Napis, ki bo drago stal Maribor. Foto: www.alesfevzer.com
Napis, ki bo drago stal Maribor. Foto: www.alesfevzer.com
Reportaža z derbija: Ubi žabara! Umrl je Maribor!

V obrazložitvi je zapisano, da je mariborski klub kaznovan zaradi različnih prestopkov njihove organizirane navijaške skupine. "Navijači gostujočega kluba so na navijaški tribuni v različnih delih tekme prižgali večje število bakel, precejšnje število bakel in različnih predmetov odvrgli tudi na igralno površino ter ogrožali varnost akterjev tekme, izkazovali žaljivo vedenje s spodbujanjem nasilja in nestrpnosti ter povzročili prekinitev tekme. V 83. minuti tekme so člani organizirane navijaške skupine ekipe Maribor razvili več transparentov, ki so skupaj tvorili zaokroženo celoto, iz katere je razviden nedvoumen izraz nestrpnosti do migrantov oziroma aktualne migrantske krize, s čimer so nedopustno izkoristili nogometno tekmo za izkazovanje svojih ksenofobnih stališč," sporočajo iz NZS-ja.

Veliko je h kazni pripomogel tudi rasistični simbol. "Člani organizirane navijaške skupine ekipe Maribor so na tekmi med številnimi navijaškimi pripomočki uporabili tudi posebno zastavo z vrisanim keltskim križem, ki ga UEFA v sodelovanju z organizacijo FARE (Football Against Racism in Europe) opredeljuje kot enega izmed glavnih neonacističnih in rasističnih simbolov. Izražanje in spodbujanje rasne nestrpnosti je med vsemi pojavnimi oblikami izražanja nestrpnosti najbolj skrajno in obsojanja vredno, o čemer pričajo tudi Resolucija FIFA o boju proti rasizmu in diskriminaciji, zaveza NZS o vzpostavitvi ničelne tolerance do nesprejemljivih dejanj spodbujanja ali razpihovanja rasnega sovraštva, kakor tudi obsežna, že dlje časa trajajoča, medijska kampanja UEFA in FIFA proti izražanju rasne nestrpnosti. Upoštevajoč navedeno, so člani organizirane navijaške skupine ekipe Maribor z uporabo zastave z vrisanim keltskim križem kot navijaškega pripomočka, nedvoumno izražali in spodbujali rasno nestrpnost," še piše v sporočilu za javnost.

Mariboru so izrekli tudi kazen igranja na dveh domačih tekmah brez prisotnosti gledalcev na navijaški tribuni (tribuna jug), ki pa se pogojno odloži, če navijači ne bodo storili podobnega ali težjega prekrška do konca sezone 2015/16.

Zaradi nešportnega in neprimernega vedenja organizirane navijaške skupine je kaznovana tudi Olimpija. Domači navijači so izkazovali žaljivo vedenje do nasprotnega kluba in njegovih klubskih simbolov, med tekmo pa uporabili večjo količino bakel, nekaj teh so odvrgli tudi na igralno površino in tako enkrat povzročili prekinitev tekme. Na podlagi prekrškov in predkaznovanosti je bila Olimpija Ljubljana zaradi vedenja navijaške skupine kaznovana z globo v vrednosti 2.550 evrov.

Petar Stojanović bo moral zaradi rdečega kartona in agresivnega vedenja po izključitvi počivati na treh tekmah. Trener Kruno Jurčić je bil zaradi agresivnosti in žaljivega komentiranja kaznovan s 1.000 evri.

Reportaža z derbija: Ubi žabara! Umrl je Maribor!