Mario Götze je lani odločil derbi na Allianz Areni, tokrat pa je rumeno-črnim priigral točko. Foto: EPA
Mario Götze je lani odločil derbi na Allianz Areni, tokrat pa je rumeno-črnim priigral točko. Foto: EPA
Javi Martinez
Javi Martinez je imel v predzadnji minuti izjemno priložnost z glavo, a je Weidenfeller sijajno posredoval. Foto: EPA
Lukasz Piszczek in Franck Ribery
Franck Ribery je imel nekaj lepih prodorov, a obrambi Borussie je Francoza uspelo zaustaviti. Foto: EPA
Holger Badstuber
Holger Badstuber bo zaradi poškodbe manjkal pol leta. Foto: Reuters

Nemški mediji so ves teden napovedovali spektakel na Allianz Areni, tekmo so neposredno prenašali v 203 državah. Že po ogromnem številu novinarjev se je videlo, da je to ena največjih tekem v Evropi. Na stadionu se je nagnetlo 71.000 srečnežev, prodali pa bi lahko še vsaj desetkrat toliko vstopnic.
Dolgo ogrevanje za dvojni vrhunec
Okolico modernega stadiona v Fröttmaningu je pobelil sneg. Temperatura se je zvečer spustila pod ničlo in nogometaši obeh moštev so potrebovali en polčas, da so se ogreli. V drugem delu je "nemški el clasico" navdušil. Po taktični bitki v prvem delu smo v nadaljevanju videli številne lepe poteze in dva zadetka. Borussia je dokazala, da ni zastonj že pred zadnjim krogom zmagala v skupini Lige prvakov, kjer sta igrala tudi madridski Real in Manchester City. Tekma je minila v poštenem boju, sodnik Peter Gagelmann ni pokazal niti enega rumenega kartona.

Bavarci so imeli že pred tekmo sijajno izhodišče. Enajst točk naskoka pred velikimi tekmeci je dovoljevalo previdnejšo igro. Štela sta dva izida, tudi remi je bil ugoden, kar je bilo čutiti že od prve minute. O kakšnem brezglavem jurišu na vrata nemških prvakov ni bilo sledu. Trener Jupp Heynckes se zaveda, da se prvenstvo dobiva na majhnih tekmah. Pet zaporednih porazov z rumeno-črnimi je bilo zelo bolečih, zato je bilo v pogovoru z igralci Bayerna po tekmi čutiti zadovoljstvo s točko, kar sicer v Münchnu ni običajno.
"Schweini" z mešanimi občutki
Najdlje se je na klepetu s številnimi novinarji s celega sveta (ogromno jih je bilo tudi iz Azije) zadržal Bastian Schweinsteiger. "Občutki po tekmi so mešani. Zadovoljen sem, da imamo enajst točk prednosti pred Borussio, a zelo lepo bi bilo zmagati. V zadnjih minutah smo se zelo trudili, priigrali smo si lepe priložnosti, a ni nam uspelo zadeti. Weidenfeller se je zares izkazal, to niso bile lahke obrambe. Zdaj je najbolj pomembno, da dobimo zadnji dve tekmi jesenskega dela proti Augsburgu in Borussii iz Mönchengladbacha," je pojasnil "Schweini", ki je še dodal, da je v sredo že naslednja pomembna tekma. V München prihaja Bate Borisov, Bayern pa bi si z zmago zagotovil prvo mesto v skupini.

Kroos bi gol zamenjal za zmago

V 67. minuti je zablestel Toni Kroos, ki je z levico s 16 metrov zatresel mrežo, potem ko je preigral Matsa Hummelsa in Nevena Subotića. "Dosegel sem pomemben zadetek, a takoj bi ga zamenjal za našo zmago. Tekma je bila zelo izenačena, v zadnjih minutah pa smo bili precej boljši, vendar številnih priložnosti nismo izkoristili. Vsi se zavedamo, kaj se je zgodilo lani. Nismo pozabili, da smo imeli osem točk prednosti, pa smo jo zapravili. To se nam letos ne sme zgoditi," je povedal odlični vezist, ki je v letošnji sezoni naredil velik korak naprej.
Sedem minut zatem je po kotu dobil priložnost za strel Mario Götze, ki je mojstrsko zatresel malo mrežico. "Lahko smo zadovoljni s točko. Prejeli smo zadetek ob najbolj neprimernem času, a dobro smo se odzvali. Naš cilj so bile tri točke, ni nam uspelo, a prvenstvo je še dolgo," je dejal 20-letni nemški reprezentant.
Weidenfeller: Prvenstvo še ni odločeno
V zadnjih petih minutah se je v junaka prelevil vratar Roman Weidenfeller, ki je zaustavil strele Kroosa, Thomasa Müllerja in Javija Martineza: "Zadovoljen sem z remijem. Na naslednjih tekmah ne smemo poklanjati točk. Prvenstvo še ni odločeno. Bayern je izjemno moštvo, mi pa smo dokazali, da se lahko kosamo z njimi," je pojasnil kapetan rumeno-črnih.

Lahm potrt zaradi poškodbe Badstuberja

Kapetan Phillip Lahm je bil zelo zaskrbljen zaradi poškodbe Holgerja Badstuberja, ki bo zaradi potrganih križnih vezi v kolenu počival pol leta: "V garderobi smo potrti zaradi hude poškodbe Badstuberja, ki bo zelo manjkal v obrambi v prihodnjih mesecih. Borussia ima zelo kakovostno moštvo, težko je razviti pravo igro."

Klopp: To je bila Weindefellerjeva tekma

Na novinarski konferenci sta bila oba trenerja zelo dobro razpoložena. "V uvodnih minutah smo nadzorovali potek igre, potem pa smo popustili. To je bila zelo intenzivna tekma dveh moštev, ki gojita moderni nogomet. Šele v zadnje pol ure nam je steklo, izkazal pa se je vratar Weidenfeller," je poudaril 67-letni Heynckes.
Jürgen Klopp je dodal: "Obe moštvi sta igrali na najvišji ravni. Na koncu moram biti zadovoljen s točko, saj nas je rešil vratar Weidenfeller. To je bila njegova tekma."
Pred nekaj leti so lahko Nemci le sanjali o treh moštvih v osmini finala Lige prvakov, zdaj je to resničnost. Borussia ima po lanskem polomu visoke cilje v najbolj elitnem klubskem tekmovanju, v Münchnu pa imajo še vedno grenak priokus po tako nesrečno izgubljenem finalu na domačem stadionu. V nemškem prvenstvu je na drugem mestu trenutno Bayer iz Leverkusna, a nihče ne dvomi, da bo Borussia edini tekmec Bayerna v spomladanskem delu.
Iz Münchna,
Aleš Golob