Mario Götze ima še vedno težave s poškodbo stegenske mišice, v torek je moral prekiniti trening. Foto: EPA
Mario Götze ima še vedno težave s poškodbo stegenske mišice, v torek je moral prekiniti trening. Foto: EPA
Jürgen Klopp
Jürgen Klopp je dejal, da drugih poklicev ne more opravljati, a prav gotovo bi lahko bil tudi strokovni komentator na televiziji. Foto: EPA
Jupp Heynckes in Jürgen Klopp
Jupp Heynckes in Jürgen Klopp sta se v zadnjih dveh sezonah srečala že devetkrat. Več uspeha ima Klopp, a najbolj pomembna tekma je na sporedu v soboto. Foto: EPA
Robert Lewandowski
Robert Lewandowski, ki je v polfinalu s štirimi zadetki potopil madridski Real, si je na treningu zvil gleženj, a poškodba ni huda. Poljak bo zagotovo začel tekmo na Wembleyju. Foto: EPA

V letih 1995 in 1996 je Ottmar Hitzfeld vodil zelo izkušeno ekipo. Jürgen Köhler, Andreas Möller, Karl-Heinz Riedle, Matthias Sammer in soigralci so z dvema naslovoma nemških prvakov postavili temelje za nepozabno zmago v Ligi prvakov. 28. maja 1997 je Borussia na olimpijskem stadionu v Münchnu ugnala Juventus s 3:1, dvakrat je zadel Riedle, Lars Ricken pa je ob prvem dotiku z žogo z magičnim lobom postavil končni izid finala.

Brez Götzeja na Wembleyju
Borussia Dortmund
je na svoji strani potrdila, da Mario Götze še ni okreval po poškodbi in v soboto ne bo zaigral v finalu Lige prvakov proti Bayernu, kamor odhaja poleti.

"Športni direktor Michael Zorc mi je razložil vse podrobnosti finalne tekme proti Juventusu leta 1997 v Münchnu, zapomnil si je praktično vsako sekundo srečanja. Že iz teh pogovorov lahko sklepam, kako pomembna tekma nas čaka v soboto," je poudaril 45-letni strokovnjak.
Klopp je bil prava ikona že v Mainzu
Priljubljeni "Kloppo" je bil med letoma 1990 in 2001 napadalec pri Mainzu, vseskozi je igral v drugi ligi in skupno dosegel 52 zadetkov. Ko je šlo v sezoni 2000/01 vse narobe, se je vodstvo Mainza na sprehodu v gozdu konec februarja spontano odločilo, da bo napadalec Klopp postal začasni trener do konca sezone. S svojim značilnim pozitivnim pristopom je nalezel vse igralce, ki so po izgubljenem položaju s serijo zmag obstali v drugi nemški ligi. V naslednjih dveh sezonah je bil Mainz vse do zadnjih minut zadnjega kroga v igri za preboj v Bundesligo. Maja 2003 je Eintracht iz Frankfurta z dvema goloma v sodnikovem podaljšku razblinil sanje zvestih navijačev na Bruchwegu. Leto pozneje jim je le uspelo, Klopp je postal največji heroj v Mainzu, kjer je ostal do poletja 2008.
Zorc mu je povedal šokantno novico
V prvih dveh sezonah v Dortmundu je zgradil ekipo za napad na vrh. Šesto in peto mesto sta pomenila napredek, a to seveda ni zadovoljilo armade navijačev. Predlani in lani je zanesljivo osvojil naslov v Bundesligi, v letošnji sezoni pa je moštvo popeljal v finale Lige prvakov.
"V letošnji sezoni sem bil predvsem v Ligi prvakov zelo ponosen na moje varovance. Igrali so zares srčno. Dva zadetka v sodnikovem podaljšku povratne tekme proti Malagi in zadnji pisk sodnika na polfinalni tekmi v Madridu sta zagotovo trenutka, ki ju nikoli ne bom pozabil," je pojasnil Klopp, ki je prav po legendarni zmagi nad Malago (3:2) z dvema zadetkoma v sodnikovem dodatku izvedel za neprijetno novico: "Na popoldanskem treningu je Michael Zorc pritekel na igrišče. Najprej sem pomislil, da je nekdo umrl, ko sem videl njegov obraz. Nato mi je povedal novico, da je Götze prestopil k Bayernu. Občutek je bil podoben srčnemu infarktu."
Pričakoval je, da se bo Bayern oglasil pozneje
Götze bo v naslednji sezoni nosil dres sobotnega nasprotnika na Wembleyju Bayerna. Prestop je bil vreden kar 37 milijonov evrov.
"Vodstvo kluba se je isti večer želelo sestati in se pogovoriti o vsem skupaj, pa sem zavrnil sestanek. Potreboval sem nekaj časa zase, šele naslednji dan sem prišel k sebi. Z ženo sva bila povabljena na filmsko premiero prijatelja Wotana Wilkeja Möhringa v Essnu, a sem po tem šoku odpovedal. Mariu sem že pred nekaj meseci rekel, da bo Bayern prišel čez kakšno leto ali dve. Bili so precej bolj odločni - zdaj ali nikoli. Šest ali sedem soigralcev je tisto noč slabo spalo, zelo so bili potrti zaradi odhoda Maria. V naslednji sezoni bomo igrali malce drugače. Če bi celotna ekipa več let ostala skupaj, bi verjetno moral oditi, saj bi se nasitili drug drugega. Nič novega jim ne bi mogel povedati," je Klopp uspel izvleči nekaj pozitivnega iz celotne zgodbe.

Zelo pogreša Kagavo

Zelo mu je žal tudi zaradi odhoda Šindžija Kagave, ki je bil nosilec igre v zadnjih dveh sezonah. Pri Manchester Unitedu sedi na klopi, igra le na manj pomembnih tekmah, pa še to le kot rezervist. "Šindži je eden najboljših nogometašev na svetu, zdaj pa igra 20 minut za Manchester United - na levem krilu! Kar srce se mi trga. Ko je zapuščal Dortmund, sva objeta jokala 20 minut," je v pogovoru za Guardian dejal kultni strateg rumeno-črnih. Nobena skrivnost ni, da si Klopp želi Japonca nazaj v svoji ekipi, a angleški prvaki ga nočejo izpustiti.
Veliko sijajnih trenerjev nikoli ni vodilo ekipe v finalu Lige prvakov
"Trener sem postal, ker ničesar drugega ne znam v življenju. K uspehu so zelo pripomogli moji pomočniki in seveda izjemno talentirani igralci, ki jih imam na razpolago. Brez njih ni mogoče osvajati tako pomembnih lovorik. Zavedam se, da veliko odličnih trenerjev nikoli ni imelo priložnosti voditi ekipe v Ligi prvakov. Tudi če se mi nikoli ne bi uspelo prebiti v finale, ne bi bil razočaran, saj nisem postal trener zaradi tega. V takih trenutkih je treba uživati," je razmišljal Klopp.
Med letoma 2005 in 2008 je bil strokovni sodelavec televizijske postaje ZDF. Skupaj z voditeljem Johannesom B. Kernerjem, švicarskim sodnikom Ursom Meierjem in Franzem Beckenbauerjem je analiziral tekme svetovnega prvenstva 2006 in evropskega prvenstva 2008. Uspelo mu je na duhovit način predstaviti najbolj zapletene taktične zamisli trenerjev, gledalci so ob njegovih analizah zares dobili občutek za nogometno igro. Klopp je dobil posebno nagrado za televizijske dosežke, v Nemčiji pa je postal najbolj priljubljen trener. Na ulicah so se vsi želeli slikati z njim, poznali so ga tudi tisti, ki ne spremljajo nogometa.
Bayern letos ni nadigral Borussie
V lanski in predlanski sezoni je Bayern izgubil vseh pet tekem proti Borussii. V letošnji sezoni sta se obe prvenstveni tekmi končali z remijem (1:1), v superpokalu (2:1) in četrtfinalu pokala (1:0) pa so slavili Bavarci. "Če pogledamo izide Bayerna v letošnji sezoni v Ligi prvakov in v Bundesligi, so vse tekmece gladko odpravili, le nas niso nadigrali. Na nekaterih medsebojnih tekmah nismo bili v najboljši formi, pa je bilo vseeno napeto. V finalu moramo prikazati najboljšo igro, potem imamo možnosti tudi proti trenutno najboljši ekipi sveta. Mislim, da smo edini, ki imamo prava "orožja" v naših vrstah za veliko zmago," je odločen Klopp.
Olimpijsko geslo v finalu ne velja
"Pritisk vsekakor narašča, vsi se zavedamo, da tako pomembne tekme ne igraš 20-krat v karieri. Pomembno je, da je koncentracija na vrhuncu, številni dogodki ob finalu ne smejo motiti igralcev, ki imajo v mislih le pokal z velikimi ušesi. V finalu Lige prvakov ne velja olimpijsko geslo pomembno je sodelovati. V finalu šteje samo zmaga," je sklenil strateg, ki pričakuje tudi podporo nevtralnih gledalcev na Wembleyju.