Veselje Mariborčanov po zadetku Marka Šulerja. Foto: BoBo
Veselje Mariborčanov po zadetku Marka Šulerja. Foto: BoBo
Mitja Viler, Branko Ilić
Dvoboj Mitje Vilerja in Branka Ilića, zadnje okrepitve Astane. Foto: www.alesfevzer.com
Dare Vršič, Nemanja Maksimović
Ob Iliću je najbolj poznan nogometaš Astane Nemanja Maksimović, ki je igral za Domžale. Na sliki v dvoboju z Daretom Vršičem. Foto: BoBo
Maribor
Slovenski prvaki so se na prvi evropski tekmi predstavili v novih dresih. Foto: BoBo
Maribor v Astano z golom prednosti

Slovenski prvaki so si pred tekmo želeli zmago brez prejetega zadetka. Cilj so uspeli izpolniti, čeprav si občutnejše prednosti pred povratni tekmo, ki bo v Kazahstanu naslednjo sredo ob 16.00, niso uspeli priigrati. Razmerje moči je bilo izenačeno, glede na videno v določenih trenutkih pa so vijoličasti z razpletom polovice obračuna lahko zadovoljni.

Čeprav so pred dvobojem Mariborčani kot lanski udeleženci skupinskega dela Lige prvakov veljali za favorite, pa so se v Ljudskem vrtu ambiciozni kazahstanski prvaki, ki si s kar konkretnim finančnim vložkom želijo čim prej v kratki zgodovini kluba vpisati na evropski nogometni zemljevid, pokazali kot zahteven nasprotnik. Na oddaljenem gostovanju naslednji teden čaka vrsto Anteja Šimundže kar zahtevna naloga, da si zagotovijo vsaj še štiri evropske tekme.

Hiter zadetek Šulerja
Kot je strokovno vodstvo Maribora z analizo ugotovilo, je najslabši člen kazahstanske zasedbe obramba, ki jo je pred obračunom v Ljudskem vrtu okrepil slovenski reprezentant Branko Ilić. Ljubljančan, ki v izbrani vrsti igra v osrčju obrambe, je začel tekmo na desnem boku. V uvodnih minutah je gostujoča obramba imela nekaj težav in je klonila že v peti minuti. Po neposrečenem izbijanju po prodoru Marcosa Tavaresa je iz kota podal Dare Vršič. Visoko je skočil Aleksander Rajčević, a žogo zgrešil, vendar je ta prišla do Šulerja, ki so ga nogometaši Astane slabo pokrili in branilec Maribora je zadel za 1:0.

Twumasi povzročal veliko težav
Osem minut kasneje je Tavares lepo podal z desne na drugo stran kazenskega prostora, vendar je žoga nekoliko presenetila Daliborja Volaša. Za tem so kazahstanski prvaki vzpostavili ravnotežje in nekaj časa tudi imeli pobudo na zelenici. Največ težav je s prodori slovenskim prvakom povzročal ganski nogometaš Patrick Twumasi, najlepšo priložnost pa je Astana imela v 27. minuti, ko je po prodoru Bauržana Džolčijeva Georgij Žukov nekoliko z leve udaril prek vrat.
V drugem delu je ritem igre večino časa narekovala Astana. Po osmih minutah igre je bilo sicer znova vroče v gostujočem kazenskem prostoru, po prekinitvi pa je bil nevaren zopet Šuler. V 64. minuti se je po lepi akciji Tavaresa in Agima Ibraimija priložnost ob razredčeni kazahstanski obrambi ponudila Volašu. Na nasprotni strani je po desni s preigravanjem mimo Šulerja prišel Žukov in pred vrati našel Džolčijeva, ki pa je s približno petih metrih meril prek vrat.

Živahnejši drugi del, a brez golov
Damjan Bohar
, ki je takoj po prihodu v igro napravil nekaj napak, je iz voleja poskusil v 74. minuti, ko je žoga nekoliko srečno prišla do njega, za tem pa je z velike razdalje z močnim strelom ob vratnici zapretil Ibraimi. Maribor je pobudo prepustil gostom, ki so bili nevarni v 83. minuti. Na levi strani tik pred kazenskim prostorom je Petar Stojanović podrl Twumasija, ki mu je ves čas povzročal veliko težav. Po ostri podaji je poskusil Denis Dedečko, ki je le nekaj trenutkov pred tem prišel v igro, vendar je bila domača obramba na mestu.

Tik pred koncem tekme je bilo vroče pred obema goloma. Po podaji Mitje Vilerja in nespretnem posredovanju Dmitrija Šomka je Tavares iz ugodnega položaja nekje z desetih metrih streljal prek vrat, Junior Kabananga pa je v naslednji akciji po natančni podaji Dedečka sprožil z roba kazenskega prostora, vendar je dobro posredoval Jasmin Handanović.


Prva tekma 2. predkroga:
MARIBOR - ASTANA 1:0 (1:0)
10.458; Šuler 5.

Maribor: Handanović, Stojanović , Rajčević, Šuler , Viler, Ibraimi, Mertelj, Kabha ( 66./Filipović), Vršič ( 66./Bohar), Tavares, Volaš ( 74./Zahović ).

Astana: Loginovski, Ilić , Aničić, Postnikov, Šomko, Canas, Maksimović, Džolčijev ( 90./Kethevoama), Twumasi, Žukov ( 82./Dedečko), Nuserbajev ( 72./Kabananga).

Sodnik: Carlos Del Cerro (Španija)

Povratna tekma bo v sredo, 22. julija, ob 16.00.


VENTSPILS (LAT) - HELSINKI 1:3 (0:0)

APOEL (CIP) - VARDAR (MAK) 0:0

MIDTYLLAND (DAN)
- LINCOLN (GIB) 1:0 (1:0)

LUDOGOREC - MILSAMI ORHEI (MOL) 0:1 (0:1)

HIBERNIANS (MAL) - MACCABI TEL AVIV 2:1 (0:1)

NEW SAINTS (WAL) - VIDEOTON (MAD) 0:1 (0:0)

MOLDE
(NOR) - PYUNIK (ARM) 5:0 (2:0)

SKENDERBEU
(ALB) - CRUSADERS (S. IRSKA) 4:1 (2:0)

TRENČIN (SLK) - STEAUA 0:2 (0:0)

PARTIZAN - DILA GORI (GRU) 1:0 (0:0)

SARAJEVO - LECH POZNAN 0:2 (0:1)

QARABAG - RUDAR PLJEVLJA 0:0

MALMÖ - ŽALGIRIS 0:0

BATE BORISOV - DUNDALK (IRS) 2:1 (2:1)

CELTIC - STJARNAN (ISL) 2:0 (1:0)

DINAMO ZAGREB - FOLA ESCH (LUK) 1:1 (1:1)

Maribor v Astano z golom prednosti