Damjan Bohar je že v 14. minuti postavil končni izid. Foto: BoBo
Damjan Bohar je že v 14. minuti postavil končni izid. Foto: BoBo
Maribor
Veselje Mariborčanov po golu Boharja. Foto: BoBo
Marcos Tavares
Marcos Tavares se ob čvrsti škotski obrambi ni naigral. Foto: BoBo
Celtic
Navijači Celtica na tribunah Ljudskega vrta. Foto: BoBo
Agim Ibraimi
Agim Ibraimi je v 59. minuti poskusil z glavo, a je bil Craig Gordon na mestu. Foto: BoBo
Virgil van Dijk
Virgil van Dijk spremlja akcijo Ibraimija. Foto: BoBo
Beram Kayal
Izraelec v Celticu Beram Kayal pri poskusu "škarjic". Foto: Aleš Fevžer
Ante Šimundža
Ante Šimundža je bil zadovoljen z reakcijo svojih fantov v drugem polčasu, potem ko v prvem niso bili dovolj odločni. Foto: BoBo

Škotski prvaki so pokazali popolnoma drugačen obraz kot proti Legii, ko so dvoboj izgubili s skupnim izidom 1:6. Tokrat je goste že v 6. minuti v vodstvo popeljal Callum McGregor, a je hitro odgovoril Damjan Bohar (14.).

Predvsem v prvem polčasu je bil Celtic nevarnejši nasprotnik. Po strelih Charlieja Mulgrewa ter Virgila van Dijka je bil blizu vodstvu, a sta žogo z golove črte izbila Željko Filipović in Stefan Johansen. Slednjega je žoga po poskusu van Dijka zadela v glavo.

Mariborčani so v drugem polčasu pokazali več, a premalo, da bi še drugič ukanili zelo dobrega vratarja Craiga Gordona. Končna statistika: posest žoge 55:45 za Celtic, streli v okvir vrat pa 6:4 za Maribor. Povratna tekma bo v torek, 26. avgusta, ob 20.45 v Glasgowu.

McGregor ohladil Ljudski vrt
Srečanje se za Maribor ne bi moglo začeti slabše, saj je že v 6. minuti Celtic iz prve nevarne akcije povedel. Johansen je s podajo za hrbet mariborske obrambe na levi strani lepo našel Joja Ingeja Bergeta, ki je sprožil proti vratom, Handanović je žogo odbil, a le do McGregorja, ki jo je z nekaj metrov potisnil v nebranjeni del mreže. Mariborska obramba je zaspala.

Tavares padel, Bohar na pravem mestu za 1:1
Vijoličasti so se razmeroma hitro pobrali in v 14. minuti izenačili. Filipović je podal do Marcosa Tavaresa, ki je pod prekrškom padel, a je žogo "iz drugega plana" prestregel Bohar, potegnil še nekaj korakov, nato pa z diagonalnim strelom matiral vratarja Gordona. Ljudski vrt je bil na nogah.

Filipović in Johansen preprečila vodstvo Celtica
Sledili sta dve izjemni priložnosti za Celtic. Najprej je po akciji iz kota Muhlgrew streljal z glavo, a je zadetek z izbijanjem z golove črte preprečil Filipović, nato pa je Muhlgrew z nekaj metrov streljal čez vrata. Na drugi strani je v protinapadu Petar Stojanović z desne strani sprožil močan strel, toda Gordon je bil na mestu. Še večjo srečo je imel Maribor v 31. minuti, ko je spet po podaji iz kota van Dijk streljal z glavo, vendar je žoga na golovi črti zadela Johansena v obraz!

Žoga več v nogah Škotov
Celtic je bil nevarnejši, Maribor pa je do nove obetavne akcije prišel v 41. minuti, ko je z 20 metrov silovito udaril Agim Ibraimi, Gordon je žogo odbil, Vršič pa je nato z desne strani streljal čez vrata. Ostalo je pri 1:1. Statistika prvega polčasa: posest žoge 63:37 za Škote, streli na gol 3:3, nevarni napadi pa 18:17 za Maribor.

Gordon ustavil Ibraimija
Drugi polčas je Maribor začel dobro, z obetavnim strelom Tavaresa, ki je z 18 metrov streljal čez vrata. Vijoličasti so tudi v nadaljevanju pokazali boljšo igro kot v prvem delu. Tako je v 59. minuti Mitja Viler podal z leve strani na glavo Ibraimiju, čigar strel je Gordon s skrajnimi močmi odbil.

Johansen izgubil dvoboj na "štiri oči" s Handanovićem
Na drugi strani je bil dvakrat nevaren Anthony Stokes. Najprej je njegov poskus ustavil Aleksander Rajčević, medtem ko je Stokes drugič streljal mimo vrat. Celtic je spet prevzemal pobudo. Tako je bilo pred vrati Maribora znova vroče v 72. minuti, ko se je Johansen prebil mimo dveh branilcev pred Handanovića, ki pa je uspešno izbil žogo. Sledila je prva mariborska menjava - namesto Vršiča je vstopil Jean Philippe Mendy. Malo pozneje pa še preostali dve: Boharja je zamenjal Sintayehu Sallalich, Derviševića pa Aleš Mertelj. Prav Mertelj je v 83. minuti silovito sprožil z več kot 30 metrov, a se je s parado izkazal Gordon. Poskus Gorenjca je napovedal sklepno ofenzivo Maribora, ki je sicer nizal obetavne akcije, vendar je škotska obramba odbila vse poskuse.


Ante Šimundža, trener Maribora: "Želeli smo ugoden rezultat in ga tudi dobili, imamo aktiven izid. V prvem polčasu je bil Celtic konkretnejši, potem smo dominirali in mislim, da je neodločen izid precej realen. Nismo imeli izrazitih priložnosti, napadalci so sicer prihajali do strelov, a je bil gostujoči vratar vedno znova na pravem mestu. Učinkovitost napadalcev se izboljšuje in trend je v vzponu. Vsekakor je izid 1:1 tisti, ki daje prednost Celticu doma, saj je zadel v gosteh. Mi smo hitro izenačili, a vseeno bomo za napredovanje morali zadeti tudi v gosteh."

Ronny Deila, trener Celtica: "Mislim, da smo dobro odigrali, da so bili igralci fantastični vseh 90 minut. Kot ekipa smo dobro delovali, iskali smo ugoden rezultat, a tudi z neodločenim izidom moramo biti zadovoljni, pred nami pa je še težka povratna tekma. Bilo je sicer nekaj spornih sodniških odločitev, a moram biti nepristranski, mislim, da s strani gostiteljev ni bilo prekrška za enajstmetrovko. Maribor je dobra ekipa, nisem presenečen, pričakoval sem težkega tekmeca, ki je nevaren iz mnogih poskusov. Imamo prednost, saj prihodnji teden igramo doma, storili bomo vse, da se prebijemo naprej, in imam dober občutek, da nam bo to tudi uspelo."


LIGA PRVAKOV

4. PREDKROG, prvaki, prve tekme
MARIBOR - CELTIC 1:1 (1:1)
11.500; Bohar 14.; McGregor 6.

Maribor: Handanović; Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler; Dervišević (81./Mertelj), Filipović ; Ibraimi, Vršič (72./Mendy), Bohar (79./Sallalich); Tavares.
Celtic: Gordon; Lustig , Denayer, van Dijk, Izaguirre; McGregor , Mulgrew, Kayal (87./Biton), Johansen, Berget (72./Ambrose); Stokes (80./Griffiths).
Sodnik: Pavel KRALOVEC (ČEŠ)

AALBORG - APOEL 1:1 (1:0)
Thomsen 16.; Vinicius 54.
SLOVAN BRATISLAVA - BATE BORISOV 1:1 (0:1)
Vittek 80.; Jablonsky 44./ag
Povratne tekme bodo v torek, 26. avgusta, ob 20.45.

Neprvaki:
STANDARD LIEGE - ZENIT 0:1 (0:1)
Šatov 16.
Martina Milca (Standard Liege) zaradi poškodbe ni bilo v postavi.
LILLE - PORTO 0:1 (0:0)
Herrera 61.
Povratni tekmi bosta v torek, 26. avgusta.

Maribor zadržal Celtic z remijem
Maribor zadržal Celtic z remijem