Dodatne kvalifikacije za Slovenijo so tu in kljub neprepričljivim igram in spodrsljajem v Estoniji, v Švici in zdaj doma proti Litvi bo imel Srečko Katanec lepo priložnost, da še tretjič popelje nogometno reprezentanco na veliko prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Dodatne kvalifikacije za Slovenijo so tu in kljub neprepričljivim igram in spodrsljajem v Estoniji, v Švici in zdaj doma proti Litvi bo imel Srečko Katanec lepo priložnost, da še tretjič popelje nogometno reprezentanco na veliko prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Srečko Katanec in sodniki iz Nizozemske
Iskanje zunanjega sovražnika: po septembrski minimalni zmagi nad Estonijo v Mariboru je selektor Katanec v izjavah napadel televizijske strokovne komentatorje, zdaj po remiju z Litvo pa se je močno obregnil ob sodnike. Foto: www.alesfevzer.com
Nejc Pečnik (Slovenija) - Reto Ziegler (Švica)
Kaj se je zgodilo pred dvema letoma v Švici? V 9. minuti je Reto Ziegler v zračnem dvoboju s Pečnikom v domačem kazenskem prostoru žogo odbil s komolcem, kar bi lahko bila enajstmetrovka, vendar sodnik Björn Kuijpers ni dosodil ničesar. Na koncu je Švica v zadnjem krogu skupinskega dela kvalifikacij zmagala z 1:0, če pa bi v Bernu slavila Slovenija, bi ta nato igrala dodatne kvalifikacije za uvrstitev na SP 2014 v Braziliji. Foto: EPA

Novaković bo z nami treniral, ne bomo pa tvegali morebitnega poslabšanja ali nove poškodbe. Vseeno nas čaka nekaj velikega.

Novaković ne bo igral v San Marinu
Samir Handanović in Josip Iličić (Slovenija)
Samir Handanović velja za specialista za strele z bele točke, v Serii A je drugi na večni lestvici z lepimi možnostmi, da postavi absolutni rekord. A v dresu Slovenije ni tako uspešen: v kvalifikacijah za SP in EP se je do zdaj spopadel s šestimi enajstmetrovkami, branil pa jo je le Nemanji Vidiću iz Srbije pred štirimi leti. Foto: www.alesfevzer.com
Hrvaška reprezentanca
Sredi nedokončanega 9. kroga kvalifikacij za EP 2016 se bi od tretjeuvrščenih neposredno v Francijo uvrstila Madžarska, ki pa ima tekmo več. Morebitni nasprotniki Slovenije so trenutni nosilci dodatnih kvalifikacij Hrvaška, Ukrajina, Švedska in Irska. Foto: Reuters
Odmevi po tekmi med Slovenijo in Litvo
Avdio: Novinarska konferenca Katanca
Vrhunci tekme SLO - LIT ter goli iz Švice in Anglije
Analiza 1. polčasa tekme Slovenija - Litva
Katanec: Ni panike. Tretji smo. Sem spadamo.
Analiza 2. polčasa tekme Slovenija - Litva

Po novi bledi predstavi slovenske nogometne reprezentance, ki se je na stoženski zelenici mučila s slabšimi Balti, je Katanec ost kritik usmeril proti sodnikom iz Nizozemske na čelu z Björnom Kuipersom. Ob končnih 1:1 se je na ljubljanskem stadionu začel žvižgalni koncert, ki pa ga selektor Slovenije ni slišal kot kritiko ali del j*** m***, k čemur je pred tednom dni sicer sam pozval ob morebitnem neuspehu, a šele po koncu tekme, ki pa se v Ljubljani pred 10.498 gledalci ni končala s pravim in napovedanim izidom.

Kuipers v slabem spominu že izpred dveh let
"Bili smo veliko boljši od Litve. Vedeli smo, da bo težko. Proti zaprtim nasprotnikom imamo težave, a ne samo mi. Rekel sem fantom, da ni nobene panike. Smo tam, kamor spadamo po kakovosti, ne pa, če gledam devet tekem kvalifikacij. Ne po dogodkih, ki so se nam dogajali v kvalifikacijah, tudi danes. Enajstmetrovka je škandalozna. Vsa čast. Sodnik je bil dober. Za nas žal ne. Alibi? To je tako. Z njim (Kuipersom) nismo imeli sreče niti pred dvema letoma v Švici, ni sodil enajstmetrovke. Danes ... Slišal sem tudi, da je Berićev gol regularen. Ne vem, ali je bil prepovedani položaj ... Čez tri dni imamo novo tekmo. Ni alibi, povedal pa bom. S sodniki v teh kvalifikacijah nismo imeli sreče. Uporabil bi še kakšno neprimerno besedo, veliko bi jih povedal, a raje ne bom. Zanimivo, kar nam je danes piskal (11-metrovka za Litvo), ki nima povezave z življenjem. Sploh ne vem, zakaj na tekmah sodi pet sodnikov, lahko bi jih postavili še pet,"
je bila Katančeva ocena in komentar tekme 9. kroga kvalifikacij za EP 2016 v skupini.

Sodnik ob pripombah zagrozil z izključitvijo
Po napaki Branka Ilića, ki je v 78. minuti skušal z glavo izbiti predložek z leve strani, a je med padcem žogo zadel z ramo, je Kuipers še drugič pokazal na belo točko. Litovci so izkoristili edino pravo priložnost in Arvydas Novikovas je matiral sicer specialista za branjenje 11-m Samirja Handanovića. Ob tem je bilo več kot vidno, da je Katanec izgubil vse potrpljenje s sodniki, s četrtim Daviejam Goossensom se je na primer zapletal že od 10. minute dalje.

"Ne, nisem govoril z glavnim sodnikom, samo stranskemu sem rekel, naj se spomni, da nam ni dal 11-m pred dvema letoma. Ni težava samo v enajstmetrovki, ampak v odnosu in aroganci do nas trenerjev. Če s klopi ne smem opozoriti, da njihov vratar desetkrat zavlačuje pri degažiranju žoge in vzame 10 minut ... On pa pride in pravi, da me bo ven poslal. Tega ne razumem. Smešno. Tako pač je, najboljši sodniki se očitno lahko vedejo tako," se je nad odnosom Nizozemcev potožil Katanec.

"Proti tem lobijem se preprosto ne moreš boriti"
Še ostrejšo besedo zvezo je selektor uporabil v prvi izjavi za TV Slovenija (glej desno v priloženi videonovici), kjer je dejal: "Proti tem (sodniškim) lobijem se preprosto ne moreš boriti." Izjava, ki bi lahko slovenskemu selektorju prinesla tudi kakšno kazen Uefe, če bi ta podrobno spremljala odzive manjših reprezentanc in imela vpeljano prakso sankcioniranja, kot jo imajo na primer vodilne nogometne zveze.

Ali je električni mrk vplival na tekmo?
Petkovo tekmo v Stožicah je zaznamoval tudi delni mrk žarometov - ugasnila so vsa svetila nad vzhodno tribuno, zaradi česar je sledila petminutna prekinitev. V kombinaciji s prvima menjavama (Zlatan Ljubijankić namesto Robert Berića v 62. minuti in Nejc Pečnik namesto Dejana Lazarevića v 73. minuti) je izginila tudi jalova premoč Slovenije, Litva pa je začela pretiti, zlasti po slovenski levi strani, kjer ni bilo jasno, kdo zavzema levokrilni položaj, od tu pa je tudi priletel predložek za Ilićevo nesrečno 11-m.

"Nisem videl nobenega vpliva električnega mrka. Do takrat in potem smo bili boljši, držali posest, nisem videl razlike v igri," se selektor ni strinjal, da je pritisk Slovenije popustil in je nenavadna prekinitev omogočila gostom vrnitev v igro. Statistika je res bila izrazito na strani Slovencev: 64:36 v posesti žoge, 19:6 v poskusih strelov, 5:1 v strelih v okvir vrat, 7:3 v kotih, 89 odstotkov uspešnih podaj Slovencev proti 68 odstotkom Litovcev (v številkah 406 uspešnih podaj proti 119 podajam gostov), a na koncu šteje samo izid 1:1. To je bil sicer prvi neodločen izid Slovenije po kar 29 tekmah (12 zmag in 17 porazov) - maja 2012 se je z Grčijo igralo prav tako 1:1.

Imamo en mesec časa, da bodo vsi "našponani"
"Ne bi pa o posameznikih. Vsi bi lahko dali več. Lahko mi o tem, kaj bi lahko in kaj ne. Situacije nam ne gredo na roko. Zakaj je tako ... Vem, da delamo dobro, fantje dajejo vse od sebe. Tam smo, kamor spadamo. Imamo en mesec časa, da pridejo vsi zdravi in vsi "našponani". V tistih treh dneh pa bomo videli, kako nam bodo zvezde naklonjene, mogoče malo bolj kot zdaj. Ne, o morebitnih nasprotnikih še nismo razmišljali,"
je 52-leti Ljubljančan zavrnil, da bi analiziral igro posameznikov, hkrati pa izrazil upanje na večjo naklonjenost sreče v dodatnih kvalifikacijah, katerih žreb bo prihodnjo nedeljo ob 11.15 na sedežu Uefe v Nyonu.

Slovenija že v dodatnih kvalifikacijah Katančeve varovance čaka novembra dobro znani dodatni obračun za nastop na velikem turnirju. Teoretično lahko Estonija še prehiti Slovenijo na 3. mestu skupine E, za kar pa mora premagati Švico, hkrati pa San Marino ugnati Slovence. V tem primeru bi obe reprezentanci imeli po 13 točk, medsebojni tekmi sta se končali z 0:1 in 1:0, tako da medsebojni kriteriji odpadejo in odloča skupna razlika v golih. Slovenija ima zdaj +5, Estonija pa -4, torej bi se moralo razlika v golih na obeh tekmah zasukati za 10 zadetkov v korist Baltov.
Izmed tretjeuvrščenih reprezentanc v devetih skupinah kvalifikacij se izoblikuje posebna skupina, iz katere se prvouvrščeni še neposredno uvrsti v Francijo 2016 (v tem trenutku to mesto zaseda Madžarska). Preostala osmerica se razdeli na nosilce in nenosilce na podlagi Uefine (ne Fifine!) reprezentančne lestvice, kar pomeni, da bo Slovenija zagotovo nenosilka. Več o kombinatoriki za žreb in morebitnih nasprotnikih pa v nedeljo po koncu 9. kroga kvalifikacij za Euro 2016.

Ponedeljkova tekma s San Marinom, zadnja v kvalifikacijski skupini E, ni več tekmovalno pomembna, saj je Slovenija razen v teoretičnem primeru obsojena na 3. mesto. "Bomo videli, kako bo z zdravjem, ali bodo vsi zdravi. Tekmo moramo vzeti zelo resno, čeprav ne odloča o ničemer več. Če bo zdravje, bo igrala moja zamišljena prva postava in ne bo nobenih sprememb," je Katanec napovedal, da bo v Serravalleju ob 20.45 (prenos na TV SLO 2/MMC-jU) pritekla na igrišče udarna enajsterica Slovenije, ne glede na to, da bo nasproti stala druga najslabša reprezentanca Evrope.

Koliko je bilo zares nevarnih strelov?
Litva je po Fifini lestvici 116. reprezentanca sveta, v Evropi je slabših samo osem državnih moštev. Ali si je Slovenija sploh priigrala dovolj priložnosti? "Proti ekipi, ki stoji 30 ali 40 metrov od gola, je težko ustvariti priložnost. Želel bi si, da bi bilo tega več. Ocenite vi, ali jih je bilo dovolj in kaj je to sploh priložnost. Vsi delajo napake, to je nogomet. Če imaš 1:0, moraš zabiti še enega. Berić je res imel lepo priložnost, strel od Birse je šel pet centimetrov mimo. Če ne daš za 2:0, se pa vedno zgodi kakšno naključje. Dobiš ga iz prekinitve, lahko se ti zgodi, kar se je nam nocoj."

Od 19 poskusov Slovencev so jih Litovci ustavili pet, devet jih je zgrešilo okvir vrat, štiri strele iz igre pa je ubranil rezervni vratar Emilijus Zubas, pri čemer se je moral res izkazati le ob strelu Birse z razdalje v 9. minuti, zato pa je bil Šempetrc zanesljiv izvajalec 11-m v 45. minuti.

Po koncu tekme sprejema kritiko tribun
Za konec novinarske konference je Katanec pokomentiral še žvižge ob koncu tekme. "Ne vem, komu so žvižgali - ali nam ali komu drugemu. Res nisem razumel - nisem jih doživel kot žvižge nam. Če so bili nam, potem pa ... Nisem razmišljal, me ne gane. A saj imajo prav, če so nezadovoljni, to sprejemam. Po 90 minutah lahko ljudje izrazijo svoje mnenje, to ni problem. Tudi meni lahko j*** m***, tako kot sem rekel. Med tekmo pa ne. To so moje želje in ne bom več o tem govoril."

Torej, v ponedeljek v San Marino za boljši vtis, naslednjo nedeljo na žreb po nasprotnika in nato štirje tedni odštevanja do dveh tekem, po katerih bo kristalno jasno, ali so kvalifikacije za Euro 2016 uspeh ali ne.

Novaković bo z nami treniral, ne bomo pa tvegali morebitnega poslabšanja ali nove poškodbe. Vseeno nas čaka nekaj velikega.

Novaković ne bo igral v San Marinu
Odmevi po tekmi med Slovenijo in Litvo
Avdio: Novinarska konferenca Katanca
Vrhunci tekme SLO - LIT ter goli iz Švice in Anglije
Analiza 1. polčasa tekme Slovenija - Litva
Katanec: Ni panike. Tretji smo. Sem spadamo.
Analiza 2. polčasa tekme Slovenija - Litva