Lionel Messi je na klubski ravni z Barcelono osvojil že vse, kar se osvojiti da. V reprezentančnem dresu je zgodba drugačna. Foto: Reuters
Lionel Messi je na klubski ravni z Barcelono osvojil že vse, kar se osvojiti da. V reprezentančnem dresu je zgodba drugačna. Foto: Reuters

Pogovarjal sem se s Tevezom. Igral sem v treh finalih Cope Americe, vse tri sem izgubil. Ne najdem razlage.

Javier Mascherano
Jorge Sampaoli
Selektor Čila Jorge Sampaoli je svojim varovancem hvaležen, da je lahko del evforije, ki zdaj vlada v državi. Foto: Reuters

Napočil je naš čas, vso negativno statistiko iz preteklosti smo morali pustiti za seboj. To zmago posvečam vsem Čilencem.

Claudio Bravo
Arturo Vidal
Arturo Vidal je naslov južnoameriškega prvaka takole proslavil tudi s sinom Alonsom. Foto: Reuters
Čile prvič osvojil Copo

Argentina bo morala na novi, 15. naslov južnoameriškega prvaka še malce počakati, potem ko je v noči iz sobote na nedeljo izgubila finalno srečanje letošnje Cope Americe v Santiagu. Zmagovalca so odločili streli z bele točke, novi južnoameriški prvak Čile je zadel vse štiri, za gavče sta 11-metrovko zapravila Gonzalo Higuain in Ever Banega.

To je bil za Čile peti nastop v finalu južnoameriškega prvenstva. Pred sobotnim zmagoslavjem v Santiagu so Čilenci vsa štiri finalna srečanja predtem izgubili, in sicer v letih 1955, 1956, 1979 in 1987.

Lepa priložnost za osvojitev naslova
"Nekega dne bo Lionel nekaj osvojil z argentinsko reprezentanco. Njegov čas bo še prišel," je prepričan Lavezzi, ki je v igro že v prvem polčasu vstopil namesto poškodovanega Angela Di Marie. "Mislili smo, da je napočil trenutek, ko bomo lahko pustili pečat, a smo se motili. Ta poraz zelo boli. Še enkrat smo konec tekme pričakali z grenkim priokusom. Vse skupaj boli, ker se zavedamo, da smo imeli lepo priložnost za osvojitev naslova," je še dodal 30-letni napadalec, ki meni, da je ekipa zrela za osvajanje lovorik, manjkala naj bi ji le pika na i, s katero bi lahko v letu dni postali svetovni in južnoameriški prvaki.

Mascherano: Ne najdem razlage!
Razočaran je bil tudi vezist Javier Mascherano, ki je še tretjič v karieri izgubil finale južnoameriškega prvenstva. Ob sobotnem porazu v Čilu je moral zelenico po finalnem srečanju Cope Americe zapustiti tudi v letih 2004 in 2007, ko je bila obakrat boljša Brazilija. "Ne najdem besed, s katerimi bi opisal to trpljenje. Upam, da bo v prihodnosti Argentina lahko zmagala," je član Barcelone dejal sedmi sili in nadaljeval: "V dresu argentinske reprezentance si želim uspeha, a za zdaj sem primoran trpeti. Pogovarjal sem se s Tevezom. Igral sem v treh finalih Cope Americe, vse tri sem izgubil. Ne najdem razlage." 31-letnik se je argentinskim navijačem med drugim zahvalil za podporo in izrazil razočaranje, ker mu s soigralci ni uspelo na njihove obraze narisati nasmeškov.

Sampaoli: Čile pokazal več kot Argentina
Popolnoma drugače so bili - razumljivo - razpoloženi v taboru Čila, kjer so veliko zmago slavili dolgo v noč. Selektor Jorge Sampaoli je trenutek, ko je odločilni strel Alexisa Sancheza z 11 metrov končal v mreži, opisal za enega najlepših v življenju. "Igralci so svoje delo opravili z odliko. Na celotnem prvenstvu nisem videl enega samega primera, kjer bi bil Čile slabši nasprotnik. V tem trenutku hočem s svojimi varovanci samo uživati. Zmagati Copo v Čilu pred vsemi evforičnimi navijači ... rad bi se zahvalil igralcem, da sem lahko del vsega tega," je dejal Sampaoli.

55-letni selektor je taktično uspešno ustavil najnevarnejšega argentinskega igralca Messija, prepričan je, da je končni rezultat pravičen. "Čile je v finalu pokazal več kot Argentina," je poudaril.

Bravu so se uresničile sanje
Sanje so se z zmago v finalu uresničile tudi vratarju Claudiu Bravu, ki je ubranil strel z bele točke Everju Banegi. "Vedno sem sanjal o naslovu južnoameriškega prvaka. Napočil je naš čas, vso negativno statistiko iz preteklosti smo morali pustiti za seboj. To zmago posvečam vsem Čilencem," je dejal 32-letni Bravo, ki si kruh služi v Barceloni. "Kot ekipa imamo nekaj izkušenj s svetovnega prvenstva. Soigralcem sem dejal, da bo Argentina zapravila dva strela z bele točke in da bomo zmagali," je še pojasnil.

Vidal: Naš narod je potreboval zmago
Arturo Vidal, ki je v zadnjem času časopisne stolpce polnil predvsem zaradi incidentov iz svojega zasebnega življenja, je poudaril, da si je Čile zaslužil naslov prvaka. "Naš narod je potreboval to zmago! Mislim, da je ta država potrebovala nekaj tako lepega, kot je naslov južnoameriškega prvaka. Zdaj bomo dali vse od sebe in poskusili storiti korak dlje na naslednjem svetovnem prvenstvu. Danes smo naredili pomemben korak v zgodovini te reprezentance, naša generacija si je to zaslužila," je povedal.

Pogovarjal sem se s Tevezom. Igral sem v treh finalih Cope Americe, vse tri sem izgubil. Ne najdem razlage.

Javier Mascherano

Napočil je naš čas, vso negativno statistiko iz preteklosti smo morali pustiti za seboj. To zmago posvečam vsem Čilencem.

Claudio Bravo
Čile prvič osvojil Copo