Za Maribor je zadel Mitja Viler. Sam je priznal, da je nameraval podati, a se je na srečo Mariborčanov žoga znašla v mreži Zrinjskega. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
Za Maribor je zadel Mitja Viler. Sam je priznal, da je nameraval podati, a se je na srečo Mariborčanov žoga znašla v mreži Zrinjskega. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
Maribor - Zrinjski
Gosti so zadeli že v 7. minuti. Med strelce se je tako kot na prvi tekmi vpisal Ognjen Todorović. Foto: Miloš Vujinović/BoBo

Tudi v naslednjem krogu moramo biti boljši in takšni tudi bomo. Ta teden se bomo na novega nasprotnika pripravili, morali bomo biti bistveno boljši. Fantje imajo vso podporo, sploh tisti, ki so zelo 'zeleni' na evropskem področju. Pred Islandci ne sme biti nobene arogance, prepotentnosti, biti moramo realni, v prihodnjih dneh bomo dobro analizirali njihovo igro.

Darko Milanič, trener Maribora
Maribor - Zrinjski
Postava slovenskih prvakov na povratnem srečanju. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
Darko Milanič pravi, da je Maribor z napredovanjem v naslednji krog Lige prvakov uresničil svoj cilj. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
Trener Zrinjskega je po tekmi povedal, da je joker Maribora kapetan Marcos Tavares. V igro je vstopil v drugem polčasu. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
Na Ljudskem vrtu se je zbralo 10.000 navijačev. Foto: Miloš Vujinović/BoBo

Čeprav je bila popotnica s prve tekme odlična - slovenski prvaki so v gosteh slavili z 2:1 -, so se Mariborčani morali temeljito potruditi za neodločen izid, ki jim zagotavlja dodatne evropske tekme.

Hladna prha že na začetku
Zrinjski je Ljudski vrt utišal že v prvih minutah, ko je bil v prvi nevarni akciji gostov učinkovit Ognjen Todorović - ta je tako kot na prvi tekmi žogo poslal v mariborska vrata tudi na povratnem srečanju. V tej akciji sta v boju za žogo trčila Jasmin Handanović in Toni Jović, a norveški sodnik Ola Hobber Nilsen ni dosodil prekrška nad mariborskim vratarjem, pustil je prednost Zrinjskemu, Todorović pa je svoji ekipi priboril pomemben gol.

Maribor se je po uvodnem šoku pobral - v 24. minuti je žogo na sredini priboril Valon Ahmedi, ki jo je poslal naprej Luki Zahoviću, a žoge ni imel popolnoma pod nadzorom, tako da mu ni uspelo ogroziti vrat Zrinjskega. Mariboru pa se je sreča nasmehnila v 27. minuti, ko je Mitja Viler poskusil s predložkom z okoli 25 metrov, žoga pa je končala pod prečko gostujočih vrat.

Tavares zamenjal Zahovića
Drugi polčas so spet napadalneje začeli gostje, ki so lovili gol priključka. V prvih sedmih minutah drugega dela so imeli dva lepa poskusa in kot, a terenske premoči niso kronali z zadetkom.

Mariborčani so prvo pravo priložnost v drugem polčasu imeli v 58. minuti. Ahmedi je prišel do odbite žoge, žogo je poslal Dinu Hotiću, ki pa mu je spodrsnilo, njegov strel tako ni bil natančen.

Dvojna mariborska menjava v 65. minuti je nekoliko razigrala domače nogometaše, a tudi Zrinjski ni popuščal. Predložek Ahmedija v 74. minuti je znova dobro izbil Pirić. Na drugi strani je bil dve minuti pozneje nekoliko prekratek Nemanja Bilbija, ki se je sam znašel pred Handanovićem.

Kapetan Maribora, Marcos Tavares, ki je vstopil v igro namesto Zahovića, je v 78. minuti imel odlično priložnost iz neposredne bližine, saj so igralci Zrinjskega pozabili nanj, a je po obratu z okoli osmih metrov meril nekaj centimetrov mimo desne vratnice Zrinjskega.

V 88. minuti je imel lepo priložnost Jasmin Mešanović, nekdanji igralec Zrinjskega, ki pa je na robu kazenskega prostora slabo zadel žogo.

Zrinjski je neuspešno lovil gol, ki bi jih popeljal v podaljšek, Mariborčani pa se veselijo napredovanja v nadaljnji krog Lige prvakov. Tam jih čaka islandski Hafnarfjördur, ki je bil boljši od Vikingurja.


Izjavi po tekmi:
Darko Milanič, trener Maribora: "Izredno smo zadovoljni s tem, da smo v naslednjem krogu, da imamo še priložnosti za boj na evropski sceni. To je bil naš cilj, ki smo ga uresničili. Igrali smo proti dobremu nasprotniku, trpeli na igrišču, bili obremenjeni, imel sem občutek, da nismo bili pravi. A uspelo nam je, fantje si zaslužijo čestitke, ekipa je naredila, kar je morala, veliko dobrih stvari že na gostovanju, danes pa so se nam že po prvi podaji malo tresle noge. Malo smo izgubili samozaupanje, ko je prišlo do nekaj napačnih podaj. V prvem polčasu smo imeli po desni strani nekaj težav, ki jih nismo dobro rešili, v drugem polčasu je bilo treba fante postaviti na noge. Morali smo biti potrpežljivi, načrt je bil, da pokažemo več energije, saj nismo dovolj sprintali, preprosto smo bili preveč pasivni. Čeprav je imel nasprotnik pobudo na igrišču, smo se branili brez težav, pred našim golom ni gorelo, dobro smo se ubranili."

Blaž Slišković, trener Zrinjskega: "Mi smo danes dobro predstavili svoj kraj in klub, prikazali lep nogomet. Tekma je tekla, tako kot smo si želeli, zadeli smo kmalu na začetku, nadzirali igro, igrali kakovostno prvi polčas. Maribor ni želel ničesar prepustiti naključju, čakal je na naše napake in z izenačujočim zadetkom napredoval. Prikazali smo dobro igro, ni pa nam uspelo zmagati. To je nogomet, naše napake ne zmanjšujejo kakovosti Maribora, ki ima izkušnje, zato znova čestitke gostiteljem. Vse naše težave so se začele, ko je v igro vstopil Marcos Tavares, to je njihov joker, legenda kluba, zato tudi pred tekmo nisem pričakoval prevelikih sprememb v začetni postavi Maribora, bodo pa morali v prihodnje prikazati še boljšo igro, saj tudi Islandci igrajo dober in kakovosten nogomet."


Liga prvakov, 2. predkrog, povratne tekme

MARIBOR - Zrinjski Mostar 1:1 (1:1) 2:1
10.000; Viler 27.; Todorović 7.

Maribor: Handanović, Palčič, Rajčević, Šuler, Viler, Kabha, Pihler, Hotić (65./Mešanović), Ahmedi, Bajde, Zahović (66./Tavares).

Zrinjski: Pirić, Galić, Jakovljević, Katanec, Stojkić, Perišić (70./Ćavar), Pezer (86./Mulahusejnović), Filipović (81./Filipović), Todorović , Bilbija, Jović.

Sodnik: Ola Hobber Nilsen (NOR)


Preostale sredine tekme:

Dudelange (LUKS) - APOEL 0:1 (0:1) 0:1

ROSENBORG - Dundalk (IRS) 2:1 (1:1, 1:1) 1:1 - po podaljšku

KÖBENHAVN - Žilina 1:2 (0:1) 3:1
Verbič 48./11-m; Otubanjo 19., Kasa 57.
Verbič je igral vso tekmo.

Kukësi (ALB) - ŠERIF TIRASPOL 1:0 (2:0) 0:1

LUDOGOREC - Žalgiris 4:1 (1:1) 1:2

SALZBURG - Hibernians (MLT) 3:0 (2:0) 3:0

CELTIC - Linfield (S. IRS) 4:0 (1:0) 2:0

LEGIA VARŠAVA - Mariehamn (FIN) 6:0 (3:0) 3:0

Honved (MAD) - HAPOEL BER ŠEVA 2:3 (1:2) 1:2

V krepkem tisku so izidi prvih tekem.


Liga prvakov, 3. predkrog

Prvaki, prve tekme, 25./26. julija:
MARIBOR - HAFNARFJÖRDUR (ISL) (sreda, 26. julija, ob 20.20)

SLAVIJA PRAGA - BATE BORISOV
ASTANA - LEGIA VARŠAVA
KÖBENHAVN - VARDAR

CELTIC - ROSENBORG
HAPOEL BER ŠEVA - LUDOGOREC
VIITORUL CONSTANTA - APOEL

SALZBURG - RIJEKA
QARABAG (AZR) - ŠERIF TIRASPOL
PARTIZAN - OLYMPIACOS

Povratne tekme bodo 1. in 2. avgusta.

Neprvaki, prve tekme, 25./26. julija:
STEAUA - VIKTORIA PLZEN
NICE - AJAX
DINAMO KIJEV - YOUNG BOYS
AEK ATENE - CSKA MOSKVA
CLUB BRUGGE - ISTANBUL BASAKSEHIR


Povratne tekme bodo 1. in 2. avgusta.

Tudi v naslednjem krogu moramo biti boljši in takšni tudi bomo. Ta teden se bomo na novega nasprotnika pripravili, morali bomo biti bistveno boljši. Fantje imajo vso podporo, sploh tisti, ki so zelo 'zeleni' na evropskem področju. Pred Islandci ne sme biti nobene arogance, prepotentnosti, biti moramo realni, v prihodnjih dneh bomo dobro analizirali njihovo igro.

Darko Milanič, trener Maribora