Srečko Katanec je pojasnil, da selektor ni zaradi denarja, ampak zato, ker želi Sloveniji nekaj vrniti, saj
Srečko Katanec je pojasnil, da selektor ni zaradi denarja, ampak zato, ker želi Sloveniji nekaj vrniti, saj "brez tega, da smo postali samostojna država, ne bi nikoli postal selektor". Foto: EPA
Zlatko Zahovič
Kako slovenski mediji (in javnost) podcenjujejo nasprotnike, je Katanec ponazoril s primerom Litve, ki so jo Slovenci sicer tokrat premagali. A Litva je leta 1994 in 1995 Slovenijo dvakrat ugnala, pa čeprav je zanjo takrat igral najboljši slovenski strelec Zlatko Zahovič. Tudi Zahovičeva generacija je potrebovala dvoje kvalifikacij, da se je prebila na večje tekmovanje. Foto: EPA
Srečko Katanec
Srečko Katanec s pripravljenostjo nekaterih starejših reprezentantov ni zadovoljen. Foto: www.alesfevzer.com

Katanec, selektor slovenskih nogometašev meni, da ni samoumevno, da se Slovenija prebije na evropsko prvenstvo v Francijo, pa čeprav se tja po novem uvrsti 24 reprezentanc.

Fantom se dela škoda
"Mediji pišejo, kako je zdaj lažje, ampak ne, zdaj je težje. Realno nismo boljši od Anglije in Švice. Realno je, da smo tretji. Zdaj pa si poglejte, kdo vse je na tretjem mestu v ostalih skupinah. Ne moremo jih kar tako premagati. Zdaj bi pa radi od mlade generacije, Kampla, Kurtića kar tako zahtevali uvrstitev na evropsko prvenstvo. To absolutno ni mogoče. Fantom in reprezentanci se dela škoda,"
je bil Katanec kritičen do medijev, ki v javnosti ustvarjajo prevelika pričakovanja.

Katanec o "stricih iz ozadja"
Katanec je nadaljeval kritično in ost uperil v neimenovane akterje iz ozadja, ki ga želijo z napadi v medijih diskreditirati. "Občutki niso v redu. Veliko stvari se dela zadaj. Vzroki, zakaj sem odlašal z vrnitvijo na selektorsko klop, se zdaj kažejo. Nekateri hočejo vplivati na reprezentanco z napadi na mene. Skrbelo me je ravno to, ali so ljudje premleli, kar so imeli v preteklosti. Zdaj razmišljam, da me je 'tamal' (mlajši sin) prekmalu zbezal s kavča. Nisem zadovoljen. Ker če se stvari delajo za to, da se škoduje nogometu, ne mislim biti problem. Mislil sem, da smo dlje od Balkana. V dveh, treh dneh moramo povedati, kdo, kaj in zakaj se dela. Če se bodo stvari lahko obrnile na bolje, v redu, sicer se lahko nadaljuje tudi brez mene. Spoštujem medije, a sedma sila ne more postavljati ciljev nekomu, ki dela," je pojasnil Katanec in zatrdil, da ima polno zaupanje predsednika Nogometne zveze Aleksandra Čeferina.

Zamenjali bomo tiste, ki jih moramo
Katanec se zaveda, da nekateri igralci niso na zahtevani ravni, zato jih bo v naslednjih štirih mesecih - do naslednje tekme - seznanil s svojimi zahtevami. "Nisem zadovoljen z nekaterimi starejšimi, ker ne storijo več za sebe tistega, kar bi morali. V fizičnem smislu so nekateri zelo nazadovali. Zato bodo dobili zadnje opozorilo, kaj in kako. Jaz v štirih mesecih naredim iz sebe drugega človeka. Če bom videl, da ni napredka, bomo zamenjali tiste, ki jih moramo. Ve se, kateri so to, vidi se. Morali pa bomo biti potrpežljivi z mladimi. Dajte fantom čas, z menoj ali pa brez mene. Če bi imeli bazen 30 igralcev, ki bi igrali v klubih, bi bilo lepo 'zlagati', a mi tega nimamo. Še sreča, da sem pregovoril Novakovića."

Drugič je vedno težje kot prvič
Katanec je pred 15 leti slovensko izbrano vrsto prvič popeljal na veliko tekmovanje - evropsko prvenstvo. Dve leti pozneje se je s Slovenijo prebil še na svetovno prvenstvo. A Katanec ni človek, ki bi pogosto razmišljal o tem. "To je čista preteklost. Zame je bilo večje presenečenje, ko smo se uvrstili na svetovno prvenstvo, saj je ponoviti dosežek vedno težje. Tudi izločiti eno Romunijo je večji podvig kot Ukrajino. Ljudje so bile presenečeni. Brnik je bil čisto zablokiran, avtomobili do Kranja. Spomini so lepi, ampak, kar je bilo, je bilo."

Le v Zagrebu se ni počutil dobro
Iz svojih igralskih časov, ki jih je preživel pri Olimpiji, Dinamu, Partizanu, Stuttgartu in Sampdorii, se Katanec najrajši spominja obdobja pri Sampdorii, s katero je dosegal največje uspehe. "Bili smo italijanski prvaki, izgubili smo finale Lige prvakov, osvojili smo italijanski pokal. Jaz se samo v Zagrebu nisem počutil v redu. Zato sem ga zapustil. Fantastično sem se počutil v Beogradu. Enako tudi v Stuttgartu in v Genovi. Dejansko je pet let Sampdorie nepozabnih."

Celotno oddajo Športni izziv si poglejte na spodnji povezavi.

Srečko Katanec v oddaji Športni izziv
Srečko Katanec v oddaji Športni izziv