Sedemkratni evropski prvaki so v zadnjih letih padli v drugi razred evropskega nogometa. Foto: EPA
Sedemkratni evropski prvaki so v zadnjih letih padli v drugi razred evropskega nogometa. Foto: EPA

Dzong, ki ima pod palcem 19 milijard dolarjev, naj bi po poročanju Italijanov odkupil večinski, 75-odstotni delež Milana. "To je popolna izmišljotina. Nimamo namena stopiti v nogometno sfero in nismo navezali nikakršnega stika z vodstvom Milana," je na svojem blogu zapisal Dzong, predsednik Hangdžov Vahaha Group, ki je obogatel s prodajo pijač.

Kitajski bogataši se vse bolj ozirajo čez mejo z namenom prodreti na evropske trge tudi prek nogometnih klubov. Prvi tak primer je Atletico Madrid, ki je januarja najavil prodajo 20-odstotnega deleža kitajski skupini Dalian Vanda. Posel se je končal v sredo, Madridčani pa so dobili 45 milijonov evrov.

"Zelo pomembno je, da klub naredi velik korak pri izgraditvi globalne blagovne znamke in se ustali med največjimi klubi na svetu," je bil zadovoljen direktor Atletica Miguel Angel Gil Marín.

Vrednost skupine Dalian Vanda, največje lastnice hotelov s petimi zvezdicami na svetu, ocenjujejo na 86 milijard dolarjev. Mediji na kitajskem jo prav tako povezujejo z nakupom deleža v Milanu kot del strateškega načrta pri vstopu v svet športa in zabave v Evropi.

Milan je v zadnjih letih rezultatsko močno padel. Zadnji naslov v Serie A so osvojili leta 2011, od takrat pa krivulja uspehov le še pada. Trenutno je italijanski velikan v državnem prvenstvu na osmem mestu, 29 točk za vodilnim Juventusom.