer smo se vrnili po zaostanku z 2:0. Se kdo od vas spomni, koliko točk smo imeli po prvih petih tekmah v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2002? Imeli smo jih sedem," je še povedal. "Ne čutim pritiska. Igralci bodo pa sami povedali, nisem njihov advokat. Velika večina ni bila zadovoljna z nekaterimi stvarmi, ki so se dogajale po tekmi v Litvi."

Izpostavil Hamšika, Sterlinga in Walcotta
O tekmecih je dejal: "Vidim, da Hamšik zabija kar veliko, kar me žalosti. Pri Slovakih bo sicer manjkal en štoper (kapetan Martin Škrtel, op. a.). Tako rekoč ne menjajo nič, lahko bi igrali brez treninga, vedno igrajo na isti način v sistemu 4-1-4-1, so taktično čvrsti, ne zaletavajo se, kompaktno se branijo in prejemajo malo zadetkov. Z Anglijo pa žal igramo v obdobju, ko spet na polno igrajo in "šibajo", videli ste včeraj Sterlinga in Walcotta. Evropsko prvenstvo včasih ne pokaže realnega stanja določenih reprezentanc, ker pridejo nekateri igralci junija tja utrujeni."

Tudi Šporar na seznamu reprezentance U-21
Andraž Šporar
, ki se je po poškodbi vrnil na zelenice in v sredo debitiral v Ligi prvakov na tekmi proti Arsenalu, bo prav tako igral za reprezentanco do 21 let v Kaunasu in Gornjem Milanovcu. Je o njegovem vpoklicu razmišljal tudi Katanec? "Ne. Ne more biti merilo za vpoklic le to, da se nekdo vrne na igrišče. Za slovensko reprezentanco ni odigral še nobene tekme in ne razumem, zakaj bi bil vpoklican," je na vprašanje MMC-ja odgovoril slovenski selektor.

"Dnevno spremljam vse kandidate za reprezentanco. Z nekaterimi sem bil v preteklosti zadovoljen, zdaj pa mogoče nisem. Na seznamu je 25 igralcev, ker želim, da smo na vsakem treningu popolni. Na določenih položajih nisem zadovoljen s tem, kar vidim. Nekatere vračamo, nekateri so novi. Žal se nekateri malo izgubijo in ne igrajo. Če nekdo mlad v klubu ne igra, mi ga je zelo težko vpoklicati. Zato bom dal priložnost nekaterim drugim, denimo Pihlerju, ki v Mariboru igra. Vrhovec je bil že z nami, a žal ne igra, zato moram vpoklicati nekoga drugega, čeprav sem stavil nanj in vem, da zna igrati," je še razmišljal Katanec.
To bosta 218. in 219. tekma v zgodovini reprezentance.

Paketna prodaja vstopnic za obe tekmi (po 40 in 50 evrov) se bo končala v petek, 30. septembra, ob 12. uri. Potem bodo na voljo vstopnice za vsako tekmo posebej. Za srečanje proti Slovaški jih bodo prodajali po 20 in 25 evrov, za dvoboj proti Angliji pa po 40 in 45 evrov. Nekoliko nižje so cene v družinskem sektorju.




REPREZENTANČNI SEZNAM ZA SLOVAŠKO IN ANGLIJO
Vratarji:
Belec Vid, Carpi (ITA II)
Oblak Jan, Atletico Madrid (ŠPA)
Koprivec Jan, Anorthosis Famagusta (CIP)

Branilci:
Cesar Boštjan, Chievo (ITA)
Jokić Bojan, Villarreal (ŠPA)
Jović Boban, Wisla Krakov (POL)
Mevlja Miha, Rostov (RUS)
Samardžić Miral, Henan Jianye (KIT)
Skubic Nejc, Konyaspor (TUR)
Struna Aljaž, Carpi (ITA II)
Trajkovski Dejan, Twente (NIZ)

Vezisti:
Birsa Valter, Chievo (ITA)
Črnic Matic, Rijeka (HRV)
Iličić Josip, Fiorentina (ITA)
Kampl Kevin, Bayer Leverkusen (NEM)
Krhin Rene, Granada (ŠPA)
Kronaveter Rok, Olimpija (SLO)
Kurtić Jasmin, Atalanta (ITA)
Omladič Nik, Eintracht Braunschweig (NEM II)
Pihler Aleks, Maribor (SLO)
Verbič Benjamin, Köbenhavn (DAN)
Zajc Miha, Olimpija (SLO)

Napadalci:
Berić Robert, St. Etienne (FRA)
Bezjak Roman, Darmstadt (NEM)
Novaković Milivoje
, Maribor (SLO)



Kvalifikacije za SP 2018, skupina F


Sobota, 8. oktobra, ob 18.00:
ANGLIJA - MALTA

Ob 20.45
:
SLOVENIJA - SLOVAŠKA
Sodnik: Nicola Rizzoli (ITA)
ŠKOTSKA - LITVA

Torek, 11. oktobra, ob 20.45:
SLOVENIJA - ANGLIJA
Sodnik: Deniz Aytekin (NEM)
SLOVAŠKA - ŠKOTSKA
LITVA - MALTA

Lestvica:                           
ŠKOTSKA             1  1 0 0  5:1  3
ANGLIJA             1  1 0 0  1:0  3
LITVA               1  0 1 0  2:2  1
SLOVENIJA           1  0 1 0  2:2  1
SLOVAŠKA            1  0 0 1  0:1  0
MALTA               1  0 0 1  1:5  0


Seznam selektorja reprezentance U-21 Primoža Glihe za tekmi proti Litvi in Srbiji:

- vratarja:
Adnan Golubović (Domžale), Grega Sorčan (Gorica);

- branilci:
Jure Balkovec (Domžale), Leo Ejup (Olimpija), Ben Gasser (Achilles '29), Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town), Tine Kavčič (Gorica), Luka Krajnc (Sampdoria), Aljaž Krefl (Olimpija), Petar Stojanović (Dinamo Zagreb), Denis Šme (Maribor);

- vezisti:
Kenan Bajrić (Olimpija), Domen Črnigoj (Lugano), Dino Hotić (Maribor), Mitja Lotrič (Rudar Velenje), Leo Štulac (Unione Venezia);

- napadalci:
Gregor Bajde (Novara), Žiga Kastrevec (St. Andrews), Alen Ožbolt (Borussia Dortmund), Andraž Šporar (Basel), Luka Zahović (Maribor).

Katanec: Pozabite, da bomo igrali všečno
Celotna novinarska konferenca Katanca
Katanec: Nasprotnika sta močnejša od nas