Najboljši strelec letošnjega mundiala Harry Kane je znova rešil Angleže. Foto: Reuters
Najboljši strelec letošnjega mundiala Harry Kane je znova rešil Angleže. Foto: Reuters
Kane in Lingard sta rešila Anglijo in poskrbela za veliko veselje na Wembleyju. Foto: Reuters
Andrej Kramarić je premešal angleško obrambo in poslal žogo v malo mrežico. Foto: Reuters
Gareth Southgate, ki je leta 1996 zgrešil odločilno enajstmetrovko v polfinalu evropskega prvenstva proti Nemčiji na Wembleyju, se je veselil ene največjih zmag na klopi Anglije. Foto: Reuters
Haris Seferović je zagotovil Švici prvo mesto. Foto: EPA

V ponovitvi polfinala letošnjega svetovnega prvenstva sta obe reprezentanci potrebovali zmago za "final four" Lige narodov. Špancem je najbolj ustrezal remi, zdaj pa so končali na drugem mestu. Hrvaška, ki je vodila vse do 78. minute, se tako seli v ligo B.
Mojstrsko preigravanje Kramarića
78.221 gledalcev na Wembleyju je v prvem polčasu videlo taktični boj, mreži pa sta mirovali. V 57. minuti je Nikola Vlašić v kazenskem prostoru našel Andreja Kramarića. Napadalec Hoffenheima je mojstrsko preigraval, angleški branilci pa so ga le opazovali. Naravnal si je žogo na levico in jo poslal v malo mrežico.
Rezervist Lingard izenačil
Selektor Gareth Southgate se je znašel v velikih težavah, Angleži so nujno potrebovali dva zadetka. V 73. minuti je v igro poslal Jesseja Lingarda in Jadona Sancha, ki sta popolnoma spremenila potek srečanja. Pet minut zatem je Joe Gomez iz avta podal v sredino kazenskega prostora, na daljši vratnici je Kanu uspelo spraviti žogo mimo Lovreja Kalnića, pritekel je Lingard in jo z nekaj centimetrov potisnil v mrežo.
Kane odločil v 85. minuti
Angleži so razmišljali le še o napadu in popolnoma pozabili na obrambo. V 81. minuti je Domagoj Vida po podaji iz kota z glavo že matiral vratarja Jordana Pickforda, vendar je sijajni Lingard stal na pravem mestu in z golove črte odbil žogo. Pet minut pred koncem je Ben Chilwell podal s prostega strela z leve strani, junak četrtkove tekme proti Španiji Tin Jedvaj je z drsečim štartom zgrešil žogo, na daljši vratnici pa je bil na pravem mestu Kane, ki je stegnil desnico in poslal žogo v mrežo s sedmih metrov.

Southgate: Stara Anglija je znova tu
"Zelo sem ponosen, saj smo prikazali veliko željo. Po prejetem zadetku smo se znašli v neugodnem položaju. Ostali smo potrpežljivi, čeprav smo morali tvegati, in enkrat smo tudi izbili žogo z golove črte. Že zares dolgo ni bilo takega vzdušja na Wembleyju. Stara Anglija je znova tu, gola smo dosegli po podaji iz avta in s prostega strela," je bil navdušen selektor Southgate.

Dalić: Prikazali smo moško igro
"Izgubili smo, a pokončno zapuščamo Wembley. Prikazali smo moško igro. Sezona je končana, bila je zares nepozabna. Na svetovnem prvenstvu smo postavili temelje za naprej in poskrbeli za pravo nogometno evforijo na Hrvaškem. Ne strinjam se, da smo igrali slabo. Anglija je doma vedno zelo močna, oba gola smo prejeli iz prekinitev," ni bil preveč razočaran selektor Zlatko Dalić.

Seferović s hat-trickom zrežiral preobrat v Luzernu
Švica je na odločilni tekmi v Luzernu ugnala Belgijo s 5:2 in osvojila prvo mesto v drugi skupini lige A. Poleg Švicarjev so si nastop na zaključnem turnirju zagotovili še Portugalci in Angleži, četrti udeleženci pa bodo znani po ponedeljkovi tekmi med Nemci in Nizozemci.

Belgijci so začeli sijajno. Thorgan Hazard je zadel v 2. in 17. minuti. Izbranci Vladimirja Petkovića so že v prvem polčasu uprizorili preobrat. Z dvema goloma Harisa Seferovića (31., 44.) ter Ricarda Rodrigueza (28./11 m) so že na polčasu povedli s 3:2. Nico Elvedi je po uri igre z galvo povišal na 4:2 po podaji Xherdana Shaqirija, končni izid pa je z izjmenim udarcem z glavo postavil Seferović pet minut pred koncem, z desne strani je podal Kevin Mbabu.

Finalni turnir elitne skupine na Portugalskem
Finalni turnir elitne skupine Lige narodov bo skoraj zagotovo na Portugalskem. Kandidaturo za organizacijo so poleg Portugalske oddali še Italijani in Poljaki, a ker se niso uvrstili med najboljše štiri reprezentance, s tem niso izpolnili osnovnega pogoja.

Portugalska je za mesti polfinalnih obračunov, ki bosta 5. junija 2019, prijavila Porto in Guimaraes, finale bo na sporedu dan pozneje. Evropska nogometna zveza bo Portugalsko za prireditelja uradno razglasila 3. decembra na zasedanju izvršnega odbora v Dublinu, na katerem bodo znani tudi prireditelji zaključnih turnirjev nižjih skupin, po zasedanju pa bodo izvedli tudi žreb polfinalnih parov.


LIGA A, skupina 4:
ANGLIJA - HRVAŠKA 2:1 (0:0)
Lingard 78., Kane 85.; Kramarić 57.

Anglija: Pickford, Walker, Gomez, Stones, Chilwell, Barkley (63./Alli), Dier, Delph (73./Lingard), Sterling, Kane, Rashford (73./Sancho).

Hrvaška: Kalinić, Vrsaljko (26./Milić), Lovren, Vida, Jedvaj, Modrić, Brozović, Kramarić, Vlašić (79./Rog), Perišić, Rebić (46./Brekalo).

Sodnik: Anastasios Sidiropoulos (Grčija)

Vrstni red: Anglija 7, Španija 6, Hrvaška 4.

SKUPINA 2:
ŠVICA - BELGIJA 5:2 (3:2)
Rodriguez 26./11-m, Seferović 31., 44., 84., Elvedi 62.; T. Hazard 2. 17.

Švica: Sommer, Mbabu, Elvedi, Klose, R. Rodriguez, E. Fernandes, Xhaka, Freuler (79./Zakaria), Zuber (87./Benito), Shaqiri, Seferović (92./Ajeti).

Belgija: Courtois, Alderweireld, Kompany, Boyata, Meunier (90./Origi), Tielemans, Witsel, Chadli (65./Batshuayi), T. Hazard, E. Hazard, Mertens.

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)

Vrstni red: Švica in Belgija po 9, Islandija 0.


LIGA B, skupina 3:
SEVERNA IRSKA - AVSTRIJA 1:2 (0:0)
C. Evans 57.; Schlager 49., Lazaro 93.
Vrstni red: BiH 10, Avstrija 7, Severna Irska 0 točk.


LIGA C, skupina 2:
MADŽARSKA - FINSKA 2:0 (2:0)
Szalai 29., Nagy 37.

GRČIJA - ESTONIJA 0:1 (0:1)
Lambropoulos 44./ag

Vrstni red: Finska 12, Madžarska 10, Grčija 9, Estonija 4.


LIGA D, skupina 2:
SAN MARINO - BELORUSIJA 0:2 (0:1)
Dragun 8., Saroka 52.
MOLDAVIJA - LUKSEMBURG 1:1 (0:0)
Ginsari 58./11-m; Bensi 70.
Vrstni red: Belorusija 14, Luksemburg 10, Moldavija 9, San Marino 0.