Maribor bo 20. evropsko sezono začel z gostovanjem na Malti, kjer je nazadnje gostoval pred šestimi leti, ko je Birkirkaro premagal z gladkih 3:0. Foto: BoBo
Maribor bo 20. evropsko sezono začel z gostovanjem na Malti, kjer je nazadnje gostoval pred šestimi leti, ko je Birkirkaro premagal z gladkih 3:0. Foto: BoBo
Ante Čačić
Pred Antejem Čačićem je jasna naloga - napredovanje prek Maltežanov, s čimer bi se že izpolnil osnovni cilj kluba - odigrati najmanj šest evropskih tekem. Foto: Dejan Rat, Radio Maribor

Lahko pa bi nam s kakšno informacijo pomagal tudi moj prijatelj in naš nekdanji soigralec, Gabriel Da Silva, ki zdaj igra na Malti, pri Valletti FC.

Kapetan Maribora Marcos Tavares že ima "vohuna".
Dinamo Zagreb - Maribor
Mariborske sanje o Ligi prvakov je lani v "playoffu" razblinil Dinamo Zagreb, ki ga je vodil zdajšnji trener Maribora Ante Čačić. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V ospredju zanimanja slovenske javnosti je Maribor, ki se je v zadnjih dveh sezonah po izpadu iz kvalifikacij za Ligo prvakov prebil vse do skupinskega dela Evropske lige. Roka sekretarja Giannija Infantina je slovenskim prvakom namenila malteškega prvaka Birkirkaro, ki bo tudi gostil prvo tekmo 16. ali 17. julija, medtem ko bo povratna tekma v Ljudskem vrtu odigrana teden dni pozneje.

V Mariboru še pomnijo Zimbru
"Prva ocena je, da gre nedvomno za žreb, ki smo si ga želeli. Ampak to seveda ne pomeni, da ne bomo zelo previdni. NK Maribor ima v evropskih pokalih odlične izkušnje z velikimi, večjimi klubi od nas, ima pa iz zgodovine tudi eno zelo negativno, z moldavskim Zimbrujem. Tako da se ob teh prvih vtisih po razpletu žreba prepletata zadovoljstvo in v isti meri tudi previdnost," je za spletno stran mariborskega kluba povedal športni direktor Zlatko Zahovič, ki pa vztraja, da je osnovni cilj kluba šest evropskih tekem.

Pod ravnjo slovenskega nogometa
"Moramo biti zadovoljni, saj so bili v bobnu tudi zahtevnejši nasprotniki. V tem dvoboju veljamo za favorite, a moramo tekmecem nameniti dolžno spoštovanje. Birkirkara je za nas trenutno še neznanka, takoj pa sledi temeljito zbiranje vseh informacij. Je pa malteški nogomet pod ravnjo slovenskega in ob zaupanju v lastne sposobnosti nas zanima le napredovanje. Verjamem, da bomo uspešni, seveda pa Maltežanov ne bomo podcenjevali," meni novi strateg Maribora Ante Čačić.

Na Malto namesto na Zahodni Balkan
Po dopoldanski razporeditvi Uefe žreba 2. predkroga v tri geografske skupine so bili morebitni nasprotniki Maribora Željezničar, Vardar, Sutjeska, Skenderbeu in Birkirkara. S tem so se Mariborčani izognili najbolj neprijetnemu mogočemu nasprotniku - bolgarskemu prvaku Ludogorcu, ki se ga od lani sladko-grenko spominja novi trener Ante Čačić.

Drugo srečanje Maribora s "črtami"
Mariborčani so v svoji evropski zgodovini dvakrat igrali s klubi z Malte. V svojem premiernem nastopu v evropskih klubskih tekmovanjih so leta 1992 v kvalifikacijah za Pokal pokalnih zmagovalcev izločili Hamrun Spartans, potem ko so doma slavili s 4:0, v gosteh pa izgubili z 1:2.

Prav z Birkirkaro so "vijoličasti" že igrali v zdaj pokojnem pokalu Intertoto: v sezoni 2007/08 je Maribor v 1. krogu z dvema zmagama (2:1 in 0:3) gladko izločil malteški klub z vzdevkom "črte".

En sam evropski uspeh Birkirkare
Birkirkara je štirikratni prvak Malte, v 12 evropskih sezonah pa je klub iz največjega malteškega mesta dobil le en sam evropski dvoboj: v sezoni 2001/02 je Birkirkara izločila Lokomotivo Tbilisi po zaslugi gola v gosteh.

LIGA PRVAKOV, 2. predkrog:

BIRKIRKARA (MLT) - MARIBOR (SVN)
NEFTČI (AZE) - SKËNDERBEU (ALB)
STEAUA (ROM) - VARDAR (MKD)
VIKTORIA PLZEŇ (ČEŠ) - ŽELJEZNIČAR (BIH)
ŠERIF (MOL) - SUTJESKA (ČRG)

SLIGO ROVERS (IRS) - MOLDE (NOR)
ELFSBORG (ŠVE) - DAUGAVPILS (LAT)
HJK HELSINKI (FIN) - NOMME KALJU (EST)
EKRANAS (LIT) - FH HAFNARFJÖRDUR (ISL)
TNS (WAL) - LEGIA VARŠAVA (POL)
CELTIC (ŠKO) - CLIFTONVILLE (NIR)

DINAMO ZAGREB (HRV) - FOLA ESCH (LUKS)
GYŐRI (MAD) - MACCABI TEL AVIV (IZR)
BATE BORISOV (BLR) - ŠAHTAR KARAGANDI (KAZ)
Zmagovalec I - PARTIZAN (SRB)
SLOVAN BRATISLAVA (SLK) - LUDOGOREC RAZGRAD (BOL)
DINAMO TBILISI (GRU) - Zmagovalec II

Prve tekme 2. predkroga bodo 16. in 17. julija, povratne tekme pa teden dni pozneje.

1. predkrog:
ŠIRAK (ARM) - TRE PENNE (SMR) (I)
LUSITANS (AND) - STREYMUR (FRO) (II)

Prvi tekmi bosta odigrani 2. ali 3. julija, povratni tekmi pa teden dni kasneje.

Lahko pa bi nam s kakšno informacijo pomagal tudi moj prijatelj in naš nekdanji soigralec, Gabriel Da Silva, ki zdaj igra na Malti, pri Valletti FC.

Kapetan Maribora Marcos Tavares že ima "vohuna".