Jasmin Kurtić kot slovenski, a resnični Santiago Munoz - pred 4 leti je bil
Jasmin Kurtić kot slovenski, a resnični Santiago Munoz - pred 4 leti je bil "šlosar" in član domačega drugoligaša Bela krajina, zdaj pa je novi član Fiorentine! Na Brdu je bil ob veseli novici zelo razigran in se je preizkusil tudi v vlogi novinarja, ko je postavil snemalnik pred vratarja Jana Oblaka. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Zelo sem vesel. Sem iz Bele krajine, zdaj pa bom igral za tako velik klub. Najraje bi se zjokal.

Kurtić v prvem odzivu za MMC o prestopu v Fiorentino
Samir Handanović in Marcelo Larrondo
Samir Handanović je edini reprezentant, ki ima po zagotovilu selektorja zagotovljeno mesto v udarnem moštvu. Sezono je začel v svojem slogu: dve uradni tekmi in še brez prejetega zadetka. Foto: EPA
Valter Birsa in Martin Caceres
Valter Birsa je že v 1. krogu odigral celo tekmo v novem dresu Chieva. Za primerjavo: lani je pri Milanu vseh 90 minut v Serii A odigral le enkrat, kar je bilo obenem tudi prvič po dveh letih, da je končal ligaško tekmo. Foto: Reuters
Kevin Kampl - najboljši nogometaš sezone 2013/14 v avstrijski Bundesligi
Na 18. prireditvi Bruno Gala je bil Kevin Kampl uradno razglašen za najboljšega igralca avstrijske Bundeslige za sezono 2013/14. Foto: Twitter

A zadnji dan prestopnega roka je za najodmevnejšo novico poskrbel Jasmin Kurtić. Po poletni sagi je končno postal soigralec Josipa Iličića. Sassuolo je privolil, da gre Belokranjec sprva na posodo v Fiorentino, pri kateri bodo nato imeli možnost odkupa. Mali, a bogati klub iz Reggia Emilie je Kurtića pred dvema mesecema dokončno odkupil od Palerma in zanj je v celoti odštel 4 milijone evrov, zaradi česar razumljivo želi na koncu zaslužiti na račun Toskancev.

Pogodba pride po e-pošti
"Zdaj smo se dogovorili. Čakam na pogodbo za podpis, ki jo bom prejel po elektronski pošti,"
je za MMC prestop potrdil Jasmin Kurtić. Ob tem nekdanji nogometaš Bele krajine, Gorice, Palerma, Vareseja, Sassuola in Torina ni skrival izjemnega veselja.

"Zelo sem vesel. Sem iz Bele krajine, zdaj pa bom igral za tako velik klub. Najraje bi se zjokal," je bil presrečen 25-letnik iz Kanižarice, ki je pred leti ob igranju nogometa hodil v redno službo kot brusilec in varilec v kovinskopredelovalni industriji. Po koncu večtedenskih pogajanj in pričakovanj o menjavi kluba je Kurtić tudi razkril, da je bilo v igri do zadnjega več klubov: Atalanta, Torino in tudi angleški drugoligaš Leeds United, iz katerega so klicali še v nedeljo zvečer.
"Kurta" je snubcem z Otoka pojasnil, da si želi ostati v Italiji. Odločen je, da si tudi pri Fiorentini prigara čim boljši položaj v ekipi. "Boril se bom, kot sem se vedno," pravi. Konkurenca bo vsekakor huda. Včeraj je k Violi prestopil tudi Hrvat Milan Badelj, nekdanji dinamovec, ki je zadnji dve sezoni igral za Hamburger SV in se tako kot Kurtić najbolje znajde na položaju zadnjega veznega igralca. Iz Manchester Cityja je v Firence prišel še angleški branilec Micah Richards.

Bodo uresničili Katančevo osebno željo?
Če bo v uvodnem delu omenjena četverica pol tako učinkovita tudi čez teden dni na prvi kvalifikacijski tekmi za Euro 2016, bi se morala uresničiti želja selektorja Srečka Katanca. "Enkrat si želim začeti kvalifikacije z zmago. Doslej mi to ni uspelo, čeprav se je potem znalo zasukati na bolje," je v petek ob predstavitvi 23 reprezentantov za gostovanje v Estoniji izdal osebni cilj Katanec.

Konec preteklega tedna so prvenstvo začeli tudi v Serii A, v kateri po novem nastopa šest reprezentantov in še nekaj kandidatov. Prvi krog je od Slovencev zaznamoval edini slovenski nogometaš, ki ima zagotovljeno mesto v udarni postavi - prvi vratar Samir Handanović.

"Sarma" že pri 18 ubranjenih 11-m v Serii A
Na tekmi Torino - Inter je v 19. minuti ubranil sporno dosojeno najstrožjo kazen, pri čemer se Marcelo Larrondo ni proslavil s strelom, a je "Sarma" prebral smer in potrdil sloves najboljšega čuvaja mreže pri enajstmetrovkah na Apeninskem polotoku. V zadnjih petih sezonah Serie A je Handanović ubranil kar 14 strelov z bele točke, kar je enkrat več od drugega najboljšega. S skupno 18 ubranjenimi 11-m v italijanski prvi ligi se 30-letni Ljubljančan počasi bliža rekorderju Serie A Gianluci Pagliuci (24 ustavljenih strelov z 11-m).

Belec na Brdo z ovinkom v Turčiji
Zadnji dan prestopnega roka se je od Italije znova začasno poslovil tretji reprezentančni vratar Vid Belec, ki se namesto v Serio B in Capri seli v Turčijo k Konyasporju. Omenjena vratarja sta tudi zamudila na zbor - Handanović bo prispel že do popoldanskega treninga v Lescah, Belec pa v torek zjutraj. Vmes se bo reprezentantom pridružil še Gregor Balažic.

Maroh in Brečko še nista dopustila gola
Slovenski selektor je bil previden, ker jedro reprezentance še ni imelo za seboj pravih tekem, tako je izbral kar pet štoperjev, pri čemer je v izbrano vrsto vrnil nemškega Slovenca Dominica Maroha. Ravno obramba Kölna, ki ji poveljujeta slovenska reprezentanta Mišo Brečko in Maroh, je po dveh krogih edina v Bundesligi, ki še ni prejela zadetka.

Novaković odgovoril na izziv Matavža
Ravno doseganje golov je na zadnjih tekmah manjkalo reprezentanci, zdaj pa sta zadela oba glavna napadalca. Tim Matavž je kot rezervist postavil končni izid dvoboja Augsburg - Borussia Dortmund, pri čemer je Šempetrc s prefinjenim strelom z glavo spomnil na najboljše čase pri Groningenu in PSV-ju. Milivoje Novaković nadaljuje strelske vaje na Japonskem - že z devetim prvenstvenim golom je utrl pot k točki Šimicuja na gostovanju pri Sagan Tosuju.

Kamplu za tolažbo priznanje najboljšega v Avstriji
Po polomu v kvalifikacijah Lige prvakov je Kevin Kampl s Salzburgom doživel nov neuspeh - doma so rdeči biki izgubili s Sturmom Darka Milaniča (2:3). Zvezdnik, na katerem bo tudi silno breme uspeha v reprezentanci, je sicer dosegel zadetek za 1:2, a to ni bilo dovolj. V tolažbo je Kampl prejel priznanje - razglašen je bil za najboljšega nogometaša avstrijske Bundeslige za sezono 2013/14.

Ponesrečen turški debi Rotmana
V izbrani vrsti je tudi odkritje južnoameriške turneje Rajko Rotman, ki je odlični spomladanski del sezone v Prvi ligi in dve reprezentančni tekmi unovčil za odhod v tujino. Iz Rudarja Velenje je odšel v novega turškega prvoligaša Istanbul BB. A prva tekma Rotmana se ni dobro končala, saj je v 55. minuti zaradi ostrega prekrška prejel neposredni rdeči karton. Izključen je bil tudi edini nevpoklicani igralec, ki ga je Katanec izrecno omenil, da bi ga izbral, če ne bi imel avgusta toliko zdravstvenih težav. Martin Milec je začel tekmo Lokeren - Standard (1:1), ki pa jo je prav tako končal v 55. minuti, a zaradi drugega rumenega kartona.

Cvijanovićev čudežni prvenec
Za konec še skok iz reprezentančnega tabora na Reko, kjer je moštvo Matjaža Keka proti Zadru izvedlo prave strelske vaje, ki jih je začinila tudi zadnja slovenska okrepitev. Goran Cvijanović je kot rezervist vstopil v igro v 79. minuti, čez dobrih pet minut pa je zadel s polovice igrišča! Poteza, ki si jo je vredno večkrat ogledati v spodnjem videoposnetku!

Handanović ubranil strel z bele točke



Novaković z novim golom začel preobrat



Izreden zadetek Cvijanovića s sredine igrišča

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca v zadnjem letu (34)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecKonyaspor (TUR) - -odhod na posojo iz Interja
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Inter - Stajrnen 6:0 (EL);
Torino - Inter 0:0
/;
vso tekmo
na klopi; v 19' ubranil 11-m, 1. nepremagan
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Eibar 2:1/na klopi
BRANILCI (7)
Gregor BalažicKarpati Lviv (UKR)Karpati - Metalurh 1:2vso tekmo/
Mišo BrečkoKöln (NEM)Stuttgart - Köln 0:2vso tekmo v 60' - 1. karton
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Juventus 0:1vso tekmo

/

Branko IlićPartizan (SRB)Neftči - Partizan 1:2 (EL);
Rad - Partizan 0:4
vso tekmo;
vso tekmo
preboj v Evropsko ligo;
/
Dominic MarohKöln (NEM) Stuttgart - Köln 0:2vso tekmo/
Miral SamardžićRijeka (HRV)Šerif - Rijeka 0:3 (EL);
Rijeka - Zadar 6:1
vso tekmo;
/
preboj v Evropsko ligo;
kartoni
Mitja VilerMaribor Celtic - Maribor 0:1 (LP);
Domžale - Maribor 2:0
vso tekmo;
vso tekmo
preboj v Ligo prvakov;
/
VEZISTI (9)
Damjan BoharMariborCeltic - Maribor 0:1 (LP);
Domžale - Maribor 2:0
83' (0:1)
35' (0:1)
preboj v Ligo prvakov;
/
Josip IličićFiorentina (ITA)Roma - Fiorentina 2:0 35' (1:0)zadel prečko
Kevin KamplSalzburg (AVT)Malmö - Salzburg 3:0 (LP);
Salzburg - Sturm 2:3
vso tekmo;
vso tekmo
"izpad" v EL; v 36' za 1:2 - 3. gol
Jasmin KurtićSassuolo (ITA)Sassuolo - Cagliari 0:0/ na klopi
Dejan LazarevićChievo (ITA)Chievo - Juventus 0:1/na klopi
Aleš MerteljMariborCeltic - Maribor 0:1 (LP);
Domžale - Maribor 2:0
vso tekmo;
vso tekmo
preboj v Ligo prvakov;
/
Rajko RotmanIstanbul BB (TUR)Istanbul - Kasimpasa 1:1 55' (1:1) v 55' - debi v dresu Istanbula BB
Dalibor StevanovićTorpedo Moskva (RUS)Mordovia Saransk - Torpedo 1:0vso tekmo/
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)Panthrakikos - Giannina 1:1vso tekmo/
NAPADALCI (4)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Juventus 0:1vso tekmodebi v dresu Chieva
Zlatan LjubijankićOmija Ardidža (JAP)Urava Reds - Omija 4:0vso tekmo/
Tim MatavžAugsburg (NEM)Augsburg - Borussia D. 2:3 69' (0:2) v 90' za 2:3 - prvenec v dresu Augsburga
Milivoje NovakovićŠimicu S-Pulse (JAP)Sagan Tosu - Šimicu 2:2vso tekmo v 81' za 1:1 - 9. gol v J1
* Ladje na obzorju *
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Sampdoria 1:1vso tekmo/
Robert BerićRapid Wien (AVT)Rapid - HJK 3:3 (EL);
Rapid - Grödig 2:0
vso tekmo;
vso tekmo
izpad iz EL;
- v 64'
Roman BezjakLudogorec Razgrad (BLG)Ludogorec - Steaua *1:0 (LP);
Ludo. - Beroe 1:1
77' (0:0);
-
preboj v Ligo prvakov;
izven postave
Goran CvijanovićRijeka (HRV)Šerif - Rijeka 0:3 (EL);
Rijeka - Zadar 6:1
81' (0:3)
79' (0:4)
preboj v Evropsko ligo; v 85' za 5:1 - prvenec v dresu Rijeke

Zlatko Dedić

Frankfurt (NEM II)Frankfurt - RB Leipzig 0:0 80' (0:0)/
Željko FilipovićMariborCeltic - Maribor 0:1 (LP);
Domžale - Maribor 2:0
vso tekmo;
35' (1:0)

preboj v Ligo prvakov;
/
Jasmin HandanovićMariborCeltic - Maribor 0:1 (LP);
Domžale - Maribor 2:0
vso tekmo;
vso tekmo
preboj v Ligo prvakov;
/
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)Villarreal - Barcelona 0:1-poškodovan
Ažbe JugBordeaux (FRA)Bordeaux - Bastia 1:1/na klopi
Dejan KelharSheffield Wednesday (ANG II) --konec sezone zaradi poškodbe
Luka KrajncCesena (ITA)Cesena - Parma 1:0 80' (1:0)/
Andraž KirmOmonia (CIP)--podpisal za ciprski klub
Rene KrhinInternazionale (ITA)Inter - Stajrnen 6:0 (EL);
Torino - Inter 0:0
-;
-
poškodovan;
na klopi
Martin MilecStandard Liege (BEL)Zenit - Standard 3:0 (LP);
Lokeren - Standard 1:1
/;
55' (0:1)
na klopi - "izpad" v EL; v 12', v 55'
Nejc PečnikCrvena zvezda (SRB)Cr. zvezda - Spartak 1:0vso tekmo

/

* Ladje na obzorju - občasni reprezentanti po Katančevem izboru v zadnjem letu + nogometaši iz najmočnejših petih tujih lig in člani klubov, ki še igrajo v Evropi.

Zelo sem vesel. Sem iz Bele krajine, zdaj pa bom igral za tako velik klub. Najraje bi se zjokal.

Kurtić v prvem odzivu za MMC o prestopu v Fiorentino
Nogometaši začenjajo lov na Euro 2016
Nogometaši začenjajo lov na Euro 2016