Inter je dobil samo dve od zadnjih 9 tekem, ravno ob zmagah pa je Handanović ostal nepremagan. Sočasno je
Inter je dobil samo dve od zadnjih 9 tekem, ravno ob zmagah pa je Handanović ostal nepremagan. Sočasno je "Sarma" v tem mesecu dni prejel kar 14 golov, predtem pa je bil na 18 tekmah premaga samo 11-krat. Foto: AP

Pričakujem zelo težak zaključek sezone za Inter, saj je Samir Handanović samo prikrival težave moštva. Zdaj so začeli prejemati gole, vseskozi pa se mučijo z doseganjem zadetkov.

Legendarni vratar Gianluca Pagliuca
Valter Birsa (Chievo) po golu z 11-m proti Sassuolu
Valter Birsa doživlja preporod pri Chievu: lani je bil ofenzivno zaklet, saj do gola nikakor ni mogel, prispeval je samo eno podajo in še to ob porazu. Z naslednjim golom bo napadalni vezist presegel najboljši strelski dosežek iz sezone 2010/11, ko je v dresu Auxerrja dosegel pet ligaških golov. Foto: EPA
Siniša Anđelković (Palermo) ob porazu s Torinom 1:3
Konec tedna je bil od Slovencev na tujem najbolje statistično ocenjen Siniša Anđelković. Reprezentančni branilec tekme Palermo - Torino sploh ni začel v prvi postavi, a je vstopil že v 14. minuti zaradi poškodbe kolega. A čeprav je bil priča preobratu iz 1:0 v 1:3, je bil 30-letni Kranjčan zaslužen, da ni bil poraz Sicilijancev še višji - v 47. minuti je izbil žogo z golove črte. Foto: EPA

Nedeljski obračun z močnim slovenskim priokusom Fiorentina - Inter je imel zanimiv uvod. Najnevarnejšemu adutu Viole Josip Iličić se je le zacelila manjša poškodba, tako da je lahko grenil življenje rojaku v vratih črno-modrih. Poleg tega je Samir Handanović znova postal tarča govoric, ki dvigujejo prah.

Handanović želja Guardiole za Man City?
Ob napovedanem poletnem prihodu Pepa Guardiole za trenerja Manchester Cityja so na Apeninskem polotoku zatrdili, da si je katalonski strokovnjak za novega vratarja zaželel ravno Handanovića, pri čemer bi ga bil Inter kljub nedavnemu podaljšanju pogodbe pripravljen prodati za 25-30 milijonov evrov.

Kaj, če ne bo Lige prvakov za Thohirja?
Pred dvobojem za 3. mesto italijanskega prvenstva, ki prinaša vstopnico za Ligo prvakov, se je angažiral tudi lastnik Erick Thohir, ki se je odpravil na prvo gostovanje. Dan pred tekmo je ob prihodu na zadnji trening tudi pozdravil igralce in pri tem zadržal Handanovića z besedami: "Potrebujemo Ligo prvakov." Slovenski vratar mu je odgovoril: "Vem, vem." Indonezijski milijarder pa mu velel, naj to prenese soigralcem: "Govori z njimi!"

Iličić ostal brez enajstega gola sezone
Večerni obračun v Firencah se je začel v slogu prve polovice Serie A: Inter se je branil, Iličić pa je grozil, enkrat ga je ustavil Handanović, drugič pa mu je enajsti gol sezone na golovi črti preprečil branilec Telles. Sledil je protinapad in vodstvo, ki je zdržalo dobre pol ure. Josip Iličić je na levi strani našel prostor za predložek na drugo vratnico, branilec Murillo je malce podaljšal žogo ravno na glavo Borji Valeru za 1:1. Zasluženi preobrat je Fiorentina dokončala v sodnikovem podaljšku, ko je Iličićeva menjava Khoumo Babacar srečno spravil žogo mimo Hande.

Nespretno posredovanje ali smola?
Handanović je najprej ubranil strel z razdalje Maura Zarateja in v napol ležečem položaju še prvi poskus Babacarja, a pri tem žogo s prsti odbil nazaj v Senegalca. Smola ali tudi nespretno posredovanje? Mnenja so različna, a Gazzetta dello Sport mu je tako prisodila najnižjo oceno 5, malce bolje je s 6 odnesel pri Corriere dello Sport. Ob novem letu vodilni klub Serie A je zdaj strmoglavil že na peto mesto, pri čemer za 4 točke zaostaja za tretjo Fiorentino. Bo v primeru neuspešnega lova na Ligo prvakov sledila nov krog govoric in prodajanje Handanovića na Otok? Odgovor ima vsekakor v nedeljo razočarani lastnik Thohir.

Birsa vnovič železnih živcev pri 11-m
V senci boja za vrh, ki ga krojita tudi dva Slovenca, v zlati sredini svojo najboljšo sezono na tujem igra Valter Birsa pri Chievu. 29-letni Šempetrc v osrednji vlogi napadalnega vezista za dvema napadalcema doživlja nogometni preporod. V soboto je Birsa prišel do petega gola sezone, pri čemer je bil drugič zapored uspešen z bele točke in s tem letečim osličkom pomagal do dragocenih 4 točk in vzpona na 12. mesto 20-članske lige.

"Na koncu pravičen remi. Sassuolo je v drugem polčasu pritiskal, a tudi mi smo imeli nekaj priložnosti. Imamo pozitivno sezono, tako moramo samo še nadaljevati in poskušati doseči še kaj več. Imamo nekaj odsotnih igralcev, z njihovo vrnitvijo se bo dvignil tehnični nivo moštva. Derbi? Zame je to tekma kot vsaka druga, vztrajati moramo v tem duhu in želji po zmagi," je po tekmi povedal Birsa, ki ga s Chievom v soboto čaka veliki mestni derbi s Hellas Verono, ki pa je na zadnjem mestu v že na pol izgubljenem položaju za obstanek v Serii A.

Presegel učinek iz debitantske sezone na tujem
S petimi goli in šestimi podajami na 25 ligaških tekmah je Birsa presegel svojo doslej najbolj učinkovito legionarsko sezono 2006/07, ko je v prvem letu na tujem za Sochaux prispeval tri gole in sedem podaj na 31 tekmah Ligue 1. Sezono pred tem je kot 19-letnik v navezi z Miranom Burgičem dosegel 19 golov in dodal 5 podaj za državni naslov Gorice in nato zapustil 1. SNL kot najboljši igralec lige.

Vrnitev Evrope: Jojo proti Spursom, Kampl v Lizboni
Med tednom se vrača evropski klubski nogomet, edini ostali Slovenec v Ligi prvakov Jan Oblak bo z Atleticom izzival PSV šele naslednjo sredo, medtem ko bo bolj živahno v Evropski ligi v četrtek na prvih tekmah 1/16 finala. Josip Iličić se bo s Fiorentino udaril s Tottenhamom, novi napadalec Basla Andraž Šporar bo upal na priložnost proti St. Etiennu, pri katerem je Robert Berić šele sredi rehabilitacije. V Lizboni bo na sporedu drugi nesojeni slovenski dvoboj: Ažbe Jug je po novem letu postal rezervni vratar Sportinga in bi lahko po pokalu dobil priložnost še v Evropi, nasproti bo stal Bayer Leverkusen, za katerega pa Kevin Kampl zaradi treh rumenih kartonov na prvi tekmi ne sme igrati.

Smola Handanovića ob usodnem golu Fiorentine

Birsa drugič zapored uspešen z bele točke

Bezjak podal za potrditev zmage Rijeke


Na Hrvaškem se je začel spomladanski del prvenstva. Rijeka je za uvod že v petek gostila Lokomotivo iz Zagreba in jo z dvema zgodnjim goloma odpravila z 2:0. Vso tekmo so v postavi Rečanov odigrali kar trije Slovenci: reprezentanta Miral Samardžić in Roman Bezjak, uspešno pa je debitiral tudi iz Maribora posojeni Aleš Mejač, ki ga je Matjaž Kek postavil na desni bok obrambe. Bezjak je v 26. minuti tudi podal za gol Maria Gavranovića. V nedeljo ob 17.00 čaka letos v prvenstvu še neporaženo Kekovo četo veliki derbi - gostovanje v Maksimiru pri vodilnem Dinamu, ki ima po 22 krogih dve točki prednosti. Pri Dinamu je ob nedeljskem uspehu na mestnem obračunu z Zagrebom (2:1) uspešno debitiral Petar Stojanović.

Volaš zadel na debiju v Maleziji: najprej iz prepovedanega položaja, nato za 1:0

Malezijsko avanturo je Dalibor Volaš uspešno začel. Za Pahang je zadel že ob debiju: najprej je zatresel mrežo PBDKT T-Teama iz prepovedanega položaja, nato je v 20. minuti zabil za 1:0. Vendar je klub iz Kuantana hitro ostal brez enega igralca in nato v sodnikovem podaljšku prišel do srečnega izenačenja na 2:2.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Ukrajino (24)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
* Samir HandanovićInternazionale (ITA)Fiorentina - Inter 2:1
vso tekmo (7,5)
druga najocena Interja, 5 obramb, 2 pobrani žogi
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Getafe - Atletico 0:1

vso tekmo (6,6)

najnižja ocena pri Atleticu, 0 obramb = 15-ič nepremagan v La Ligi
Nejc VidmarOlimpija

* zimski premor *

-prestopil iz Domžal v Olimpijo
BRANILCI (8)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Torino 1:3 14' (1:0) (7,6)najocena Palerma, izbijanje s črte, 5 skokov, posredovanje, podaje 19/20 (95%)
* Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)Nürnberg - Bochum 1:1vso tekmo/
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Sassuolo 1:1vso tekmo (7,0)

3 skoki, posredovanje, podaje 29/37 (73%)

Branko IlićUrava Red (JAP)* zimski premor *-prestopil iz Astane na Japonsko
Bojan JokićNottingham Forest (ANG II)

Nott. Forest - Huddersfield 0:2

vso tekmo (6,2)

strel, 4 skoki, 2 preigravanji, 2 posredovanji, podaje 44/56 (79%)

Luka KrajncCagliari (ITA II)

Latina - Cagliari 1:3

81' (1:3)zadnja menjava
Miral SamardžićRijeka (HRV)

Rijeka - Lokomotiva 2:0

vso tekmo v 23' = 6. rumeni karton
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)PAS - Panathinaikos 0:3
69' (0:1)/
VEZISTI (10)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Sassuolo 1:1

69' (1:2) (7,0)

v 29' z 11-m za 1:0 = 5. gol, strel, 2 posredovanji, podaje 24/29 (71%)

Josip IličićFiorentina (ITA)Fiorentina - Inter 2:187' (1:1) (7,2)
podal v 60' za 1:1 = 7. podaja, 4 streli, 4 preigravanja, podaje 27/35 (77%)
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Bayer - Werder 1:3 (P);
Darmstadt - Bayer 1:2

vso tekmo
vso tekmo (6,7)

izpad iz pokala; skok, preigravanje, posredovanje, podaje 42/47 (89%)

Andraž KirmOmonia (CIP)Apoel - Omonia 2:0/
na klopi
Rene KrhinGranada (ŠPA)Real Sociedad - Granada 3:0/na klopi
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Sampdoria - Atalanta 0:0
vso tekmo (6,7)preigravanje, podaje 24/25 (96%)
Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Eskisehir. -Antalya. 3:2

63' (2:1) (6,3)

vrnitev po poškodbi, 3 preigravanja, podaje 5/9 (56%)
* Nejc PečnikOmija Ardidža (JAP)

* konec sezone *

-

prestop; iz Jef Uniteda v prvo ligo

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)

Istanbul - Rizespor 0:2 (P);
Istanbul - Besiktas 2:2

46' (0:1);
74' (2:0) (5,8)

/; druga menjava, podaje 3/4 (75%)
Benjamin VerbičKöbenhavn (DAN)* zimski premor *-1. mesto v Superligi
NAPADALCI (3)
Robert BerićSt. Etienne (FRA)Troyes - St. Etienne 1:2* (P);
St. Etienne - Monaco 1:1
-

odsoten do konca sezone

Roman BezjakRijeka (HRV)Rijeka - Lokomotiva 2:0vso tekmo

podaja v 26' za 2:0 = 2. podaja

* Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

* konec sezone *

-podaljšanje pogodbe z Uravo
Milivoje Novaković-* konec sezone *-prost igralec in išče nov klub
"Ladje na obzorju" - občasni reprezentanti in legionarji iz močnejših lig
VRATAR
Vid BelecCarpi (ITA)Carpi - Roma 1:3vso tekmo (6,6)
3 obrambe, 2 pobrani žogi
Sašo FornezziAntalyaspor (TUR)Eskisehir. -Antalya. 3:2
vso tekmo (6,1)1 obramba, 3 pobrane žoge
Denis PetrićAngers (FRA)Rennes - Angers 1:0vso tekmo (6,5)2 obrambi, ligaški debi za Angers
BRANILCI
Dominic MarohKöln (NEM)Köln - Eintracht 3:1vso tekmo (7,0)3 skoki, 2 posredovanji, podaje 52/56 (93%)
Aleš MejačRijeka (HRV)Rijeka - Lokomotiva 2:0vso tekmo
debi v dresu Rijeke, igral na desnem boku
Martin MilecRoda (NIZ)Roda - Twente 0:1vso tekmo (7,0)
druga najocena Rode, 2 strela, 3 posredovanja, podaje 45/57 (79%)
Nejc SkubicKonyaspor (TUR)Besiktas - Konya. 1:2 (P);
Konya. - Osmanli. 1:1
vso tekmo;
vso tekmo (6,7)
/; 4 skoki, 3 posredovanja, podaje 17/30 (57%)
Petar StojanovićDinamo Zagreb (HRV)Zagreb - Dinamo 1:2vso tekmo
debi za Dinamo, v 78' = 1. karton
Aljaž StrunaPalermo (ITA)Palermo - Torino 1:3
/poškodovan

VEZISTI

Domen ČrnigojLugano (ŠVI)Thun - Lugano 2:1 65' (1:0)/
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)Eintracht B. - Arminia 1:0
62' (1:0)prva menjava
Dalibor StevanovićMordovia Saransk (RUS)* zimski premor *-16. (zadnje) mesto v Premier ligi
NAPADALCI
Džengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)Sion - St. Gallen -:--prestavljeno
Etien VelikonjaLierse (BEL II)Lierse - White Star 1:3vso tekmo/
Tim MatavžGenoa (ITA)

Milan - Genoa 2:1

vso tekmo (6,5)
7 skokov, podaje 7/16 (44%), prvič v začetni postavi Genoe
Andraž ŠporarBasel (ŠVI)Grasshopper -Basel 0:4 70' (0:3)debi za Basel, druga menjava - zamenjal kapetana Delgada
Luka ZahovićHeerenveen (NIZ)Vitesse - Heerenveen 3:0 60' (3:0) (6,3)strel, skok in posredovanje, podaje 6/7 (86%)

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.

* - po Ukrajini oznanil, napovedal oz. namignil na reprezentančno upokojitev

Pričakujem zelo težak zaključek sezone za Inter, saj je Samir Handanović samo prikrival težave moštva. Zdaj so začeli prejemati gole, vseskozi pa se mučijo z doseganjem zadetkov.

Legendarni vratar Gianluca Pagliuca