Madžarski nogometaši se veselijo velikega uspeha. Leta 1954 so igrali v finalu svetovnega prvenstva v Švici, zadnjo uspešno generacijo pa so imeli v osemdesetih letih. Foto: Reuters
Madžarski nogometaši se veselijo velikega uspeha. Leta 1954 so igrali v finalu svetovnega prvenstva v Švici, zadnjo uspešno generacijo pa so imeli v osemdesetih letih. Foto: Reuters
Tamas Priskin
Tamas Priskin je poskrbel za navdušanje v Budimpešti v 13. minuti. Foto: Reuters
Henriksen zadel še v madžarsko mrežo
Henriksenov avtogol pokopal Norvežane
Priskin povedel Madžarsko v vodstvo

Prvo tekmo v Oslu so prav tako dobili izbranci Bernda Storcka z 1:0. Madžari so na evropskem prvenstvu zadnjič igrali leta 1972, na svetovnem prvenstvu pa pred 30 leti v Mehiki.
Spretni Priskin povišal prednost Madžarov
Na Groupama Areni so gostitelji začeli odlično. Povedli so v 14. minuti, ko je Tamas Priskin odlično sprejel dolgo podajo in prišel do strela na levi strani kazenskega prostora, Vegard Forren in Even Hovland sta zelo slabo posredovala, madžarski napadalec pa je z desnico matiral Örjana Nylanda.
Hovland v vratnico ...
V 36. minuti je imel Gergo Lovrencsics priložnost za 2:0, a je meril za las mimo leve vratnice. najlepšo priložnost za Norvežane je v zadnji minuti prvega polčasa zapravil Hovland, ki je z glavo stresel vratnico po podaji iz kota.
... Dzsudzsak pa v prečko
Madžari so bili nevarni tudi v drugem polčasu. Balazs Dzsudzsak je v 58. minuti po sijajnem prodoru z desne strani zadel prečko, žoga se je v okvir vrat odbila od branilca Haitama Alessamija. V 72. minuti je Dzsudzsak meril z roba kazenskega prostora, Nyland pa je z odlično obrambo žogo odbil v kot.
Henriksen najprej v lastno, nato pa v pravo mrežo
Sedem minut pred koncem je Daniel Bode podal iz kota, Markus Henriksen pa je z glavo zatresel lastno mrežo. Veliko navdušenje na tribunah v Budimpešti ni splahnelo tudi štiri minute zatem, ko je Henriksen zadel v pravo mrežo. Najprej je streljal Jo Inge Berget, Gabor Kiraly je žogo odbil, Henriksen pa je nato žogo poslal po tleh v mrežo. V zadnjih minutah so Norvežani močno pritisnili, a jim ni uspelo izenačiti.
Na voljo še tri vozovnice za Euro
Udeleženke Eura 2016 so ob Madžarski in gostiteljici Franciji z uspešnimi nastopi v kvalifikacijah že pred časom postale Avstrija, Anglija, Islandija, Češka, Severna Irska, Portugalska, branilka naslova Španija, Švica, Italija, Belgija, Wales, Albanija, Romunija, Nemčija, Poljska, Rusija, Slovaška, Hrvaška in Turčija. V ponedeljek in torek bodo znani še zadnji trije potniki v Francijo.

DODATNE KVALIFIKACIJE, povratne tekme:
MADŽARSKA - NORVEŠKA 2:1 (1:0) 1:0
Priskin 14., Henriksen 83./ag; Henriksen 87.

Madžarska: Kiraly, Fiola, Guzmics, Lang, Kadar, Elek (46./Pinter), Lovrencsics, Kleinheisler (75./Nemeth), A. Nagy, Dzsudzsak, Priskin (62./Bode).

Norveška: Nyland, Elabdellaoui, Forren, Hovland, Aleesami, Tettey, Skjelbred (80./Berget), Johansen, Ödegaard (46./Helland), Elyounoussi (46./Pedersen), Henriksen.

Sodnik: Carlos Velasco Carballo (Španija)




Ponedeljek ob 20.45 (TVS 2/MMC):
IRSKA - BOSNA IN HERCEGOVINA 1:1

Torek ob 20.45 (TVS 2/MMC):
SLOVENIJA - UKRAJINA 0:2

DANSKA - ŠVEDSKA 1:2

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.

Henriksen zadel še v madžarsko mrežo
Henriksenov avtogol pokopal Norvežane
Priskin povedel Madžarsko v vodstvo