Nogometaši Borussie so na Wembleyju trenirali točno 24 ur pred začetkom finala. Foto: EPA
Nogometaši Borussie so na Wembleyju trenirali točno 24 ur pred začetkom finala. Foto: EPA
Jürgen Klopp
Jürgen Klopp ni bil navdušen nad prometnim zamaškom v Londonu, vse drugo je potekalo po načrtih. Foto: EPA
Philipp Lahm in Thomas Müller
Philipp Lahm in Thomas Müller v tretjem finalu v zadnjih štirih letih pričakujeta prvi naslov. Foto: EPA
Matthias Sammer
Trening Bayerna je s tribune opazoval tudi športni direktor Matthias Sammer. Foto: EPA
Arjen Robben
Arjen Robben je lani v finalu v podaljšku zapravil najstrožjo kazen. Nizozemec je še posebej motiviran. Foto: EPA
Robert Lewandowski
Robert Lewandowski ima pogodbo z Borussio še za naslednjo sezono. Mnogi ga vidijo v dresu Bayerna že julija. Foto: EPA
Mats Hummels
Mats Hummels ne čuti več bolečin v stopalu. Njegove dolge podaje so ključne, saj drugi branilci Borussie nimajo teh kakovosti. Zelo je nevaren tudi v igri z glavo. Foto: EPA

Bavarci so z letališča v Münchnu odleteli ob 10.55, veliko navijačev jih je pozdravilo od odhodu, še več pa pred hotelom v Londonu. Ob 18.30 so v rahlem dežju preizkusili tudi zelenico na Wembleyju.
Na novinarski konferenci je najprej spregovoril kapetan Philipp Lahm: "V finalu ni nobenih zagotovil za zmago. V zadnjih letih smo zares napredovali. Nosilci igre so v najboljših letih, vsi smo že igrali tako pomembno tekmo. Večina igralcev še ni prestarih. Veliko je mladih igralcev, prihodnost tega kluba je rožnata. Na takih tekmah seveda obstaja pritisk, tudi naslednji teden v finalu pokala proti Stuttgartu bomo pod pritiskom. Nobenih skrivnosti ni med ekipama, tudi v primeru, če bi igrali proti Juventusu in Barceloni, se vse podrobnosti analizirajo."
Številne angleške novinarje je impresionirala zmaga v polfinalu nad Barcelono (4:0 in 3:0). "Barcelona je bila v zadnjih letih razred zase. Tista ekipa, ki je Katalonce premagala v polfinalu, je nato osvojila naslov. V preostalih letih je Barca dvignila prestižni pokal. Tudi v letošnji sezoni so veljali za favorite. Na obeh tekmah smo odigrali odlično. Nismo jim dopustili veliko priložnosti, izkoristili pa smo svoje. Na vsak način želimo to lovoriko videti v svojih vitrinah. Tudi če nam uspe, to še ne pomeni, da smo nasledili Barcelono na vrhu evropskega nogometa. Šele naslednja leta bodo pokazala, kdo je najboljši," je poudaril Lahm, ki je bil z nemško reprezentanco in z Bayernom že zelo blizu velikim lovorikam, pa so mu vedno spolzele iz rok.
Müller pri 23 letih že tretjič v finalu
Najbolj sproščen je bil Thomas Müller, ki je vedno pripravljen za kakšno šalo. "Pri 23 letih imam že zares veliko izkušenj z igranjem tako velikih tekem. Nisem tako nervozen kot pred zadnjima dvema finalnima tekmama. V soboto popoldne se bo stopnjevala napetost. V teh dneh nismo preveč mislili na lanski finale. To je le še večja motivacija. Vsi se zavedamo, da smo izgubili finale, ker nismo bili dovolj zbrani ob kotu in letos bomo ob takih položajih še bolj osredotočeni. Dosegli smo le en zadetek, morali bi jih precej več. Pred vrati moramo biti jutri precej boj zbrani," je povedal strelec edinega zadetka za Bayern v lanskem finalu proti Chelseaju na Allianz Areni.

Pri streljanju 11-m se ne bodo podelali v hlače

"Pripravljeni smo tudi na streljanje enajstmetrovk. Lani smo v polfinalu zmagali v Madridu, pa nato izgubili v finalu. Letos jih še nismo streljali na uradni tekmi, a prepričan sem, da se nihče ne bo podelal v hlače, če pride do strelov z bele točke," je odločno napovedal Müller, ki se zaveda tudi kakovosti Borussie: "Borussia je zelo kompaktna ekipa. Imajo zunajserijske posameznike, ki pa se odlično vklopijo v celoto. Vsekakor nam ne bo lahko, veselimo pa se izziva."
Jupp Heynckes bo vodil ekipo v tretjem finalu lige prvakov, leta 1998 je z madridskim Realom osvojil naslov proti Juventusu (1:0), lani pa je z Bayernom po dramatičnem razpletu izgubil proti Chelseaju. "Zelo sem zadovoljen s treningi v zadnjih treh tednih. Imeli smo dovolj časa, saj nismo imeli tekem ob sredah. V Londonu imamo 20 igralcev, vsi so zdravi in pripravljeni. To je poseben trenutek za nemški nogomet. Pričakujem visok ritem, ostre dvoboje, to bo pravi finale. Upam, da bo na tribunah dobro vzdušje, podobno kot je bilo leta 1998, ko sem v Amsterdamu osvojil Ligo prvakov z madridskim Realom," je pojasnil 68-letni strateg.

Najboljša sezona v 50-letni zgodovini Bundeslige

Bayern je na nemškem prvenstvu doživel le en poraz, zbral je rekordnih 91 točk, kar 25 več od Borussie. Heynckes je ponosen na dosežke: "V letošnji sezoni smo igrali najboljši nogomet v 50-letni zgodovini Bundeslige. Takih izidov ni imela še nobena ekipa, v spomladanskem delu smo le enkrat igrali neodločeno. Tudi v sobotnem finalu in naslednji teden v finalu nemškega pokala pričakujem podobno predstavo mojih izbrancev. V letošnji sezoni imamo zares izjemno ekipo. Upam, da bomo ponovili predstave s tekem proti Juventusu in Barceloni, ko morda nismo bili v vlogi favorita. Če nam uspe, bomo zmagali tudi v finalu. Borussia je v zadnjih letih zelo napredovala, lani so bili boljši od nas. Spremenili smo nekatere stvari, se še izboljšali."

Heynckes: Naslov je za igralce bolj pomemben

"V soboto je zame zadnja priložnost, da še enkrat osvojim naslov evropskega prvaka. V dolgoletni karieri sem doživel veliko nepozabnih trenutkov, a tudi grenka razočaranja. Najbolj pomembna je tekma za igralce, ki so stari okoli 30 let, z naslovom bi kronali sijajne kariere. Tudi navijači čakajo na ta pokal. Zame je tekma vsekakor pomembna, a za igralce je še bolj," je slovo po koncu te sezone napovedal Heynckes. Na klopi Bayerna ga bo nasledil Pep Guardiola.
Hummels pripravljen za tekmo življenja
Igralci Borussie so v London poleteli ob 14.00, trening pa so opravili ob 20.00. Steber obrambe Mats Hummels, ki se je prejšnjo soboto poškodoval proti Hoffenheimu, ne čuti več bolečin: "Pripravljen sem na finalno tekmo. Stopalo je vsak dan v boljšem stanju. V soboto sem bil zares zaskrbljen, pomislil sem že, da ne bom mogel igrati, a od ponedeljka je že precej bolje. To je najbolj pomembna tekma v mojem življenju. Sploh ni pomembno, kdo je nasprotnik v finalu. Motiv bi bil enak proti Barceloni ali Realu."
Klopp: Real že celo desetletje ni igral v finalu
Jürgen Klopp ne čuti pritiska, saj njegovi varovanci niso favoriti: "V finale Lige prvakov se je zares težko prebiti. Barceloni in Bayernu je v zadnjih letih večkrat uspelo, Real se trudi že celo desetletje, pa mu ni uspelo. V soboto ne bomo favoriti. Če bi bili pod dodatnim pritiskom, bi bilo to neumno. Seveda lahko to tekmo tudi izgubimo, a precej več lahko dobimo."
Na Götzeja ni računal
Od srede je znano, da Mario Götze ne bo igral. V London bo priletel šele v soboto. "Po polfinalni tekmi v Madridu sem že vedel, da Mario v finalu ne bo igral. Vmes se je zdelo, da bi morda lahko zaigral, a mene bi to vsekakor presenetilo. Pripravljen sem bil na to, da ne bo igral, že tri tedne imam v glavi postavo brez njega," je razložil 45-letni strateg, ki je najbolj priljubljen v Nemčiji.
Moti ga prometni kaos v Londonu
Kloppa še najbolj skrbi gost promet v Londonu, saj je avtobus zamudil že na trening. Igralci Borussie so nastanjeni v hotelu zunaj mesta, saj bi radi imeli popoln mir.
"Ne vem, koliko časa bomo potrebovali od hotela do stadiona. Upam, da bo policija peljala pred našim avtobusom, drugače bomo zamudili na tekmo," se je z angleškimi novinarji šalil "Kloppo". Enega izmed njih je celo vprašal, ali pozna šefa policije, da bi organizirali prevoz pred tekmo.

Borussia se je dvignila kot feniks iz pepela

Za konec je zbrani sedmi sili z vsega sveta predstavil še pomen nogometa v Dortmundu: "V Dortmundu ima nogomet veliko večjo veljavo kot v drugih krajih in mestih. Borussia bi pred leti skoraj izginila z nogometnega zemljevida, klub je bil pred stečajem, stadion Westfalen bi bil le še spomenik. Na srečo so se našli sposobni ljudje, ki so klub rešili. V zadnjih letih smo se dvignili kot feniks iz pepela. To je prav posebna zgodba. Zdaj imamo dovolj denarja, da kupujemo tudi zelo dobre igralce, a ne moremo tekmovati z najbogatejšimi klubi na svetu. Vseeno pa imamo v finalu visoke cilje."
V Nemčiji je finalna tekma že cel mesec maj glavna tema v medijih. Številne znane športne osebnosti bodo stiskale pesti za rdeče ali rumeno-črne v soboto. Košarkar Dallasa Dirk Nowitzki, nekdanji teniški as Boris Becker, boksarski šampion Vladimir Kličko in nekdanja prva dama biatlona Magdalena Neuner bodo na strani Bayerna. Trikratni svetovni prvak v formuli ena Sebastian Vettel in najboljši namiznoteniški igralec v Evropi Timo Boll navijata za Borussio.

Finale, London, Wembley, sobota ob 20.45:
BORUSSIA DORTMUND - BAYERN

Verjetni postavi:
Borussia Dortmund: Weidenfeller, Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer, Bender, Gündogan, Blaszczykowski, Reus, Grosskreutz, Lewandowski.
rezervna klop: Langerak (vratar), Felipe Santana, Kirch, Bittencourt, Kehl, Leitner, Sahin, Schieber.
poškodovana: Owomoyela, Götze.

Bayern: Neuer, Lahm, Boateng, Dante, Alaba, Javi Martinez, Schweinsteiger, Robben, Müller, Ribery, Mandžukić.
rezervna klop: Starke (vratar), Contento, Rafinha, van Buyten, Luiz Gustavo, Shaqiri, Timoščuk, Gomez, Pizarro.
poškodovani/odsotni: Badstuber, Kroos, Can.

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)