Ivan Perišić je s tem sijajnim skokom in strelom z glavo postavil izid prvega polčasa 3:1. Foto: Reuters
Ivan Perišić je s tem sijajnim skokom in strelom z glavo postavil izid prvega polčasa 3:1. Foto: Reuters
Luka Modrić
Luka Modrić je zanesljivo zadel z bele točke in Hrvaška je povedla z 1:0. Foto: Reuters
Švica
Švica je po poklonjeni enajstmetrovki zmagala v Belfastu. Foto: Reuters
Hrvati v Maksimirju razbili Grke
Pet golov na Maksimiru – Hrvaška zmagala s 4:1
Po novi napaki grške obrambe Hrvaška povedla 4:1
Sokratis Grkom vlil upanje; Perišić zabil nov gol
Kalinić zvito povišal hrvaško prednost na 2:0
Nespretnost Karnezisa, gol Modrića z 11-m

Začele so se dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki bo naslednje leto v Rusiji. Čeprav so takšne tekme po navadi taktične, z malo tveganja, je 30 tisoč navijačev v Zagrebu že do polčasa videlo štiri zadetke in hrvaško vodstvo 3:1.

Luka Modrić je v 13. minuti zadel z enajstmetrovke, potem ko je vratar Orestis Karnezis naredil veliko neumnost. Žoga mu je v kazenskem prostoru ušla in reševal se je s prekrškom nad Nikolo Kalinićem. Modrić je z bele točke zanesljivo Hrvaško popeljal v vodstvo. V 19. minuti je prednost po lepi akciji in podaji Ivana Strinića povišal Kalinić, ki je v prvi postavi dobil priložnost namesto poškodovanega Maria Mandžukića.

Grki so bili videti izgubljeni, a so vendarle začeli igrati bolj napadalno. Po pol ure igre je po strelu iz kota znižal branilec Borussie Dortmund Sokratis, ki je natančno meril z glavo.

Mreži nista dolgo mirovali. V 33. minuti je Šime Vrsaljko z desne strani poslal natančno podajo pred gol, pritekel je Ivan Perišić, visoko skočil in z dveh metrov z glavo zabil žogo v gol. Končni izid je v 49. minuti po novi napaki grške obrambe (Stafylidis) postavil Andrej Kramarić. Povratna tekma bo v nedeljo v Pireju.

Romunski sodnik razjezil Windsor Park
Švica je v gosteh pri Severni Irski zmagala z 0:1. Ricardo Rodriguez je v 58. minuti unovčil enajstmetrovko, potem ko je romunski sodnik Ovidiu Hategan zaradi domnevnega igranja Corryja Evansa z roko (v resnici ga je žoga po strelu Xherdana Shaqirija zadela v ramo) prestrogo pokazal na belo točko. Povratna tekma bo v nedeljo v Baslu.

Vstopnice za svetovno prvenstvo so že podeljene 23 reprezentancam, na voljo je še devet prostih mest, za katera se v teoriji bori še 20 reprezentanc. Šest potnikov v Rusijo bo znanih po dodatnih kvalifikacijah, zadnji trije pa bodo določeni v zadnjem krogu afriških kvalifikacij.

Dodatne kvalifikacije za SP:
SEVERNA IRSKA - ŠVICA 0:1 (0:0)
18.270; Rodriguez 58./11-m
Severna Irska: McGovern, McLaughlin, McAuley, J. Evans, Davis, Laffery (78./Washington), Brunt, C. Evans (65./Saville), Dallas (52./Dallas), Norwood, Magennis

Švica: Sommer, Lichtsteiner, Akanji, Šeferović (77./Embolo), Xhaka, Rodriguez, Zuber (87./Mehmedi), Dzemaili (83./Frei), Zakaria, Schaer, Shaqiri.
Sodnik: Ovidiu Alin Hategan (Romunija)


HRVAŠKA - GRČIJA 4:1 (3:1)
30.000; Modrić 13./11-m, Kalinić 19., Perišić 33., Kramarić 49.; Sokratis 30.
Hrvaška: Subašić; Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić, Modrić (89./Pašalić), Rakitić, Kramarić, Brozović, Perišić (84./Vlašić), Kalinić (75./Rebić).

Grčija: Karnezis; Maniatis (46./Retsos), Papastathopoulos, Papadopoulos, Tzavellas, Samaris (62./Tachtsidis), Tziolis, Zeca, Fortounis, Stafylidis (72./Bakasetas), Mitroglou.
Sodnik: Gianluca Rocchi (Italija)


Petek ob 20.45:
ŠVEDSKA - ITALIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.
Sobota ob 20.45:
DANSKA - IRSKA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.
Povratne tekme bodo od 12. do 14. novembra.


Petek ob 23.00:
HONDURAS - AVSTRALIJA
Sobota ob 4.15:
NOVA ZELANDIJA - PERU
Povratni tekmi bosta 15. in 16. novembra.

Najpozneje v torek bo vse jasno tudi v Afriki
Afrika ima še tri prosta mesta. Dva potnika na SP bosta znana v soboto. V skupini A sta v igri še Tunizija (13 točk, razlika v zadetkih +7) in DR Kongo (10, +5). Tunizija v soboto doma gosti Libijo, DR Kongo pa Gvinejo. V skupini C vodi Maroko (9) pred Slonokoščeno obalo (8), reprezentanci bosta med seboj določili, kdo bo odpotoval v Rusijo, tekmo bo gostil Abidžan.
Najbolj pestro je v skupini D, v kateri vodi Senegal (8) pred Burkina Fasom, Zelenortskimi otoki (oba po 6) in Južno Afriko (4). Senegal se bo v prihodnjih dneh še dvakrat pomeril z Južno Afriko, ker je bil na lanski tekmi podkupljen sodnik, Mednarodna nogometna zveza (Fifa) pa je odločila, da se mora tekma ponoviti. V petek se bosta reprezentanci najprej srečali v Polokwaneju, v torek pa v Dakarju. Burkina Faso bo gostil Zelenortske otoke.
Že pred zadnjim krogom sta si prvo mesto zagotovila Nigerija v skupini B in Egipt v skupini E.

UVRŠČENI NA SVETOVNO PRVENSTVO (23/32)

Gostiteljica: Rusija

Evropa (13): Belgija, Nemčija, Anglija, Španija, Poljska, Islandija, Srbija, Portugalska, Francija

Južna Amerika (4 ali 5): Brazilija, Urugvaj, Argentina, Kolumbija

Azija (4 ali 5): Iran, Japonska, Južna Koreja, Savdska Arabija

Concacaf (3 ali 4): Mehika, Kostarika, Panama

Afrika (5): Nigerija, Egipt

Oceanija (0 ali 1)

Hrvati v Maksimirju razbili Grke
Pet golov na Maksimiru – Hrvaška zmagala s 4:1
Po novi napaki grške obrambe Hrvaška povedla 4:1
Sokratis Grkom vlil upanje; Perišić zabil nov gol
Kalinić zvito povišal hrvaško prednost na 2:0
Nespretnost Karnezisa, gol Modrića z 11-m