Na torkovi novinarski konferenci sta Samir Handanović in trener Roberto Mancini tako predstavila podaljšanje pogodbe, po kateri bo slovenski vratar branil vratar Interja vse do leta 2019. Foto: Twitter/@Inter
Na torkovi novinarski konferenci sta Samir Handanović in trener Roberto Mancini tako predstavila podaljšanje pogodbe, po kateri bo slovenski vratar branil vratar Interja vse do leta 2019. Foto: Twitter/@Inter
Samir Handanović (Inter)
84 odstotkov ubranjenih strelov in 11-krat nepremagan sta podatka, zaradi česar je na polovici sezone 2015/16 Samir Handanović statistično najboljši vratar najboljših evropskih lig. Foto: Reuters

Po lastni odločitvi nekdanja št. 1 Slovenije bo po novi izboljšani pogodbi branil vrata Interja vse do poletja 2019. Samir Handanović je 9. julija 2012 za 12 milijonov evrov odškodnine prišel iz Udineseja, kljub vlogi nosilca igre pa ni bil med najbolje plačanimi igralci Interja, še bolj pa je Ljubljančan pogrešal boj za lovorike. V svoji članski karieri namreč Sarma, kot ga poznamo v Sloveniji, oz. Handa, kakršen je njegov vzdevek v Italiji, namreč ni osvojil niti enega naslova prvaka.

Načelni dogovor dosežen že junija lani
Pred dobrim letom so se tako začele v Italiji pojavljati namigovanja, zatrjevanja in novice, da Handanović ne bo podaljšal pogodbe oz. da ga bo Inter raje dobro prodal. Po večmesečnem prodajanju (Roma, Premier liga) pa je lani poleti tik pred reprezentančno tekmo z Anglijo sledil zasuk in načelni dogovor o podaljšanju. A vseeno je nato minilo več kot pol leta, preden sta Inter in Handanović danes podpisala triletno podaljšanje pogodbe, po kateri naj bi slovenski vratar letno prejemal 2,5 milijona evrov plače.

Najvišji odstotek obramb in nedotaknjenih mrež
Letos je ravno Handanović eden ključnih razlogov, da Inter po 17 krogih Serie A zaseda prvo mesto in velja za favorita za osvojitev italijanskega naslova. 31-letni Ljubljančan je tako na 11 tekmah ostal nepremagan, s čimer skupaj z Janom Oblakom in Manuelom Neurjem vodi v najboljših evropskih ligah. "Sarma" je prejel vsega 11 golov, pri tem pa ubranil 58 strelov, s čimer ima prav najboljši odstotek obramb v Top5 ligah stare celine.

Po Ukrajini odšel v reprezentančni pokoj
Samir Handanović je sicer medtem novembra končal svojo reprezentančno kariero. Po neuspehu Slovenije v dodatnih kvalifikacijah z Ukrajino je "Samir", ki sicer že tri leta ne govori s slovenskimi mediji, navrgel: "Lahko samo rečem, da sem zaključil z reprezentanco." V 11-letni reprezentančni karieri je zbral kar 81 nastopov in branil na SP-ju 2010.

Iz Domžal po samo sedmih nastopih v Prvi ligi, predtem je minutažo nabiral v 2. SNL pri Zagorju, se je leta 2004 pri 20 letih odpravil v Italijo k Udineseju. Klub iz Vidma je Handanovića pošiljal na kaljenje v Treviso, Lazio in Rimini, nato pa se uveljavil kot eden najboljših vratarjev v Italiji, kar mu je tudi prineslo prestop v Inter in status najbolje plačanega slovenskega nogometaša.

Jokić po Franciji, Italiji in Španiji zdaj še v Angliji
V ponedeljek pozno zvečer se je Notthingham Forest dokončno dogovoril z Villarrealom za izposojo slovenskega reprezentančnega bočnega branilca. Bojan Jokić bo tako do konca sezone 2015/16 igral za angleškega drugoligaša z bogato zgodovino. Dvakratni evropski prvaki (1978 in 1979) se že 16 let trudijo za vrnitev med angleško elito. Trenutno Notthingham Forest v 24-članskem Championshipu zaseda 14. mesto, zaradi težav s poškodbami med branilci pa naj bi Jokić debitiral že na sobotni tekmi FA-pokala proti QPR-ju.