Anglija zaradi pomanjkanja uspehov na velikih tekmovanjih in pomanjkanja zvezdnikov za marsikoga ne sodi med evropsko reprezentančno elito. A če so prvo polovico kvalifikacij za Euro 2016 zaznamovala presenečenja in spodrsljaji velikih, je Anglija svoje delo opravila za čisto petico. Foto: Reuters
Anglija zaradi pomanjkanja uspehov na velikih tekmovanjih in pomanjkanja zvezdnikov za marsikoga ne sodi med evropsko reprezentančno elito. A če so prvo polovico kvalifikacij za Euro 2016 zaznamovala presenečenja in spodrsljaji velikih, je Anglija svoje delo opravila za čisto petico. Foto: Reuters
Wayne Roone
Pri 29 letih je Wayne Rooney alfa in omega "treh levov": kapetan, najučinkovitejši igralec, najbolj izkušen in konec koncev tudi najbolj cenjen v nogometnem svetu. Foto: Reuters

Kakor sem vsakodnevno spremljal angleške reprezentante, bi rekel, da bi zaradi ritma tekem potrebovali tri tedne počitka. Na drugi strani pa pri nas marsikdo igra premalo. Vsak ima svoje težave. V nobenem pogledu ne gre delati primerjave med Anglijo in Slovenijo.

Selektor Katanec o napornem ritmu angleške sezone in dolgem premoru do tekme s Slovenijo.
Raheem Sterling
Tekma sredi junija je idealna priložnost za presenečenje proti Angliji: dolga sezona z veliko tekmami, ki pa se je za večino končala tri tedne pred tekmo v Ljubljani. Večina reprezentantov je bila že na dopustu na Bahamih, Barbadosu, Portugalskem ... S tem so igralci s svojimi ženami tudi v ospredju zanimanja angleških tabloidov. Tukaj pa so še prestopne govorice in pogodbena pogajanja za prihodnost, kar najbolj ponazarja saga Raheema Sterlinga. Foto: Reuters
Ian Hart, Robert Green in Tom Heaton
Kdo bi si mislil, da bosta temeljna odlika Anglije zdaj obramba in vratar. Ian Hart je branil vseh 450 minut in bil pri tem premagan le z avtogolom proti Sloveniji, pri čemer je bila nesrečna "glavca" Jordana Hendersona tudi izjemno natančna. Foto: Reuters
Danny Welbeck, Samir Handanović in Andraž Kirm
Na treh dvobojih so Angleži za tri zmage Sloveniji natresli šest golov, prejeli pa le enega. Jermain Defoe je reprezentančno upokojen, Danny Welbeck in Zlatan Ljubijankić pa sta poškodovana. Od štirih strelcev bo tako igral le Rooney, ki je začel prav vse tri tekme, ob golu pa je izsilil dve enajstmetrovki, obe je zakrivil slovenski kapetan Boštjan Cesar. Foto: EPA
Hart: Rooney je naš kapetan, vodja in talisman

Nazadnje je glasno in jasno kritiziral najboljše angleške nogometaše kar sam selektor Roy Hodgson: "Igralci, ki so bili kritizirani za svojo predstavo, bodo morali to sprejeti in upam, da bodo to izrabili za spodbudo, da se kaj takega ne ponovi v nedeljo proti Sloveniji." 67-letni trener je po nedeljskem dolgčasu v Dublinu dal svojim izbrancem dva prosta dni, v sredo pa jih je znova zbral na treningih na severu britanske prestolnice ob obvoznici M25 v London Colneyju.

Trdno na poti v Francijo 2016
Popoln izkupiček po polovici kvalifikacij za Euro 2016 in reprezentančna sezona 2014/15 brez poraza (7 zmag in 2 remija) je podatek, s katerim se na stari celini lahko pohvali samo še Slovaška. A ta ima v skupini pred Španijo le tri točke prednosti, medtem ko ima Anglija v skupini E pred Slovenijo in Švico že 6 točk zaloge in je dejansko z eno nogo že v junijskem turnirju v Franciji čez leto dni.

Zadnji poraz doživeli pred očmi Slovenca
Po svetu še vedno vlada slika nemoči s svetovnega prvenstva v Braziliji, ko je bilo za Angleže vsega konec že po dveh porazih z Italijo in Urugvajem. A če pustimo ob strani velike turnirje, ko reprezentanca res postane središče nogometnega dogajanja na Otoku, kar nanjo sicer močno vpliva, vidimo, da trije levi z lahkoto križarijo čez pasti kvalifikacij, kjer že šest let ne poznajo poraza. 17 zmag in 7 remijev je Anglija nanizala od gostovanja oktobra 2009 v Ukrajini (1:0). Tekma je imela slovenski pridih - sodnik Damir Skomina je že v 13. minuti izključil vratarja Roberta Greena za posredovanje zunaj 16-m prostora.

Nesprejemljiva že dva prijateljska remija
Domovina nogometa pa ni zadovoljna s kvalifikacijami, saj obupano sanja nekdanjo veličino in poželjivo gleda najboljše: prej Španijo, zdaj Nemčijo, ki osvajata lovorike, ki jih Angleži tako pogrešajo. Po seriji sedmih reprezentančnih zmag so zadnji dve prijateljski tekmi samo remizirali, pri čemer sta bili Italija (1:1) in Irska (0:0) podjetnejši tekmici, zaradi česar se na izbrance valijo salve kritik. A Roy Hodgson, ki je nekako preživel brazilski polom, dejansko izkorišča prijateljske tekme za poskuse, predvsem pa pili temelj svojega moštva - obrambo.

Harta matiral le soigralec
Obramba je adut, ki običajno ni prva asociacija na angleški nogomet, a v kvalifikacijah je Joeja Harta premagal le Anglež! Na novembrski tekmi na Wembelyju (3:1) ga je po predložku Andraža Kirma iz prostega udarca z glavo ukanil le nespretni Jordan Henderson. Na drugi strani imajo ob najboljši obrambi tudi drugi najboljši napad kvalifikacij: dosegli so že 15 golov! Danny Welbeck je s 6 zadetki prvi strelec boja za Euro, a je tokrat resnično poškodovan, Wayne Rooney pa je ključen mož - ob štirih golih je prispeval še štiri podaje.

Rooneyjev lov na rekord
Kapetan, ki je ob jubilejnem 100. reprezentančnem nastopu z bele točke v le eni minuti izničil nepričakovano vodstvo Slovenije na Wembleyju, je brez dvoma prvo ime moštva, zgled in vodja. Motiv in hkrati tudi medijska motnja je njegov lov na absolutni strelski rekord Anglije: Wayne Rooney s 47 goli na 104 nastopih samo še za gol zaostaja za Garyjem Linekerjem in dva za legendarnim Bobbyjem Charltonom, pri čemer omenjena dvojica navdušeno navija za nov rekord.

Sterling motnja tudi za reprezentanco
Okoli edinega zvezdnika svetovnega kova je Hodgsonu uspelo sestaviti zanimivo moštvo, ki ogromno stavi na hitrost in tek, kjer pa ima zdaj težavo, koga postaviti v trizobi napad. Welbeck zaradi poškodbe manjka, napadalno odkritje sezone Harry Kane je bil skupaj še s trojico članskih reprezentantov prepuščen mladi reprezentanci za EP do 21 let, čeprav je najmlajši Raheem Sterling ostal med velikimi fanti.

A 20-letni napadalec močno dviga prah in je glavna tarča kritik - navijaških, medijskih in selektorjevih. Sterling je igral na vseh petih kvalifikacijskih tekmah, prispeval gol in tri podaje, a zaradi pogodbenega spora z Liverpoolom je vidno razglašen, v Dublinu je ob koncertu žvižgov poskušal na silo, a bil zato še slabši oz. kar najslabši na zelenici. Vendar ima Hodgson zanj več kot ustrezno menjavo - Theo Walcott je končno zdrav in je sezono pri Arsenalu končal v izredni strelski formi. Napoveduje se mu prva postava, čeprav je do zdaj v kvalifikacijah odigral le 14 minut proti Litvi (4:0).

Ob Hartu vse odigral še steber obrambe
Jedro angleške reprezentance, ki igra v sistemu 4-3-3 z nekaj variacijami, je znano: vratar Hart in osrednji branilec Gary Cahill sta odigrala vseh 450 minut bojev v skupini E. Kapetan Rooney je bil zamenjan samo ob visokem uspehu nad Litvo. Na sredini je največja stalnica Henderson, ob njem je prve štiri tekme preigral Jack Wilshere, ki skupaj s poškodovanim Welbeckom in kritiziranim Sterlingom zaokrožuje udarno 7-člansko jedro Anglije.

Anglijo v Sloveniji zanima le zmaga
Na četrtem soočenju s Slovenijo, a prvem na sončni strani Alp, si Angleži ne bodo dopustili, da bi jim neki Slovenci pokvarili dopust. "V nedeljo moramo opraviti svoje delo, nato pa lahko gremo v poletje sproščeni in veseli. Če ne zmagamo na tej tekmi, nas čaka dolg odmor z nedokončanim delom," je bil odkrit osrednji branilec Chris Smalling, najboljši Anglež proti Irski, in dal vedeti angleški javnosti, da Anglijo na šesti kvalifikacijski tekmi lahko zadovolji samo šesta zmaga.

Predvidena postava Anglije (4-3-3) po WhoScored:
Vratar: Hart
Branilci: Clyne/Jones, Smalling, Cahill, Bertrand;
Vezisti: Henderson, Milner, Delph/Wilshere;
Napadalci: Walcott/Sterling, Rooney, Lallana.

Odgovor bo dalo nedeljsko popoldne v razprodanih Stožicah, kjer bo tudi Slovenija imela svoje načrte - vsaka točka bo velika kot Triglav v boju za 2. mesto s Švico in s tem neposredno uvrstitev na Euro 2016. Slovenci so pod Srečkom Katancem na domačih tleh dobili zadnje štiri kvalifikacijske tekme in pri tem sploh niso prejeli gola! Mogoče je napočil čas za remi, ki ga ni bilo že na zadnjih 26 tekmah Slovenije, a sodeč po treh dozdajšnjih medsebojnih soočenjih ni dvoma, da vloga favorita pripada Angliji.

Kakor sem vsakodnevno spremljal angleške reprezentante, bi rekel, da bi zaradi ritma tekem potrebovali tri tedne počitka. Na drugi strani pa pri nas marsikdo igra premalo. Vsak ima svoje težave. V nobenem pogledu ne gre delati primerjave med Anglijo in Slovenijo.

Selektor Katanec o napornem ritmu angleške sezone in dolgem premoru do tekme s Slovenijo.
Hart: Rooney je naš kapetan, vodja in talisman