Adil Rami je zadel dvakrat že v prve četrt ure. Foto: Reuters
Adil Rami je zadel dvakrat že v prve četrt ure. Foto: Reuters
Navijači Athletic Bilbaa
Navijači Athletic iz Bilbaa so znova poskrbeli za sijajno vzdušje na stadionu San Mames. Foto: Reuters
Klaas-Jan Huntelaar
Klaas-Jan Huntelaar je vlil upanje Schalkeju. Foto: Reuters
Radamel Falcao
Radamel Falcao je odločil tekmo v Hannovru. Foto: Reuters
Adrian Lopez
Adrian Lopez je navdušil s preigravanjem ob prvem zadetku za Atletico. Foto: Reuters
V polfinalu Evropske lige trije španski klubi

Nizozemci so prvo tekmo dobili z 2:1, na povratni tekmi na Mestalli pa so bili popolnoma nemočni. Valencia je z dvema goloma Adila Ramija v razmiku pičlih 135 sekund hitro povedla z 2:0. V drugem polčasu je Jordi Alba v 56. minuti povišal na 3:0, Pablo Hernandez pa je v 80. minuti postavil še piko na i.

Schalkeju ni uspel preobrat
Baski so že prvo tekmo v Gelsenkirchnu dobili s 4:2. V Bilbau je bilo za veliko slavje dovolj že neodločenih 2:2. Kanček upanja za goste je z zadetkom v 29. minuti prižgal Klaas-Jan Huntelaar, ki je izkoristil veliko napako Anderja Herrere. Prestregel je slabo podajo do vratarja Gorke Iraizoza in z desnico zatresel mrežo. Jezni trener Marcelo Bielsa je Anderja zamenjal z Ibeijem Gomezom in zadel v polno. Štiri minute pred odmorom je Ibai z izjemnim diagonalnim strelom z 20 metrov z desno nogo izenačil.
77. zadetek Raula
Schalke je hitro povedel v drugem polčasu, v 52. minuti je Chinedu Obasi našel Raula, veteran pa je z levico z 18 metrov zadel za 1:2. To je bil že njegov 77. zadetek v evropskih tekmovanjih, kar je absolutni rekord. Odgovor Athletica je bil znova bliskovit. Markela Susaete je le tri minute zatem izid poravnal po podaji Ikerja Muniaina in s tem zapečatil usodo kluba iz Gelsenkirchna.
Falcao odločil v Hannovru
Nemci ne bodo imeli predstavnika v polfinalu, saj je izpadel tudi Hannover, ki je izgubil tudi povratno tekmo proti madridskemu Atleticu z 1:2. V prvem polčasu ni bilo golov, nato pa so Španci povedli v 63. minuti po izjemnem preigravanju Adriana Lopeza. Dva branilca in tudi vratar Ron Robert Zieler so bili le opazovalci. Devet minut pred koncem je napadalec Mame Diouf z 12 metrov z desnico zadel ob bližnji vratnici. Hannover je vse moči usmeril v napad, hotel je izsiliti podaljšek. V obrambi so izbranci Mirka Slomke pustili prevelike luknje, Diego je v 87. minuti podal do Radamela Falcaa, ki je s 15 metrov z desno nogo postavil končni izid.

Xavier zapravil najstrožjo kazen
Še najbolj negotovo je bilo na tekmi Metalist - Sporting. Portugalci so dobili prvo srečanje z 2:1. Gostiteljem je zmanjkal en gol, toda Ukrajinci so tudi zgrešili enajstmetrovko. Goste je v vodstvo povedel Ricky van Wolfswinkel z glavo v 44. minuti. Metalist je izenačil prek Cristalda v 57. minuti. Tragični junak je postal Cleiton Xavier, saj je njegov strel z bele točke sedem minut pozneje Rui Patricio obranil in Sporting se je pridružil španskim sosedom v polfinalu.

Četrtfinale, povratne tekme:
ATHLETIC BILBAO - Schalke 2:2 (1:1) 4:2
Ibai 41., Susaeta 55.; Huntelaar 29., Raul 52.

Athletic Bilbao: Iraizoz, Iraola, Ekiza, Amorebieta, Aurtenetxe, Javi Martinez , Ander Herrera ( 31./Ibai; 74./San Jose), de Marcos , Susaeta, Iker Muniain, Llorente ( 59./Toquero).

Schalke: Unnerstall, Hoogland, Papadopoulos , Matip , Escudero, Holtby ( 72./Höger), Jones, Obasi ( 62./Marica), Jurado ( 60./Farfan), Raul, Huntelaar.

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)


VALENCIA - AZ Alkmaar 4:0 (2:0) 1:2
Rami 14., 16., Jordi Alba 56., Pablo Hernandez 80.

Valencia: Diego Alves, Barragan , Rami, Ricardo Costa, Mathieu, Topal, Tino Costa (84./Maduro), Feghouli ( 76./Pablo Hernandez), Jordi Alba, Jonas ( 68./Parejo), Soldado.

AZ Alkmaar: Alvarado, Marcellis, Moisander, Viergever, Poulsen, Maher, Elm, Martens, Roy Beerens ( 79./Falkenburg), Altidore ( 69./Benschop), Holman ( 46./Gudmundsson).

Sodnik: Pavel Kralovec (Češka)


Metalist - SPORTING LIZBONA 1:1 (0:1) 1:2
Cristaldo 57.; van Wolfswinkel 44.
Cleiton Xavier (Metalist) je v 64. minuti zapravil 11-m.

Metalist: Gorjainov, Villagra, Berezovčuk , Obradović , Pšeničnih ( 85./Blanco), Torres ( 71./Marlos), Edmar ( 46./Dević), Sosa , Cleiton Xavier, Taison , Cristaldo.

Sporting: Rui Patricio, Joao Pereira, Xandao , Anderson Polga, Insua, Schaars, Fernandez ( 60./Renato Neto), Capel ( 83./Evaldo ), André Martins ( 72./Andre Santos), Izmajlov, van Wolfswinkel.

Sodnik: William Collum (Škotska)


Hannover - ATLETICO MADRID 1:2 (0:0) 1:2
Diouf 81.; Adrian 63., Falcao 87.

Hannover: Zieler, Cherundolo, Pogatetz, Eggimann, Pander ( 87./Sobiech), Pinto , Schulz ( 73./Schmiedebach), Schlaudraff, Rausch ( 71./Abdellaoue), Diouf, Ya Konan.

Atletico Madrid: Courtois, Godin , Perea, Miranda , Filipe, Tiago, Mario Suarez, Adrian, Diego ( 88./Alvaro Dominguez), Koke ( 65./Salvio), Falcao .

Sodnik: Mark Clattenburg (Anglija)

Izidi prvih tekem so v odebeljenem tisku.

Polfinale, prvi tekmi:

ATLETICO MADRID - VALENCIA

SPORTING - ATHLETIC BILBAO

Prvi tekmi bosta 19. aprila, povratni pa 26. aprila.

V polfinalu Evropske lige trije španski klubi