Obdobje pod Jürgenom Kloppom je bilo eno najuspešnejših v zgodovini Borussie, saj je dvakrat postala nemški prvak in zaigrala v finalu Lige prvakov. Foto: EPA
Obdobje pod Jürgenom Kloppom je bilo eno najuspešnejših v zgodovini Borussie, saj je dvakrat postala nemški prvak in zaigrala v finalu Lige prvakov. Foto: EPA
Divock Origi je takole povedel Liverpool v vodstvo. Foto: EPA
Za remi je zadel kapetan Borussie Mats Hummels. Foto: EPA
Sevilla, ki je v zadnjih dveh letih dobila Evropsko ligo, je v Bilbau naredila preobrat. Foto: EPA
Cedric Bakambu je dvakrat zatresel mrežo Sparte. Foto: EPA

V uvodnih minutah je bila nevarnejša Borussia, ki je prvič resno zapretila v 17. minuti. Tedaj je Marcel Schmelzer podal v kazenskem prostoru, kjer se je v ugodnem položaju znašel Henrih Mhitarjan, a je dobro posredoval Mamadou Sakho. Tri minute pozneje je po prostem strelu Jamesa Milnerja domača obramba pozabila na Dejana Lovrena, ki je iz neposredne bližine streljal z glavo, a je bil poskus prešibek in Roman Weidenfeller je uspešno posredoval.

Po priložnostih Marca Reusa in Pierrea-Emercika Aubameyanga je bila znova na mestu obramba Liverpoola, ko se je pred vrati znašel Lukasz Piszczek, pa je posredoval Simon Mignolet. Borussia je bila konkretnejša, a v 36. minuti so gostje zadeli. Milner je lepo z glavo žogo v protinapadu lepo podaljšal do Divocka Origija, ki ga je spremljal Piszczek. Mladi belgijski napadalec se je dobro znašel, z nekaj sreče, ko je žoga zadela Poljaka, pa zatresel mrežo. Origi je imel še eno veliko priložnost, a se je izkazal Weidenfeller, ob poskusu Aubameyanga pa je dobro posredoval Lovren.

Borussia je odlično začela drugi polčas. Že v tretji minuti je po kombinaciji iz kota Mhitarjan poslal dober predložek pred vrata, kjer je izvrstno skočil Mats Hummels, Adam Lallana mu ni bil kos, in izjemni osrednji branilec je z glavo matiral Mignoleta. Takoj po izenačenju je sledil silovit odgovor Liverpoola. Redsi so trikrat zapored nevarno streljali. Dvakrat je poskusil Philippe Coutinho, enkrat pa Nathaniel Clyne, a se je trikrat z obrambami izkazal Weidenfeller. Nato so pobudo znova prevzeli gostitelji, ki so ves čas narekovali ritem, napadali, a bili premalo konkretni. V zaključku tekme je gostom uspelo Dortmundčane umiriti in mirno zadržati remi ter s tem odlično popotnico za povratno tekmo na Anfieldu.

Preobrat Seville na San Mamesu
Odlično izhodišče so si pred povratno tekmo na Sanchez Pizjuanu priigrali branilci naslova, nogometaši Seville. V Bilbau so slavili z 2:1. Athletic je na San Mamesu povedel v 47. minuti, ko je Iker Muniain z desne v protinapadu poslal odličen predložek pred vrata, kjer Coke ni bil dovolj visok, Aritz Aduriz pa je z glavo zatresel mrežo. Toda devet minut pozneje so gostje odgovorili. Muniain je napravil napako, ko je žogo vračal vratarju. Ever Banega jo je prestregel Timothee Kolodziejczak pa izenačil. Za jokerja s klopi se je tokrat izkazal Vicente Iborra, ki je devet minut za tem, ko je prišel na zelenico, zadel. Kevin Gameiro je pridobil žogo, stekel v napad in nato podal Iborri, ki je zadel za veliko zmago.

Odlično izhodišče pred tekmo na domačem terenu je iztržil tudi Šahtar, ki je Brago v gosteh ugnal z 2:1. Portugalci so zadeli ob koncu tekme. Villarreal je doma upravičil vlogo favorita in ugnal praško Sparto z 2:1.


Četrtfinale, prve tekme:
BRAGA - ŠAHTAR 1:2 (0:1)
Wilson Eduardo 89.; Rakickij 44., Ferreyra 75.

VILLARREAL - SPARTA PRAGA 2:1 (1:1)
Bakambu 3., 63.; Brabec 45.


ATHLETIC BILBAO - SEVILLA 1:2 (0:0)
Aduriz 47.; Kolodziejczak 56., Iborra 83.

Athletic: Iago, De Marcos, Etxeita, Boveda, Balenziaga, San Jose, Benat, Williams (63./Lekue), Eraso (69./Viguera), Muniain (63./Susaeta), Aduriz.

Sevilla: Soria, Coke, Rami, Kolodziejczak, Tremoulinas (12./Fazio), N'Zonzi, Krychowiak, Vitolo, Banega (74./Iborra), Krohn-Dehli (68./Konopljanka), Gameiro.

Sodnik: Mark Clattenburg (Anglija)


BORUSSIA (D) - LIVERPOOL 1:1 (0:1)
Hummels 48.; Origi 36.

Borussia: Weidenfeller , Piszczek, Hummels , Bender (76./Papastathopulos ), Schmelzer, Weigl, Castro, Durm (46./Sahin), Mkhitaryan, Reus , Aubameyang (77./Pulišić).

Liverpool: Mignolet, Clyne, Lovren, Sakho, Moreno, Henderson (46./Allen), Can , Milner, Coutinho, Lallana (77./Roberto Firmino), Origi (84./Sturridge).

Sodnik: Carlos Velasco Carballo (Španija)


Povratne tekme bodo 14. aprila.