Eric Maxim Choupo-Moting, Klaas-Jan Huntelaar in Julian Draxler bodo najnevarnejši za vrata vijoličastih. Foto: EPA
Eric Maxim Choupo-Moting, Klaas-Jan Huntelaar in Julian Draxler bodo najnevarnejši za vrata vijoličastih. Foto: EPA
Jens Keller
Jens Keller po veliki sobotni zmagi znova lažje diha. Foto: EPA
Benedikt Höwedes
Kapetan Benedikt Höwedes, ki je blestel na svetovnem prvenstvu v Braziliji in zadel tudi za točko proti Bayernu, je poškodovan in bo manjkal še več tednov. Foto: EPA
Viler, Šimundža in Draxler pred tekmo
Vijoličasti pred srečanjem na Veltins Areni

Zmaga nad rumeno-črnimi (2:1) ni bila vredna le tri točke, za navijače je uspeh proti osovraženim tekmecem še veliko slajši.

"Zmaga nad Borussio je za nas nekaj zelo velikega. Vsi se zavedamo, kaj pomeni Liga prvakov. Vsi nogometaši želijo igrati v tej druščini. Za take tekme ni težko motivirati igralcev. Zelo intenzivno sem se ukvarjal z analizo tekmeca, poznam vse igralce. Maribor je nevaren iz prekinitev, igra zelo disciplinirano v obrambi. Vsekakor smo mi favoriti, ampak naši tekmeci so izločili Celtic in remizirali s Sportingom, kar pomeni, da imajo kakovost," je pojasnil 43-letni Keller, ki je bil po zelo slabem začetku sezone na izhodnih vratih.

Modri ima težave na "malih" tekmah
Schalke ne blesti na "malih" tekmah, izgubil je v Hannovru (2:1), v Mönchengladbachu (4:1) in le remiziral doma z Eintrachtom iz Frankfurta (2:2). Blestel je na srečanjih z velikani evropskega nogometa. Bayernu je odščipnil dve točki (1:1), na kolena spravil Borussio (2:1) in remiziral tudi na Stamford Bridgeu (1:1) proti vodilni ekipi Premier lige.

"Za nas bo to izziv. Naloga zanesljivo ne bo lahka, morali se bomo osredotočiti na Maribor," pravi menedžer Horst Heldt in dodaja: "Če nam bo to uspelo, nas bo težko premagati. Sicer pa imamo lahko težave, Maribor je na tekmah s Celticom in Sportingom dokazal, da ima kakovost, tako kot vsaka ekipa, ki se prebije v ta del Lige prvakov."

Brez Sama in Učide
Modri bodo tudi malce oslabljeni. Proti Mariboru v postavi ne bo Sidneyja Sama, ki je imel na sobotni tekmi zdravstvene težave in je moral v 37. minuti iz igre. Keller je tudi napovedal, da bo morda na njej priložnost za počitek ponudil še branilcu Acudu Učidi, ki se vrača po sedemmesečni odsotnosti zaradi poškodbe, a je odigral dve celi tekmi. Namesto njega bo morda nastopil Kaan Ayhan. Zato pa bo v postavi zanesljivo Draxler, ki je moral porurski derbi izpustiti zaradi rdečega kartona.

Nemški nogometaši bodo imeli na voljo dva dni, da se po zmagi na derbiju spustijo z oblakov na tla in začnejo razmišljati o Mariboru. Ne pa tudi Draxler, saj je moral zaradi kazni izpustiti zadnji dve tekmi in ga na igrišču ni bilo deset dni. "Ne bojim se, da ne bi obdržal dobre forme. V tej sezoni smo najbolje igrali proti velikim ekipam, kar pa ne pomeni, da ne bomo naredili vsega, da nadaljujemo niz uspehov tudi proti na papirju slabšim tekmecem," je odločen Draxler. O tem, kakšni so načrti kluba iz Gelsenkirchna, pa je bil povsem jasen tudi Max Meyer. "Trener nam je vse skupaj dobro predstavil. Zmaga je nujna," pravi mladi vezist, ki se je izkazal na tekmi s Chelseajem, v Londonu je bil izid 1:1.

Od zadnjega naslova državnega prvaka minilo že 56 let
Schalke za proračun moštva v letošnji sezoni namenja 39 milijonov evrov. Zadnji naslov je osvojil daljnega leta 1958, Bundesligo, kot jo poznamo zdaj, pa so ustanovili leta 1963. V zadnjih desetih letih je trikrat končal na drugem mestu (2005, 2007 in 2010).

Kdor prehitro odpira šampanjec, največkrat konča v solzah ...
Najbolj boleč spomin je vsekakor zadnji krog sezone 2000/01. 19. maja 2001 je Schalke premagal Unterhaching s 5:3. Bayern je v 90. minuti tekme v Hamburgu prejel gol. Sergej Barbarez je z glavo matiral Oliverja Kahna. Na zadnji tekmi na Parkstadionu je uradni napovedovalec objavil gol iz Hamburga, navijačem se je dobesedno zmešalo. Vsi na stadionu so mislili, da je tekme v Hamburgu konec, navijači so preplavili zelenico, takratnega menedžerja Rudija Assauerja so nosili na ramenih, iz garderob so prinesli velike steklenice šampanjca. Sledil je popoln šok. Tekme v Hamburgu še ni bilo konec! V zadnji akciji na tekmi je sodnik Markus Merk zelo sporno dosodil posredni prosti strel za Bayern in Patrick Anderson je zabil žogo v mrežo. Edini gol Šveda za Bavarce je pomenil morje solz v Gelsenkirchnu.

"Zdaj vem, da Bog ne obstaja! Ta naslov smo si zares zaslužili. Kdor prehitro odpira šampanjec, največkrat konča v solzah," je v popolnem šoku dejal Assauer, ki ima zdaj alzheimerjevo bolezen. Ne prepozna niti svojih dolgoletnih prijateljev.

Veltins Arena še ni razprodana
Schalke je na spletni strani objavil tudi novico, da Veltins Arena (sprejme 61.900 gledalcev) za tekmo ni razprodana, vstopnice so še na voljo.

2. krog, skupina G:
SCHALKE - MARIBOR

Verjetni postavi:

Schalke: Fährmann, Ayhan, Matip, Neustädter, Fuchs, K.-P. Boateng, Aogo, Choupo-Moting, Meyer, Draxler, Huntelaar.

Maribor: Handanović, Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler, Vršič, Mertelj, Filipović, Bohar, Ibraimi, Tavares.

Sodnik: Carlos Velasco Carballo (ŠPA)




SPORTING LIZBONA - CHELSEA

Lestvica:                              
SCHALKE          1  0 1 0  1:1  1 točka
SPORTING LIZBONA 1  0 1 0  1:1  1      
MARIBOR          1  0 1 0  1:1  1      
CHELSEA          1  0 1 0  1:1  1      


Viler, Šimundža in Draxler pred tekmo
Vijoličasti pred srečanjem na Veltins Areni