Srečko Katanec se po 10 letih in pol vrača na klop slovenske reprezentance. Foto: Aleš Fevžer
Srečko Katanec se po 10 letih in pol vrača na klop slovenske reprezentance. Foto: Aleš Fevžer

Zelo majhne podrobnosti so pretehtale v prid odločitvi, da ponovno postanem selektor. Razmišljal sem o plusih, minusih, o tem, kaj imamo, česa nimamo ... Ne skrbi me, da bi si pokvaril statistiko. O tem razmišljamo bolj ali manj samo v Sloveniji. V tujini se od statistike ne živi, živi se od dela. Pritegnila me je tudi podpora javnosti, ki se ji zahvaljujem. Tudi mlajši sin mi je rekel, naj že začnem delati, da si bom zaželel kavča, ko bom zvečer utrujen. Nekaj želim dati znova Sloveniji nazaj, ker je Slovenija meni dala zelo veliko. Upam, da bo tudi nova zgodba uspešna.

Srečko Katanec
Katanec želi vpoklicati vse najboljše slovenske nogometaše, za katere meni, da lahko pomagajo reprezentanci. Foto: Aleš Fevžer
NZS Katanca potrdil za novega selektorja
Čeferin le prepričal Srečka
Novinarska konferenca Srečka Katanca

49-letni Ljubljančan, ki je že bil selektor Slovenije med letoma 1998 in 2002, je dobil soglasno podporo članov izvršnega odbora (od 17 članov je manjkal le Vlado Šajn) in tako uradno nasledil Slavišo Stojanovića, ki je pred slabim mesecem sporazumno prekinil sodelovanje z Nogometno zvezo Slovenije. Pogodbo je podpisal do 30. novembra 2015.
Debi proti BiH-u v Kopru
Katanec se bo prvič predstavil na prijateljski tekmi proti Bosni in Hercegovini, ki bo 6. februarja v Kopru. Seznam reprezentantov bo predvidoma objavil 22. januarja.

V spodnji videonovici na desni strani si lahko ogledate posnetek celotne novinarske konference.

Nekaj najbolj zanimivih izjav na novinarski konferenci:
Aleksander Čeferin, predsednik NZS-ja:
- S Katancem sva se dalj časa pogovarjala na splošno o slovenskem nogometu, o pogojih sodelovanja sva se zmenila precej hitro. Na prvem pogovoru sem videl, da Srečka mika prevzem tega mesta. Zato sem vedel, da moram imeti dobre živce in počakati na njegovo odločitev.
- Številk ne bom razkrival, ker je to poslovna skrivnost. Lahko pa povem, da Srečko ni najdražji selektor v zgodovini Slovenije.
- Da bi postavil Stojanoviću ali Katancu pogoj, da se uvrsti na svetovno prvenstvo, ne drži. Je pa ob začetku vsakih kvalifikacij seveda to praviloma cilj reprezentance. Trenutno gotovo nismo v položaju, ko bi si postavljali neke velike cilje. Treba bo predvsem izboljšati igro in od tekme do tekme poskušati dosegati čim boljše izide.
Srečko Katanec:
- Najprej bi vsem zaželel srečno novo leto.
- V šali naj povem, da sem do 31. decembra čakal na odločitev, ker sem čakal na nasvet stricev iz ozadja. Ti so mi takrat končno potrdili, da sem lahko selektor.
- Srce mi bije, kot da bi bil prvič selektor. Zavedam se odgovornosti in da bo javnost pričakovala ponoven uspeh. Upam, da bo predvsem sodelovanje z mediji korektno in profesionalno. Prosil bi vas, če lahko tisto prvo zgodbo pustimo ob strani.
- Moji sodelavci - ne želim jih imenovati pomočniki, ker so res pomembni - bodo Aleš Čeh, Željko Milinović in Nihad Pejković.
- Kaj je bilo v zadnjem letu v slovenski reprezentanci narobe? Ne bi pogreval negativnih stvari. Zakaj moramo v Sloveniji vedno govoriti o negativnem, če imamo tudi kaj dobrega?
- S Slavišo Stojanovićem sva se večkrat pogovarjala o stanju v reprezentanci, tudi 1. januarja sva bila skupaj. Z njim imam super odnos. Pogovarjala sva se o vzdušju, o tem, kaj misli, da je naredil pozitivnega in negativnega ... Moram povprašati še o tem, kaj se je dogajalo po svetovnem prvenstvu, ko je zgodba šla počasi navzdol. Osebno mi je bilo žal, da se je njegova zgodba končala, kot se je. Bil je z mano dve leti v Združenih arabskih emiratih. Je v redu "dečko", tudi strokovno, ampak v nogometu vedno ne "špila" vse tako, kot si zamisliš oziroma želiš.
- Cilji? Že pred časom sem povedal, da se nisem strinjal s tem, da se Slovenija mora uvrstiti na SP. Dokler so pa teoretične možnosti za to, lahko razmišljamo o tem. Šli bomo od tekme do tekme. Nihče nima rad porazov. Videli bomo, kaj se bo dogajalo na obeh tekmah z Islandijo, gotovo bomo vlekli določene poteze tudi na podlagi rezultatov na prvih tekmah.
- Pogovoriti se bom moral najprej s fanti, ali imajo vsi še pravo energijo, da peljejo to zgodbo naprej. Pogovoriti se moram z vsemi, potem bom imel pravo sliko. Po mojem mnenju morajo v reprezentanci igrati vsi najboljši slovenski igralci - ali imajo 20 ali 40 let. Povabil bom vse tiste, za katere mislim, da nam lahko še pomagajo. Če bo kdo rekel ne, bom spoštoval njegovo odločitev. Reprezentanca zame ni poligon za pridobivanje izkušenj. Moramo pokazati žar, biti tekmovalni, to je moja naloga. Igralci morajo imeti krvave noge, od razmišljanja pa jih mora boleti glava.
- S Samirjem Handanovićem se še nisem slišal. Vsi najboljši igralci morajo svoje ege malo potisniti na stran. Če kdo ne bo želel spoštovati pravil igre, pa ga ne bo zraven. Če bo kdo naredil prekršek, bomo to tudi javno povedali. Ničesar ne bomo skrivali. Igrali bomo z odprtimi kartami.
- Od novinarjev v novem obdobju ne želim brati stavkov z besedami "naj bi", "slišali smo" ... To je moja novoletna želja.
- BiH? To bo prava, huda tekma. Igrali bomo proti reprezentanci, ki po mojem mnenju trenutno spada med 10 najboljših na svetu. Toda jaz sem imel vedno rad tekme proti močnim tekmecem. Res pa je, da nas srečanje čaka v malce zahtevnem terminu, ko je v slovenskem prvenstvu premor.
- Slovensko ligo sem spremljal malo oziroma skoraj nič. Gledal sem Maribor v Evropski ligi. Za tekmo z BiH-om bom vpoklical 20 igralcev, ogrodje pa bodo seveda sestavljali tisti, ki bodo v pogonu. Vprašanje je, v kakšnem stanju bodo tedaj igralci iz slovenske lige, saj bodo ravno v obdobju priprav. Moral bom še razmisliti.
- Koren in Novaković? Sem že povedal, da bom povabil vse, za katere mislim, da lahko pomagajo in ki so najboljši.
- Zelo majhne podrobnosti so pretehtale v prid odločitvi, da ponovno postanem selektor. Razmišljal sem o plusih, minusih, o tem, kaj imamo, česa nimamo ... Ne skrbi me, da bi si pokvaril statistiko. O tem razmišljamo bolj ali manj samo v Sloveniji. V tujini se od statistike ne živi, živi se od dela. Pritegnila me je tudi podpora javnosti, ki se ji zahvaljujem. Tudi mlajši sin mi je rekel, naj že začnem delati, da si bom zaželel kavča, ko bom zvečer utrujen. Nekaj želim dati znova Sloveniji nazaj, ker je Slovenija meni dala zelo veliko. Upam, da bo tudi nova zgodba uspešna.
- Zlatko Zahovič mi še ni čestital, toda z njim nimam težav, tako kot jih nima on z mano.
- Kar zadeva sistem igre, se bom odločil, kaj bo najboljše v danem trenutku. Če sem pošten, sem res bliže sistemu s tremi branilci. Bistvo pa je, da bodo igralci uživali v igri, dali vse od sebe, sodelovali in si pomagali. Slovenija v tem trenutku nima igralca, ki bi lahko odločal tekme sam. Če bo treba, bomo igrali tudi tako, kot je lani igral Chelsea, ko je osvojil Ligo prvakov. Jaz sem že začel delati in že govoril z nekaterimi igralci.
- Zelo težko je govoriti, kako bo, in nekaj načrtovati. Vidimo, da se mladi igralci (Krhin, Vučkić ...) velikokrat ubadajo s poškodbami. Pa tudi tisti starejši, ki morda zdaj ne igrajo, lahko čez dva meseca znova igrajo. Položaj ni enostaven, a iz tega, kar je, bom skušal ustvariti čim več.
- Imam nekaj informacij, kaj se je dogajalo po svetovnem prvenstvu in da so se nekateri igralci "napadali" oziroma kritizirali. Zelo veliko sem sledil tudi medijem. Potrebujemo tudi starejše fante, ki mogoče ne bodo igrali, bodo pa ob reprezentanci in pomagali mlajšim s pogovorom in na treningih. Tekma traja bolj dolgo, kot je tistih 90 minut, ki jih vidimo. Če v reprezentanci ni pravega vzdušja, tudi na igrišču stvari ne "štimajo", kot bi morale.

Zelo majhne podrobnosti so pretehtale v prid odločitvi, da ponovno postanem selektor. Razmišljal sem o plusih, minusih, o tem, kaj imamo, česa nimamo ... Ne skrbi me, da bi si pokvaril statistiko. O tem razmišljamo bolj ali manj samo v Sloveniji. V tujini se od statistike ne živi, živi se od dela. Pritegnila me je tudi podpora javnosti, ki se ji zahvaljujem. Tudi mlajši sin mi je rekel, naj že začnem delati, da si bom zaželel kavča, ko bom zvečer utrujen. Nekaj želim dati znova Sloveniji nazaj, ker je Slovenija meni dala zelo veliko. Upam, da bo tudi nova zgodba uspešna.

NZS Katanca potrdil za novega selektorja
Čeferin le prepričal Srečka
Novinarska konferenca Srečka Katanca