Matjaž Kek je poleg Roberta Prosinečkega in Tomaža Kavčiča med tremi najresnejšimi kandidati za novega selektorja slovenske reprezentance. Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović naj bi se z njim sešel v prihodnjih dneh. Foto: EPA
Matjaž Kek je poleg Roberta Prosinečkega in Tomaža Kavčiča med tremi najresnejšimi kandidati za novega selektorja slovenske reprezentance. Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović naj bi se z njim sešel v prihodnjih dneh. Foto: EPA

Rečani so prejšnjo soboto izgubili v Pulju proti Istri z 1:0, v četrtek so bili v Evropski ligi na Dunaju z 1:3 boljši od Austrie, zdaj pa so ostali brez točk proti četrtouvrščeni ekipi I. HNL, ki po lanski odlični sezoni dobre predstave nadaljuje tudi v tej in zaostaja le še točko za Rijeko. Osijek je avgusta nase opozoril tudi v kvalifikacijah za Evropsko ligo, ko je izločil sloviti PSV Eindhoven.

Nogometaši iz Slavonije so na Reki zmagali prvič po sedmih letih oziroma 13 zaporednih porazih v prvenstvu in pokalu.

Osijek do zmage s prostega strela
Rijeka je sicer v 55. minuti povedla, strelec je bil Mario Gavranović iz bližine po podaji z desne strani. Le sedem minut pozneje je iz težkega položaja izenačil Albanec Eros Grezda. V 68. minuti sta imela veliki priložnosti za gostitelje Marko Vešović in Alexander Gorgon, a se je obakrat odlično odzval vratar Marko Malenica.

Kazen za neizkoriščeno je sledila v 80. minuti, ko je s prostega strela prek živega zidu za tri točke gostov zadel 21-letni Petar Bočkaj. Občasni slovenski reprezentant Matic Črnic je za domače igral od 78. minute.
"Tekmo sta odločili ena naša napaka in ena mojstrovina. Zdaj se nam je zgodilo že preveč porazov, ve pa se, kdo je za to odgovoren. Mislim, da je zadnji čas, da se pogovorim z vodilnimi v klubu. Vse boste izvedeli zelo hitro," je po porazu povedal Kek, ki je poudaril, da prevzema popolno odgovornost za prvenstvene poraze v tej sezoni. V prihodnjih dneh naj bi se sešel tudi s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem, saj je med kandidati za novega selektorja slovenske reprezentance.

Predsednik kluba stoji za Kekom
Dan po tekmi je izjavo komentiral predsednik Rijeke Damir Mišković, ki je dejal, da je mesto Matjaža Keka, ki je zaslužen za največje uspehe v klubski zgodovini, povsem varno. Dodal je, da bo tako ostalo, tudi če bo klub v naslednjem krogu klonil pred Dinamom. ''Rijeka igra dobro. Bila je na svoji ravni tudi proti Osijeku, a na žalost sreča ni bila na naši strani. Moramo pozitivno razmišljati in vse se bo postavilo na svoje mesto. Zaradi enega ali dveh porazov, ko je Osijek recimo dvakrat streljal na naša vrata, a odnesel točke, ne bomo delali drame. Imeli smo priložnosti, a jih nismo izkoristili. Igralcem ničesar ne zamerim. Dali so vse od sebe, trener Kek je opravil svoje delo, sestavil kakovostno začetno postavo in potegnil prave poteze. Žoga ni hotela v mrežo … To je nogomet,'' je za Novi list povedal Mišković.

''Stojim za trenerjem in igralci, brez kakršne koli fige v žepu. To niso floskule pred kakšnimi rezi. Verjamem v Keka in v te igralce, ki nam bodo prinesli še veliko veselja. Morda ne premagamo Dinama, a v nobenem primeru po tej tekmi ne bo sprememb. Imamo odlične igralce, izvrstnega trenerja in odlično okolje. Čas je, da sreča potrka tudi na naša vrata,'' je še pristavil prvi človek reškega kluba.

Razburljiva končnica na Poljudu
Rijeko v soboto ob 15.00 čaka nova zahtevna preizkušnja, saj se bo na derbiju v Zagrebu pomerila z vodilnim Dinamom, ki ji beži za šest točk. V tej sezoni je še neporažen.

Dinamo je v soboto gostoval pri Hajduku, dvoboj se je končal z 2:2. Splitčani so na Poljudu povedli v 38. minuti, ko je zadel Ante Erceg, mreži pa sta se nato trikrat zatresli še na koncu tekme. Filip Benković je v 88. minuti izenačil, dve minuti pozneje pa je Angelo Herniquez popeljal Zagrebčane v vodstvo. V četrti minuti sodnikovega dodatka je Hajduku točko zagotovil Erceg, ki je uspešno izvedel 11-metrovko. Prekršek je napravil slovenski nogometaš Petar Stojanović, ki je porinil Zvonimirja Kožulja.

V zadnji minuti sedemminutnega dodatka je ob podobnem položaju po dvoboju z Leonardom Sigalijem padel še Erceg, a je tokrat sodniška piščalka ostala nema. Po tej odločitvi je zavrelo na obeh klopeh, sledilo je tudi prerivanje.
Lestvica po 13. krogu: Dinamo 31, Rijeka 25, Hajduk in Osijek po 24, Lokomotiva Zagreb 18 točk ...