Veselje Nanija po zadetku za 2:0. Foto: Reuters
Veselje Nanija po zadetku za 2:0. Foto: Reuters
Navijači Sportinga
Navijači Sportinga med mrkom žarometov. Foto: EPA
Ante Šimundža
Ante Šimundža umirja svoje varovance. Foto: EPA
Islam Slimani
Islam Slimani je dosegel zadnji zadetek na tekmi. Foto: Reuters
Luka Zahović
Luka Zahović se je takole razveselil znižanja Maribora na 2:1. Foto: Reuters
Zadetki s tekme Sporting - Maribor
Muamer Vugdalić o tekmi Sporting - Maribor

Za uvrstitev v osmino finala Lige prvakov nimajo več možnosti. Tja se je že uvrstil Chelsea, ki je visoko z 0:5 slavil v Gelsenkirchnu.

Mojstrovina Nanija
Gostitelji so v prvem polčasu popolnoma prevladovali in povedli v 10. minuti, ko je na levi strani Brazilec Jefferson ušel Petru Stojanoviću in podal pred vrata, kjer je ob Alešu Mejaču s petih metrov žogo v mrežo potisnil Carlos Mane. V 35. minuti se je Nani poigraval v kazenskem prostoru Maribora, gostom ga nikakor ni uspelo ustaviti, nato je njegov strel končal v mreži nemočnega Jasmina Handanovića za vodstvo z 2:0.
Vijoličasti so se med žive vrnili v 42. minuti. Po protinapadu Maribora je Mejač stekel po levi strani v kazenski prostor in podal pred vrata, kjer je Jefferson spravil žogo v svojo mrežo. Skoraj zrcalna slika prvega zadetka na tekmi!
Končni izid postavil Slimani
Drugi del se je zaradi okvare dela žarometov na stadionu po 45-minutnem čakanju začel šele ob 22.35, saj predtem nad zelenico ni bilo dovolj svetlobe. Maribor je imel na začetku pobudo, toda v 65. minuti je prejel nov zadetek. Z desne strani je po napaki slovenskih prvakov predložek poslal Joao Mario, visoko žogo je Nani s težavami z glavo podal za korak, dva nazaj, tam pa jo je Islam Slimani s šestih metrov z volejem pospravil v mrežo.
Dve minuti pozneje je Alžirec še enkrat streljal iz bližine, a je Handanović njegov poskus ubranil. Ob koncu je mariborski vratar še z nekaj lepimi obrambami preprečil še višji poraz. Tudi gostje se niso predali, izpeljali nekaj akcij, toda ostalo je pri 3:1.

V prvem polčasu brez Ibraimija
Trener Maribora Ante Šimundža je v začetno postavo poleg Marcosa Tavaresa v napad uvrstil tudi Luko Zahovića. Na položaju levega bočnega branilca je Mitjo Vilerja, ki je imel nazadnje težave s poškodbo, zamenjal Mejač, na klopi pa sta bila tudi Agim Ibraimi in Damjan Bohar. Priložnost sta dobila v drugem polčasu. Makedonec, strelec ob remiju proti Chelseaju (1:1) pred tremi tedni, v zadnjem času zaradi bolezni ni veliko igral. Marko Šuler je tekmo spremljal s tribune, saj ga ni bilo niti med rezervisti. Tudi on je po besedah pomočnika športnega direktorja Mirana Pavlina zbolel.

Pri Sportingu nekoliko presenetljivo v začetni enajsterici ni bilo prodornega perujskega napadalca Andreja Carrilla, za katerega je Zlatko Zahovič pred tekmo dejal, da če ustavijo njega, bo Maribor opravil pol naloge. Namesto njega je igral Mane.

Okoli 700 mariborskih navijačev
Tekmo na stadionu Jose Alvalade je spremljalo 32.739 gledalcev, med njimi je bilo tudi več kot 700 slovenskih navijačev.

Že popoldne je bila odigrana tekma mladinske Lige prvakov. Sporting je mladeniče Maribora ugnal s 3:2. Za vijoličaste, ki so po petih krogih še brez točk, je oba gola zabil Martin Kramarič.
Sprehod Chelseaja

Chelsea je v Gelsenkirchnu povedel že v 2. minuti, ko je po strelu iz kota Cesca Fabregasa z glavo zadel John Terry. V 29. minuti je po podaji Edena Hazarda z nizkim strelom mrežo zatresel Willian, Jan Kirchhoff pa je v 44. minuti po novem kotu Fabregasa z glavo streljal v lastna vrata. V 76. minuti je bil strelec za 0:4 Didier Drogba po akciji Fabregasa in Williana, v 78. je končni izid postavil Ramires po predložku Drogbaja.

Izjavi po tekmi

Ante Šimundža, trener Maribora: "Dejstvo je, da je bila danes drugačna tekma, kot smo je vajeni, z izredno dolgim premorom med polčasoma. Danes je bil Sporting boljši od nas, vsi njegovi igralci so bili tekaško na višji ravni kot mi, bili so zelo razigrani, bili so na domačem terenu tisti Sporting, ki je pokazal vso svojo kakovost. Z naše strani pa odgovor ni bil takšen, kakršnega smo bili vajeni na tekmah, ki smo jih igrali prej. Danes je Sporting zasluženo prišel do treh točk."

Marco Silva, trener Sportinga Lizbone: "Pričakujemo, da bomo prišli v osmino finala. Zdaj imamo veliko več možnosti. Igra je zelo dobro potekala, nasprotnika smo imeli pod nadzorom. Prvih 40 minut so igralci dali dva gola, potem je sledilo nekaj naših trenutkov šibkosti, ko smo precejkrat izgubili žogo, a večinoma smo igro nadzorovali. Drugi del je bil še bolj intenziven, še hitrejši. Maribor je moštvo, ki ima svojo kakovost."

Skupina G, 5. krog:
SPORTING LIZBONA - MARIBOR 3:1 (2:1)
32.739; Mane 10., Nani 35., Slimani 65.; Jefferson 42./ag

Sporting: Rui Patricio, Jefferson, Oliveira, Mauricio, Cedric , Carvalho, Adrian Silva, Mario ( 82./Martins), Mane ( 66./Carrillo), Nani, Slimani ( 75./Montero).

Maribor: Handanović, Mejač, Arghus , Rajčević, Stojanović , Filipović, Mertelj, Sallalich ( 69./Bohar), Vršič ( 46./Ibraimi), Tavares , Zahović ( 76./Mendy).

Sodnik: Craig Thomson


SCHALKE - CHELSEA 0:5 (0:3)
Terry 2., Willian 29., Kirchhoff 44., Drogba 76., Ramires 78.
Schalke: Fährmann, Učida, Santana, Neustädter, Höwedes, Kirchhoff ( 46./Clemens), Höger , Boateng ( 63./Meyer), Choupo Moting, Aogo, Huntelaar.

Chelsea: Courtois, Ivanović, Terry, Cahill, Azpilicueta, Fabregas ( 79./Schürrle), Matić, Willian, Oscar ( 75./Ramires), Hazard, Diego Costa ( 66./Drogba).

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)

Lestvica:
CHELSEA *        5  3 2 0 14:2 11
SPORTING LIZBONA 5  2 1 2 11:9  7
SCHALKE          5  1 2 2  8:14 5
MARIBOR          5  0 3 2  4:12 3
          * - v osmini finala

Zadetki s tekme Sporting - Maribor
Muamer Vugdalić o tekmi Sporting - Maribor