Olimpija je v dramatični končnici postala prvak Slovenije, a nato ostala brez trenerja Igorja Biščana in polovice udarne enajsterice, pravih okrepitev pa še ni. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Olimpija je v dramatični končnici postala prvak Slovenije, a nato ostala brez trenerja Igorja Biščana in polovice udarne enajsterice, pravih okrepitev pa še ni. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Dobili smo težkega, a premagljivega nasprotnika. Naredili bomo vse, da se bomo uvrstili v drugi krog. Verjamem v našo ekipo, večkrat smo že dokazali svojo kakovost. Moramo se dobro pripraviti.

Kapetan Olimpija Branko Ilić
Žoga za finale Lige prvakov
Prve tekme v okviru Lige prvakov bodo že v torek, 26. junija, ko se bodo začel kvalifikacijski turnir v Gibraltarju, kjer igrajo Santa Coloma (AND), Drita (KOS), La Fiorita (SMA) in gostitelj Lincoln. V 1. predkrog bo napredoval le zmagovalec turnirja. Foto: BoBo

Ne maram, da se ne terenu srečujem s prijatelji. Z Markom se zelo dobro poznava, zato, ko je na koncu ostala izbira, Videoton in Qarabag, sem vseeno upal, da bomo dobili Qarabag, čeprav je finančno močnejši in ima boljši rating.

Trener Olimpije Ilija Stolica
Aris Zarifović na tekmi s Trenčinom
Pred dvema letoma je Olimpija začela v 2. predkrogu Lige prvakov, kjer pa je izgubila s Trenčinom. Slovaki so v Stožicah slavili s 4:3, na povratni tekmi pa je bila Olimpija s 3:2 za gol prekratka v skupnem seštevku. Foto: www.alesfevzer.com
Trener Olimpije Stolica po žrebu "Lige prvakov"

Kapetan Branko Ilić je po žrebu dejal: "Dobili smo težkega, a premagljivega nasprotnika. Naredili bomo vse, da se bomo uvrstili v drugi krog. Verjamem v našo ekipo, večkrat smo že dokazali svojo kakovost. Moramo se dobro pripraviti."

Če želiš biti med najboljšimi, igraš z najboljšimi
"Katerakoli ekipa, ki je v svoji državi osvojila naslov prvakov, si zasluži spoštovanje. Mislim, da sta bila v ožjem izboru tako Apoel kot Qarabag, ki imata najbolj kakovostni in najboljši ekipi. Vendar pa, če želiš biti v družbi najboljših, moraš igrati proti najboljšim in seveda najboljše tudi premagati,"
je realen novi Olimpijin trener Ilija Stolica.

"Ekipa ima močan značaj in jo krasi zmagovalna miselnost. Po okrepitvah pa bo šlo za mešanico mladih slovenskih igralcev in kakovostnih okrepitev iz tujine. Edino, kar nam trenutno manjka, je čas, na kar pa nimamo vpliva," je poudaril Stolica, ki se uvodoma ni želel pomeriti s trenerskim prijateljem Markom Nikolićem, trenerjem Videotona in nekdanjim trenerjem Olimpije.

Prva tekma bo odigrana 11. julija ob 20.00 v Ljubljani, povratna pa sledi teden dni pozneje v Bakuju. Leta 2005 na novo rojena Olimpija bo sedmič igrala v evropskih tekmovanjih, drugič v kvalifikacijah za Ligo prvakov. Pred dvema letoma je začela v 2. predkrogu in doma izgubila s Trenčinom 3:4, nato pa na gostovanju slavila s 3:2, a so zaradi večjega števila doseženih golov v gosteh napredovali Slovaki.

Skromna evropska bera zmajev
V preostalih petih poskusih v kvalifikacijah za Evropsko ligo so Ljubljančani od osmih dvobojev dobili le 3: v drugem poskusu proti Širokemu Brijegu in proti Bohemians poleti 2011 in leto pozneje proti Jeunesse Esch iz Luksemburga. Lani so zmaji neslavno ekspresno izpadli proti VPS-u iz Finske.

Nesporni vladar Azerbajdžana
Qarabag
je petkratni zaporedni prvak Azerbajdžana, v pretekli sezoni je drugouvrščeno Gabalo prehitel za 16 točk. Klub izvira iz mesta Agdam, ki pa je že vse od leta 1993 pod nadzorom armenske samooklicane države Gorni Karabah, zaradi česar klub domuje v glavnem mestu Azerbajdžana.

Iz leta v leto boljši v Evropi
Zadnja leta so konjeniki razred zase v domačem prvenstvu, v Evropi pa iz leta v leto dosegajo boljše izide. Lani je tako prvič doslej zaigral v skupinskem delu Lige prvakov, kjer je v skupini z Romo, Chelseajem in Atleticom Madridom sicer osvojil zadnje, 4., mesto, a mu je pri tem uspelo osvojiti 2 točki, obe proti Atleticu. Predtem je Qarabaq trikrat zapored igral v skupinskem delu Evropske lige, v 14 evropskih sezonah pa se še ni pomeril s slovenskim klubom.

Že deset let pod taktirko istega trenerja
Tržna vrednost igralcev Qarabaga je 15 milijonov evrov, medtem ko je Olimpija po Transfermarktu ocenjena na slabih 10 milijonov evrov. Glavna vloga pripada Brazilcu na levem krilu Pedru Henrique, napad organizira Španec Dani Quintana, v vratih pa je steber obrambe Ukrajinec Anton Kanibolocki. Že deset let sedi na trenerski klopi Gurban Gurbanov, ki je po odhodu Roberta Prosinečkega prevzel tudi vlogo selektorja Azerbajdžana.

Vabljiva nagrada: prvak Albanije ali Malte
V primeru zmage nad izrazitim favoritom, bi Olimpija igrala proti boljšemu iz obračuna med prvakom Albanije Kukesom in prvakom Malte Valetto. Tekme 2. predkroga Lige prvakov se bodo igrale 24./25. julija in 31. julija/1. avgusta.

V boj še pred koncem svetovnega prvenstva
Prve tekme 1. kroga bodo 10. in 11. julija, povratne pa 17. in 18. julija. Zmagovalci se bodo uvrstili v 2. krog, kjer bo igralo 24 ekip. Prve tekme bodo 24. in 25. julija, povratne pa 30. julija in 1. avgusta. Po 2. krogu sledi sicer še 3. krog kvalifikacij in tako imenovani "play-off", ki bo dal zadnje udeležence skupinskega dela lige prvakov.

Po novem je sistem za klube malce drugačen kot v prejšnjih sezonah, saj vsak, ki izpade v kvalifikacijah Lige prvakov, nato igra v kvalifikacijah za Evropsko ligo.

V sredo ob 13. uri bodo tekmece v 1. krogu kvalifikacij za Evropsko ligo dobili še Maribor, Domžale in Rudar Velenje, vsi trije slovenski klubi pa so nosilci 1. predkroga.

LIGA PRVAKOV, NYON, žreb

1. krog kvalifikacij:

Sreda, 11. julija, ob 20.00:
OLIMPIJA LJUBLJANA - QARABAG (AZR)


TORPEDO KUTAISI (GRU) - ŠERIF TIRASPOL (MLD)

SHKENDIJA (MAK) - THE NEW SAINTS (WAL)

SUDUVA (LIT) - APOEL (CIP)

F91 DUDELANGE (LUKS) - VIDEOTON (MAD)

Zmagovalec kvalifikacij - MALMÖ (ŠVE)

HJK HELSINKI (FIN) - VIKINGUR (FRO)

LUDOGOREC RAZGRAD (BUL) - CRUSADERS (S. IRS)

CORK CITY (IRS) - LEGIA VARŠAVA (POL)

VALUR REYKJAVIK (ISL) - ROSENBORG (NOR)

KUKES (ALB) - VALLETTA (MLT)

FLORA TALIN (EST) - HAPOEL BER ŠEVA (IZR)

SPARTAKS JURMALA (LAT) - CRVENA ZVEZDA (SRB)

ALAŠKERT (ARM) - CELTIC (ŠKO)

SPARTAK TRNAVA (SLK) - ZRINJSKI (BIH)

ASTANA (KAZ) - SUTJESKA (ČGR)

Prve tekme bodo 10. in 11. julija, povratne tekme pa 17. in 18. julija.

2. krog kvalifikacij

Prvaki:
KUKËS/VALLETTA - OLIMPIJA/QARABAG
ASTANA/SUTJESKA - MIDTJYLLAND
DINAMO ZAGREB - FLORA/HAPOEL BER ŠEVA
SPARTAKS/CRVENA ZVEZDA - SUDUVA/APOEL
LUDOGOREC/CRUSADERS - DUDELANGE/VIDEOTON
CLUJ - Zmagovalec kvalifikacij/MALMÖ
BATE BORISOV - HJK/VIKINGUR
SHKËNDIJA/TNS - TORPEDO/ŠERIF
CORK/LEGIA - SPARTAK/ZRINJSKI
ALAŠKERT/CELTIC - VALUR/ROSENBORG

Neprvaki:
PAOK - BASEL
AJAX - STURM

Prve tekme 24./25. julija, povratne 31. julija in 1. avgusta.

Dobili smo težkega, a premagljivega nasprotnika. Naredili bomo vse, da se bomo uvrstili v drugi krog. Verjamem v našo ekipo, večkrat smo že dokazali svojo kakovost. Moramo se dobro pripraviti.

Kapetan Olimpija Branko Ilić

Ne maram, da se ne terenu srečujem s prijatelji. Z Markom se zelo dobro poznava, zato, ko je na koncu ostala izbira, Videoton in Qarabag, sem vseeno upal, da bomo dobili Qarabag, čeprav je finančno močnejši in ima boljši rating.

Trener Olimpije Ilija Stolica
Trener Olimpije Stolica po žrebu "Lige prvakov"