Antoine Griezmann je z dvema zadetkoma potopil Barcelono. Foto: Reuters
Antoine Griezmann je z dvema zadetkoma potopil Barcelono. Foto: Reuters
Lionel Messi in Neymar
Lionel Messi in Neymar sta bila nemočna proti odlično postavljeni obrambi Atletica. Foto: Reuters
Jan Oblak
Jana Oblaka je Luis Suarez na prvi tekmi premagal dvakrat, tokrat pa je slovenski reprezentančni vratar mrežo ohranil nedotaknjeno. Foto: Reuters
Raul Jimenez
Raul Jimenez je poskrbel za presenetljivo vodstvo Benfice. Foto: Reuters
Nogometaši Bayerna
Veselje nogometašev Bayerna po izenačujočem zadetku Artura Vidala. Foto: Reuters
Thomas Müller
Thomas Müller je na začetku drugega polčasa v Lizboni veselil svojega 36. zadetka v Ligi prvakov. Foto: Reuters

Katalonci so 70 odstotkov igralnega časa žogo držali v svoji posesti, ves čas so pretili gostiteljem, ki pa so z odlično igro v obrambi zdržali vse nalete in se zasluženo uvrstili v polfinale. Junak tekme je bil z dvema zadetkoma Antoine Griezmann.

Zadnjega polfinalista je dala tekma v Lizboni, kjer je Bayern z 2:2 remiziral z Benfico in se je s skupnim izidom 3:2 uvrstil med štiri najboljše ekipe v letošnji Ligi prvakov.

Madridčani povedli po napaki Albe
Atletico je tekmo začel bliskovito, že v uvodnih desetih minutah so si gostitelji pripravili dve lepi priložnosti. V 3. minuti je Gabi sprožil prek gola, nekaj minut pozneje je Griezmann po predložku z leve strani meril naravnost v gostujočega vratarja Marca-Andreja ter Stegna. Barcelona v prvem polčasu ni pokazala praktično ničesar, prvič je na vrata sprožila šele po dobre pol ure igre, ko je s prostega strela nenatančno meril Lionel Messi. Atletico je v obrambi igral odlično, kompaktno, igralci so se vsakič znova nagnetli pred vrata in popolnoma onesposobili udarni trojček Messi-Suarez-Neymar.

V 36. minuti so Madridčani zasluženo povedli. Po napaki Jordija Albe in predložku z desne strani je bil z glavo natančen Griezmann.

Katalonci streljali s slepimi naboji
Varovanci Diega Simeoneja so v deveti minuti nadaljevanja zatresli prečko prek Lucasa Hernandeza, nato pa je začela Barcelona vršiti pritisk na Oblakova vrata, ki se ga gostitelji nikakor niso uspeli otresti. Šele v 61. minuti so si domači branilci lahko malce oddahnili, ko je v protinapad zdrvel Griezmann in sprožil naravnost v ter Stegna. Pet minut pozneje so bili gostje blizu izenačenja, po podaji Andresa Inieste je priložnost zapravil Luis Suarez. Pritisk Kataloncev se je začel stopnjevati, a se domača obramba ni dala, nekajkrat je na zelenici tudi zavrela kri, glavni sodnik Nicola Rizzoli je imel kar nekaj dela.

Griezmann natančen z bele točke
Barcelona si je krvavo želela zadetek, ves čas je napadala, nato pa je v 87. minuti sledil hladen tuš, ko je Iniesta po protinapadu domače ekipe v kazenskem prostoru igral z roko, v polno pa je z bele točke zadel Griezmann. V 91. minuti so Katalonci zahtevali 11-metrovko, potem ko je Gabi v kazenskem prostoru igral z roko, a je Rizzoli dosodil prosti strel na robu kazenskega prostora. Strel je izvedel Messi, njegov poskus je zletel prek vrat.

Jimenez šokiral Bavarce, Vidal izenačil
Bayern je bil v prvem polčasu v Lizboni boljši nasprotnik. Aktualni nemški prvaki so ves čas oblegali vrata gostiteljev, ki so imeli nemalo preglavic s Javijem Martinezom, Davidom Alabo, Thomasom Müllerjem in predvsem Arturom Vidalom. Vseeno so bili Portugalci tisti, ki so povedli: v 27. minuti je po globinski podaji Eliseuja v spodnji levi kot zadel Raul Jimenez. Toda vodstvo ni trajalo dolgo, izid pa je poravnal Vidal. V 38. minuti je vratar Ederson Moraes odbil Lahmov predložek naravnost do Čilenca, ki je z roba kazenskega prostora hladnokrvno žogo poslal v prazno mrežo.

Müller iz bližine kaznoval slabo obrambo
Bavarci so stadion luči utišali v 52. minuti, ko se je med strelce vpisal Thomas Müller. Ta je po predložku iz kota in izjemno slabo postavljeni obrambi Benfice iz bližine zadel za 1:2. To je bil njegov 36. gol v Ligi prvakov. Kmalu zatem je ekipa Pepa Guardiole zadela še vratnico - ta je veselje preprečila Douglasu Costi. V 70. minuti so se Bayernovi navijači razveselili novega zadetka, ki pa je bil razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Ob Riberyjevi podaji je bil nekoliko prehiter Müller. Zato pa so bili uspešnejši Portugalci, ki so v 76. minuti izid poravnali na 2:2. Po Martinezovem prekršku je prosti strel izjemno izvedel rezervist Anderson Talisca. Vse skupaj je bilo prepozno za morebitni preobrat - Portugalci so morali za napredovanje doseči še dva zadetka -, Bayern je tekmo mirno pripeljal do konca.

Četrtfinale, sredini povratni tekmi:
Benfica - BAYERN 2:2 (1:1) 0:1
Jimenez 27., Anderson 76.; Vidal 38., Müller 52.

Benfica: Ederson, Almeida, Jardel, Lindelöf, Eliseu (88./Jović), Fejsa, Renato Sanches, Salvio (68./Anderson), Carcela, Pizzi (58./Guedes), Jimenez.

Bayern: Neuer, Lahm, Kimmich, Martínez, Alaba, Thiago, Alonso (90./Bernat), Vidal, Costa, Müller (84./Lewandowski), Ribery (90./Götze).

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)


ATLETICO MADRID - Barcelona 2:0 (1:0) 1:2
Griezmann 36., 88./11-m

Atletico Madrid: Oblak, Juanfran, Godin, Lucas, Luis, Augusto (90./Savić), Gabi, Koke, Saul, Carrasco (74./Thomas), Griezmann (90./Correa).

Barcelona: ter Stegen, Alves (64./S. Roberto), Pique, Mascherano, Alba, Rakitić (64./Turan), Busquets, Iniesta, Messi, Suarez, Neymar.

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)


Torkovi povratni tekmi:
REAL MADRID - Wolfsburg 3:0 (2:0) 0:2
Ronaldo 16., 17., 77.

MANCHESTER CITY - Paris SG 1:0 (0:0) 2:2
De Bruyne 76.

V krepkem tisku so izidi prvih tekem.