Robert Berić je proti Šahtarju igral 89 minut, poraza svojega moštva ni mogel preprečiti. Foto: EPA
Robert Berić je proti Šahtarju igral 89 minut, poraza svojega moštva ni mogel preprečiti. Foto: EPA
Skenderbeu
Nogometaši Skenderbeua so dobili prvi polčas, v drugem pa je Dinamu iz Zagreba uspel preobrat. Foto: EPA
Parejo in Rodrigo
Daniel Parejo in Rodrigo sta dosegla dva izmed treh zadetkov Valencie proti Monacu. Foto: EPA
Leigh Griffiths
Leigh Griffiths, Celticov junak proti Malmöju. Foto: Reuters

Hrvaški prvak je bil precej boljši od albanskega, varovanci Zorana Mamića so si pripravili kopico zrelih priložnosti, dve sta izkoristila Soudani in Pivarić.

V Valencii so gostitelji premagali Monaco s 3:1, trikrat so zadeli tudi nogometaši Celtica, ki so s 3:2 ugnali Malmö, Basel je doma z Maccabijem iz Tel Aviva remiziral z 2:2.

Dinamo napadal, Skenderbeu zadel
Zagrebčani so bili v prvem polčasu boljši nasprotnik, pripravili so si nekaj lepih priložnosti, za obrambo gostiteljev je bil nerešljiva uganka El Arbi Hillel Soudani, ki je že v 7. minuti pošteno ogrel dlani opreznega Orgesa Shehija. Kmalu zatem je Alžirec zaposlil še Armina Hodžića, a je ostalo pri začetnih 0:0. V drugi polovici polčasa so hrvaški prvaki še dvakrat zapretili, najprej je Hodžić sprožil mimo vrat, nato je Soudani s strelom z glavo Shehija prisilil v novo obrambo. Žoga je letela pod prečko v gol.

Albanski prvaki iz igre niso bili nevarni, so pa mrežo zatresli iz prekinitve. V 37. minuti je kapetan Bledi Shkembi mojstrsko izvedel prosti strel in žogo poslal v desni kot vratarja Eduarda, ki je obstal kot vkopan. Do odmora so želeli Zagrebčani izid poravnati, a je obramba Skenderbeua zdržala.

Pivarić z evrogolom za zmago Dinama
Dinamo je prevladoval tudi v drugem polčasu, čeprav je v 9. minuti nadaljevanja Hamdi Salihi zapravil izjemno priložnost za povišanje vodstva na 2:0. 31-letni napadalec je prelisičil zanko prepovedanega položaja in iz obrata streljal krepko prek vrat. Zagrebčani so še naprej napadali in po dobri uri igre vendarle izenačili. Marko Pjaca je s paralelno podajo pred vrata zaposlil Soudanija, ki je iz neposredne bližine zadel prazno mrežo. Pjaca je bil v drugem polčasu zelo razigran, v 75. minuti je po samostojni akciji z roba kazenskega prostora Shehija prisilil v novo pomembno obrambo.

Srečanje je v 93. minuti odločil Josip Pivarić, ki je s prekrasnim zadetkom Zagrebčanom priboril lepo prednost pred povratnim srečanjem. 26-letni levi bočni branilec je z roba kazenskega prostora žogo ob stičišču vratnice in prečke poslal v malo mrežico.

Marlos edini strelec na Dunaju
Dunajski Rapid je na razprodanem stadionu Ernst-Happel klonil pred Šahtarjem iz Donjecka. Edini zadetek na tekmi je dosegel Marlos, ki je tik pred odmorom lepo sprejel odličen predložek Jaroslava Rakickega z leve strani, nato preigral Stephana Auerja in brez težav žogo poslal v mrežo. Ukrajinci so povedli le nekaj trenutkov zatem, ko je vratar Andrej Pjatov s pomembno obrambo preprečil slavje gostiteljev. Robert Berić je za Dunajčane igral do 89. minute, v 7. minuti je prejel rumeni karton.

4. predkrog Lige prvakov, prve tekme

Prvaki:
SKENDERBEU - DINAMO ZAGREB 1:2 (1:0)
Shkembi 37.; Soudani 66., Pivarić 93.

CELTIC - MALMÖ 3:2 (2:0)
Griffiths 3., 62., Bitton 10.; Berget 52., 90.

BASEL - MACCABI TEL AVIV 2:2 (1:1)
Delgado 39./11-m, Embolo 88.; Zahavi 30., 90.


Neprvaki:
RAPID DUNAJ - ŠAHTAR DONJECK 0:1 (0:1)
Marlos 44.
Berić (Rapid) je igral do 89. minute.

VALENCIA - MONACO 3:1 (1:0)
Rodrigo 4., Parejo 59., Feghouli 86.; Pašalić 49.

Povratne tekme bodo 25. in 26. avgusta.