Benjamin Verbič (levo Nejc Skubic) si je dal duška, saj je zadel že na prvi tekmi v vlogi kapetana Slovenije. Foto: Reuters
Benjamin Verbič (levo Nejc Skubic) si je dal duška, saj je zadel že na prvi tekmi v vlogi kapetana Slovenije. Foto: Reuters
Benjamin Verbič
Verbič in soigralci proslavljajo vodilni zadetek. Foto: Reuters
Slovenija
Začetna postava Slovenije. Selektor Igor Benedejčič iz različnih razlogov ni mogel računati na Jana Oblaka, Kevina Kampla, Jasmina Kurtića, Reneja Krhina, Bojana Jokića in Josipa Iličića. Foto: Reuters
Björn Maars Johnsen
Rezervist Björn Maars Johnsen je z golom v 85. minuti kronal premoč Norvežanov v Stožicah. Foto: Reuters
Slovenci blizu 2:0, na koncu le remizirali
Johnsen kronal norveško premoč
Aljaž Struna in Mevlja izbila žogo na golovi črti
Verbič popeljal Slovenijo v vodstvo

Izpad Slovenije v najnižji razred je bil sicer bolj ali manj pričakovan. Varovance začasnega selektorja Igorja Benedejčiča bi namreč v Ligi C obdržal le sanjski razplet v zadnjih dveh krogih.
Možnosti Slovencev v tem tekmovanju so bile z neprepričljivimi predstavami zapravljene že pred obračunom s favoriziranimi Norvežani. Remi ni slab izid, a pravega preboja v igri Slovenije tokrat še ni bilo.

Analiza prvega in drugega polčasa tekme Slovenija - Norveška.


Kapetan Verbič zadel za vodstvo Slovencev

Precej oslabljeni Slovenci so pred dobro napolnjenimi Stožicami (10.000 gledalcev; veliko mladih navijačev) odlično odprli tekmo, saj so povedli že v 9. minuti iz prve prave priložnosti. Andraž Šporar je dobil zračni dvoboj, žogo spustil do Domna Črnigoja, ki je nato lepo podal do vtekajočega Benjamina Verbiča, ta pa je z diagonalnim strelom v malo mrežico matiral Runeja Jarsteina. Verbič je tako na najboljši mogoči način potrdil kapetanski trak, ki ga je prvič nosil na svoji levici.

Aljaž Struna in Mevlja izbila žogo na golovi črti
Norvežani so v nadaljevanju prevzeli pobudo in spletli kar nekaj nevarnih akcij na slovenski polovici. Pritisk Norvežanov je naraščal, Slovenci so se uspešno branili in se v 31. minuti čudežno rešili. Omar Elabdellaoui je namreč streljal z glavo, že premagal Vida Belca, a je žogo na golovi črti najprej izbil Aljaž Struna v vratnico, nato pa je posredoval še Miha Mevlja, ki je prav tako z izbijanjem na golovi črti preprečil zadetek.

Statistika na strani Norveške
Norvežani so imeli premoč, vendar so Slovenci vzdržali. Statistika prvega polčasa: posest žoge 60:40, streli 6:2, v okvir vrat 3:1 – vse za Norveško.

Berić v polno iz prepovedanega položaja
Tudi v drugem delu so imeli Norvežani pobudo. V 58. minuti je moral zaradi poškodbe z zelenice Domen Črnigoj, zamenjal ga je Roman Bezjak. V 71. minuti je Martin Odegaard silovito sprožil z roba kazenskega prostora, a se je vratar Vid Belec izkazal z obrambo. Malo pozneje je Robert Berić (vstopil malo pred tem) po predložku Amirja Derviševića s prostega strela z glavo zatresel mrežo Jarsteina, vendar je bil zadetek zaradi nedovoljenega položaja (upravičeno) razveljavljen.

Johnsen z glavo izenačil
V končnici tekme je Norveška še bolj pritiskala za izenačenje. V 80. minuti je Belec ubranil močan strel Oleja Kristiana Selnaesa. Malo pozneje je pri Sloveniji vstopil še Jaka Bijol, ki je zamenjal Andraža Šporarja. V 84. minuti je Norveška le kronala terensko premoč. Haavard Nordtveit je z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Björn Maars Johnsen z glavo matiral Belca. Slovenci so tako ostali brez prve zmage v Ligi narodov. Še končna statistika: posest žoge 62:38, streli 15:4, v okvir vrat 4:2 – vse za Norveško.

Slovenija bo v ponedeljek Ligo narodov sklenila s tekmo proti Bolgariji v gosteh, nato pa jo spomladi – verjetno že z novim selektorjem – čaka (nov) začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2020. In zaradi padca ranga v precej zahtevni skupini ...

LIGA NARODOV, LIGA C

Skupina 3

SLOVENIJA - NORVEŠKA 1:1 (1:0)
10.254; Verbič 9.; Johnsen 85.

Slovenija: Belec, Skubic, Al. Struna, Mevlja, An. Struna, Dervišević, Rotman , Verbič, Črnigoj (58./Bezjak), Zajc (69./Berić), Šporar (84./Bijol).

Norveška: Jarstein , Elabdellaoui, Nordtveit, Rosted , Aleesami, Johansen (57./Odegaard), Selnaes, Henriksen, M. Elyounoussi, Sörloth (75./Kamara), T. Elyounoussi (63./Johnsen).

Sodnik: Ruddy Buquet (Francija)

CIPER - BOLGARIJA 1:1 (1:0)
Zachariou 24.; Dimitrov 89./11-m


Ponedeljek ob 20.45:
BOLGARIJA - SLOVENIJA
(prenos na TV SLO 2 in MMC-ju)

CIPER - NORVEŠKA

Lestvica:                          
NORVEŠKA           5  3 1 1  5:2 10
BOLGARIJA          5  3 1 1  6:4 10
CIPER              5  1 2 2  5:7  5
SLOVENIJA          5  0 2 3  4:7  2
 

LIGA A

SKUPINA 1

NIZOZEMSKA - FRANCIJA 2:0 (1:0)
Wijnaldum 44., Depay 90./11-m

Ponedeljek ob 20.45:
NEMČIJA - NIZOZEMSKA

Francija 7, Nizozemska 6, Nemčija 1.


LIGA B

SKUPINA 1

SLOVAŠKA - UKRAJINA 4:1 (2:0)
Rusnak 6., Kucka 26., Zrelak 52., Mak 61.; Konopljanka 47.

Ponedeljek ob 20.45:
ČEŠKA - SLOVAŠKA

Ukrajina 9, Češka in Slovaška 3 točke.


LIGA D

SKUPINA 4

GIBRALTAR - ARMENIJA 2:6 (1:1)
De Barr 10., Priestley 78.; Movsisjan 27., 48., 52., 54., Kartašjan 66., Karapetian 90.

LIECHTENSTEIN - MAKEDONIJA 0:2 (0:0)
Bardhi 53., Nestorovski 90.
: Wieser 50./Liechtenstein.

Makedonija 12, Armenija 9, Gibraltar 6, Liechtenstein 3.

Slovenci blizu 2:0, na koncu le remizirali
Johnsen kronal norveško premoč
Aljaž Struna in Mevlja izbila žogo na golovi črti
Verbič popeljal Slovenijo v vodstvo