Kot kapetan Barcelone je Lionel Messi pokazal, kar ni nobena skrivnost v Kataloniji: letos si najbolj želi ravno naslova v Ligi prvakov. Foto: Reuters
Kot kapetan Barcelone je Lionel Messi pokazal, kar ni nobena skrivnost v Kataloniji: letos si najbolj želi ravno naslova v Ligi prvakov. Foto: Reuters
Jüirgen Klopp in Roberto Firmino (Liverpool)
Na zadnjih 16 tekmah Liverpoola v kvalifikacijah in skupinskem delu Lige prvakov je padlo kar 71 golov oziroma 4,4 zadetka na tekmo, uvodni derbi skupine C je z izidom 3:2 le potrdil trend. Foto: Reuters
Iker Casillas (Porto)
V vratih Porta je bil na gostovanju pri Schalkeju Iker Casillas, ki je s tem postal prvi nogometaš, ki je zaigral v 20 sezonah Lige prvakov. Predtem je rekord držal legenda Manchester Uniteda Ryan Giggs. Foto: Reuters
Samir Handanović (Inter)
Samir Handanović je pri 34 letih le dočakal debi v Ligi prvakov. Koledarsko sicer 4 leta za bratrancem Jasminom Handanovićem, ki pa je bil jeseni 2014 v vratih Maribora star že 36 let. Foto: Reuters
Samir Handanović (Inter)
Samir Handanović je postal 16. Slovenec, ki je zaigral v Ligi prvakov s tujim klubom. A pri tem je Sarma postal šele šesti slovenski nogometaš za Zahovićem, Ačimovićom, Birso, Kamplom in Oblakom, ki je med elito zaigral s klubom iz ene izmed petih najmočnejših evropskih lig. Foto: Reuters
Klopp: »Dobra predstava proti izredno močnemu PSG-ju«
Zadetki s tekme Inter – Tottenham

"Absolutno veličastno. Ne moremo se utruditi od ponavljanja takšnih besed o njem - rad bi jih ponavljal za vedno," je večer hvalnic na račun Lionela Messija začel trener Barcelone Ernesto Valverde po zmagi Kataloncev nad PSV-jem s 4:0. Na premierni tekmi z začetkom ob 18.55 je novopečeni kapetan Barce tudi poskrbel za prvi gol v novi sezoni Lige prvakov. Messi je v 32. minuti izvedel prosti strel in po pričakovanju soigralcev tudi zadel gol.

"Velikokrat, ko Messi izvede prosti strel, greš že kar na mesto, kjer ga boš proslavil," se je pošalil Ivan Rakitić, pri čemer je v šali kar veliko zrn resnice. "La Pulga" je dosegel 8. gol s prostega strela v koledarskem letu 2018 in že 22. v zadnjih treh letih. "Z najnežnejšim dotikom v slogu Maradone je Argentinec poslal žogo v mrežo. Resnično osupljiv gol, prvi v sezoni Lige prvakov, s čimer je Messi odprl tekmovanje v velikem in sebi lastnem slogu," je zadetek opisal madridski športni dnevnik As.

Osmi trojček, 63. gol v skupinskem delu v 14. zaporedni sezoni
Do konca obračuna s prvakom Nizozemske je Messi dosegel še dva gola, s čimer je prišel do osmega trojčka v Ligi prvakov, s čimer je za enega spet pobegnil Cristianu Ronaldu. Na 64 tekmah skupinskega dela Lige prvakov je "desetica" iz Rosaria natresla nasprotnikom Barcelone že 63 golov, ob tem je 31-letni gojenec Barcelonine akademije Masia zatresel mrežo že v 14. zaporedni sezoni LP-ja, kar je doslej uspelo le Realovi legendi Raulu.

"On je plenilec. Pokriva veliko manj prostora in razdalje kot drugi igralci, a ko plane v akcijo, jo izvede. Vse to je pokazal ob zadnjem, tretjem, golu," je za Uefo povedal nekdanji vezist Barcelone in Nizozemec Ronald de Boer.

Firmino šele na dan tekme prvič odprl poškodovano oko
Derbi uvodnega večera Lige prvakov se je igral na kultnem Anfieldu, kjer je evropski podprvak Liverpool gostil ambiciozni PSG. Po 2:0 za rdeče so se Parižani vrnili, a po izredno dinamični tekmi je vrhunec drama doživela v sodnikovem podaljšku. Brazilec Roberto Firmino je zaradi poškodbe očesa na derbiju angleškega prvenstva proti Tottenhamu (2:1) obsedel na klopi, a nato postal zlati joker, ko je s preigravanjem najprej iztiril pariško obrambo in z diagonalnim strelom matiral še Alphonsa Areolo za 3:2.

"Odlično. Pokazali smo pogum in veliko srce. Obrzdali smo jih in se dobro branili. Odlično je odigral Daniel Sturridge. Še včeraj ni bilo možnosti, da bo Firmino nared za tekmo, a danes je lahko prvič odprl oko," je trener Liverpoola Jürgen Klopp potrdil, da Firminovo proslavljanje z enim očesom ni bila le šala, temveč kar realnost zadnjih dni za Brazilca.

Smola ob prejetem golu za Handanovića
Buren zaključek je bil tudi na drugi tekmi, ki se je začela ob 18.55 v Milanu, kjer je Inter gostil Tottenham. Spursi so še sedem minut pred koncem delovali, kot da nadzirajo tekmo in trdno držijo minimalno vodstvo, a nato se je zgodil preblisk Maura Icardija. Vole zunaj kazenskega prostora, San Siro je eksplodiral in Inter se je razletel. V sodnikovem podaljšku je z glavo za zmagoviti preobrat zadel Urugvajec Matias Vecino, ki je z zadetkom spomladi tudi prinesel Interju prvo kvalifikacijo v Ligo prvakov po šestih letih.

Sladke zmage se je izredno razveselil Samir Handanović, ki je pri 34 letih le dočakal krst v najelitnejšem evropskem nogometnem tekmovanju. Do zaostanka v 53. minuti je ravno Sarma z nekaj posredovanji držal Milančane v igri, ob prejetem zadetku pa bil tudi žrtev niza nesrečnih dogodkov. Uvodni močan strel Christiana Eriksena je ubranil, a obramba odbitka ni počistila, Danec je prišel do drugega strela, pri čemer je žogi usodno in pomembno smer spremenil branilec Miranda. Vseeno je bil Handanović na žogi, a je imel ob skoku nazaj premalo moči v roki, da bi jo dvignil čez prečko.

Pohvala Pochettina med branjenjem izbrane enajsterice
"Do 86. minute smo nadzirali potek tekme. Pripravili smo si velike priložnosti za drugi gol. Mislim, da je
bil Samir Handanović fantastičen v nekaterih akcijah," je po tekmi razočarani trener Tottenhama Mauricio Pochettino pohvalil slovenskega vratarja. Sam Argentinec na klopi Londončanov je sicer predvsem jezno odgovarjal na vprašanja in očitke otoških novinarjev, zakaj je v primerjavi s porazom proti Liverpoolu naredil pet sprememb v začetni postavi in je kar doma pustil dva branilca, Kierana Trippierja in Tobyja Alderweirelda, ki sta ne nazadnje polfinalista zadnjega svetovnega prvenstva.

Dobrodošel veter v jadra
Kot eden izmed vodij Interja in debitant na tekmovanju se je reprezentančno upokojeni Ljubljančan po zmagi z veseljem postavil pred kamere. "Ključna zmaga za moč, da se nikoli ne predamo. Stadion nas je ponesel. Pokazali smo izjemen značaj. Igrali smo tudi po Tottenhamovem zadetku, moštvo se ni zlomilo kot kdaj prej. Bil je čudovit večer, spektakularna tekma z norim ozračjem. Zmaga nam daje nov zagon, potem ko v prvenstvu nismo najbolje začeli. Dobrodošel veter v jadra," je bil zadovoljen eden najbolje ocenjenih Interjevih igralcev, ki je vseh 5 obramb zbral do zadetka Eriksena.

Za primerjavo: Jan Oblak je ob identičnem preobratu Atletica Madrida v Monacu iz 0:1 v zmago z 2:1 potreboval samo eno obrambo.

Klopp: »Dobra predstava proti izredno močnemu PSG-ju«
Zadetki s tekme Inter – Tottenham